STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zrak v sistemu CO

Zrak v sistemu CO

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Re: Zrak v sistemu CO

OdgovorNapisal/-a zaki » 29.11.2022 11:04

vili napisal/-a:pri mrzem sistemu ga iz vodovoda napolni z nekim NADTLAKOM, recimo 0.5 bar potem zakuri in spremljaj tlak na manometru sistem, bo šlo, da pa ti v sistem z nadtlakom vleče zrak iz atmosfere z nižjim tlakom, mi pa oprosti ne gre U LAJŠTO :o :o :o , če pogledamo kar tako, avtomobilsko gumo in jo predereš a se morda napolni, ali pa sem res bedak..., samo še zadnjič, kotel ti uparja, če ga pičiš na 80...90+++!!! in v žepih se ti nabirajo uparjeni plini, daj na šporhet pisker z vodo pa malo glej kako se sproščajo mehurčki plinov raztopljeni v vodi, ker nimajo kam iti, ja daj na radiatorje avto odzračevalnike - odplinjevalnike, jebiga tako je, sem pa nekaj o tem napisal zgoraj...

oprostite me je žrejavar prehital..., pa vseeno...

pa še to: kak razvod do radiatorjev imaš, "spodnji", če je ta so radiatorji kot žep in se v njih nabirajo plini na vrhu radiatorjev ne glede na hitrost črpalke, ker so lažji od vode so nad gladino vode, drugače niti ne gre, da bi jih pa en tok vode odnesel s seboj, pa malo dvomim , jebiga malo fizike, hidromehanika, če imaš pa "gornji" ravod pa plini ne morjo priti v radiatorje, jebiga so lažji od vode, zelo enostavno..., no bi bilo pa dobro to videti me zanima..., tako na daljavo je kar nekaj, ni steklene krogle...

Vili, hvala za pojasnilo.
Ja, radiatorji so priklopljeni spodaj (H vantil)
1 avtomatski odzračevalni lonček je na kotlu, 2 sta na kombiniranem bojlerju.

Ali drži, da se avt. odzr. ventili ne vgrajujejo na radijatorje če je v vodi antifriz (higroskopicni ventil) če NE, ali obstajajo ventili za radijatorje s plovcem?

Ne mi zameriti z moji vprašanji!

Lp,
zaki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 29.11.2022 12:07

moja shema stara 30 let+++, pred 10 leti sem menjal olje na peletni toplovodni kamin,:
popravljam skico: 1, 2, gornji razvod...

WP_20221129_11_59_24_Pro.jpg
WP_20221129_11_59_24_Pro.jpg (186.5 KiB) Videno 13475 krat
, to je to... bo šlo..., če ne kar vprašaj..., nisem risal črpalke, pa ekspanzije, pa VV, lahko pa tudi, hotel sem samo prikazati kje imaš žepe, tako kot sem jih imel jaz na gornji etaži zaradi "spodnjega" razvoda, ja jebiga radiator ni ves vroč, ker vroča voda odteče mimo pinov po prvem drugem rebru."dol" v riklauf in ne greje, zelo enostavno..., sploh ni problema...,

samo še malo, voda lahko uparja izloča pline, tudi do temperature ledišča, malo guncam "afne - opice"..., haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.11.2022 13:54

voda + antifriz (to so bičajno alkoholi. če se ne motim, pa higroskopija, ma pojma nimam, bi moral pogledat, kako se kaka snov uparja pri nekih pogojih, ma vem za vodo, ko se nam je uparjala na sesanju voda pri 5 st pri toku cca 3...5m3/s, ja je lepo slišati, uau..., kako ropota..., dobro je že malo preveč...,

aha malo mi prihaja, antifriz-alkoholi, jebiga, pri kolikih stopinjah se pa "kuha" šnopc mislim tam nekje do 70 ---80 in, jebiga imaš alkoholne pare. ti jih pa kar nekam špuščaš u luft, lepo jih nazaj kondenziraj... haha..., še vprašanje, zakaj antifriz, jaz imam samo vodo..., pa živim v kar malo bolj ostrih krajih...

pa še ena zgodba, fičo je imel sistem hlajenja brez ekspanzijske posode, kiler je imel varnostni - tlačni ventil, to pa zato, da si lahko prepeljal ljubelj ali vršič. ja pa sem moral čez zimo kar naprej dolivati mešanico voda-antifriz..., je varnostni ventil spuščal pare iz sistema... na "auslauf"...

pa še to: na triglavu se ti bo navadnem "piskru" star fižol zelo slabo skuhal, bo škripal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 29.11.2022 19:51

Sem imel sam podobne težave s spodnjim priklopom na radiatorjih + cevi imam razpeljane v estrihu...razdelilec pa višje...je dejansko narejeno kot sifon more voda gor in nato dol...idelano mesto za zračni žep...

Rešitev je bila da sem na vsak radiator posebej na mestu odzračevalnega ventila priklopil vrtno cev in skozi radiator točil vodo (preko sistema ogrevnja cca 5 minut).Med tem sem na razdelilcu ostale radiatorje zaprl. Od takrat dalje dela brez posebnosti.
Je pa bilo tečno opravilo :-)

Glede spodnjih priklopov pa mi je monter v radiator vstavil daljše dovodne cevi, da je dotok tople vode nekje na 2/3 radiatorja gledano od ventila naprej.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zaki » 29.11.2022 23:33

lesy1 napisal/-a:Sem imel sam podobne težave s spodnjim priklopom na radiatorjih + cevi imam razpeljane v estrihu...razdelilec pa višje...je dejansko narejeno kot sifon more voda gor in nato dol...idelano mesto za zračni žep...

Rešitev je bila da sem na vsak radiator posebej na mestu odzračevalnega ventila priklopil vrtno cev in skozi radiator točil vodo (preko sistema ogrevnja cca 5 minut).Med tem sem na razdelilcu ostale radiatorje zaprl. Od takrat dalje dela brez posebnosti.
Je pa bilo tečno opravilo :-)

Glede spodnjih priklopov pa mi je monter v radiator vstavil daljše dovodne cevi, da je dotok tople vode nekje na 2/3 radiatorja gledano od ventila naprej.

LPL

A lahko malo bolj pojasniš kako priklopiš vrtno cev na radijator?
Odviješ odzračevalni ventil, priviješ ventil za vodo, priklopiš vrtno cev in točiš vodo?
Če sem te prav razumel.

Lp,
zaki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 30.11.2022 8:10

zaki napisal/-a:A lahko malo bolj pojasniš kako priklopiš vrtno cev na radijator?
Odviješ odzračevalni ventil, priviješ ventil za vodo, priklopiš vrtno cev in točiš vodo?
Če sem te prav razumel.
Lp,

Potrebuješ si narediti adapter. Radiatorji imajo običajno G1/2 navoj kjer pridejo priključki.
Vzel sem najkrajši konec pocinkane cevi (cca 100mm) ki ima navoj G1/2 na obeh straneh (imaš v vsakem merkurju/inposu...itd) na drugo stran daš priključek od Gardene ki ima hitro spojko za vrtno cev...

Postopek pa sem delal nekako takole:

- na razdelilcu sem zaprl vse radiatorje dovode in odvode
- na radiatorju (ki ga želiš odzračit) sem zaprl dovod in odvod, odstranil odzračevalni ventil, namesto njega privil nastavek, seveda je treba zatesnit in pazit da ne delaš poplave :D
- cev iz radiatorja sem napeljal v banjo
- v sistem pričneš tlačiti vodo (kjer pač imaš priključek za polnjenje sistema, jaz imam to pri peči oziroma na zalogovniku)
- odpreš dovod na radiatorju in dovod na razdelilcu
- jaz sem točil vodo na primer 5 minut nato pa sem zaprl dovodni ventil na radiatorju, odstranil priključek in ga nadomestil z odzračevalnim ventilom, zatem sem odprl dovodni ventil na radiatorju in odzračil še 1x preko odzračevalnega ventila radiator (da odstraniš zrak, ki ti je mogoče ušel nazaj med menjavo priključka/odzračevalnega ventila)
- zapreš dovodni ventil na radiatorju in ponoviš vajo na vseh radiatorjih
- na koncu ne pozabi preveriti tlaka v sistemu (in raztezni posodi)

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.11.2022 9:28

zadnjič:
voda pri segrevanju VEDNO uparja, dobro glede na tlak, (recimo termo elektrarne generatorje poganja - vrti para, kaj ni jasno) ker imaš v vodi pomešane "glikole", pa nekje poglej kak binarni diagram, kako se uparjajo, limam samo še mojo shemo z "žep" gladiatorjem, pa nimam "zraka" v štirih že pet let..., pač iz vode se morajo s časom izpariti plini in to je to... in nič drugega, ne komplicirat..., če se le da...:

še moja shema:

WP_20221130_09_14_58_Pro.jpg
WP_20221130_09_14_58_Pro.jpg (250.63 KiB) Videno 13336 krat

v redu morda nimam prav, naj me kdo popravi, sem vedno za učenje..., učenje je stalno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 30.11.2022 9:58

vili napisal/-a:zadnjič:

v redu morda nimam prav, naj me kdo popravi, sem vedno za učenje..., učenje je stalno...

Če tole leti name :-) ?

Saj ko enkrat spraviš večino zraka iz sistema zadeva dela :-)...avtor ima na novo postavljen sistem ki še sploh nikoli ni prav delal... tako vsaj piše v prvem prispevku.

Sem mnenja, da ima problem da sistem sploh ni bil odzračen kot je treba (še ni prišel do faze, da bi ga matrali plini ki se izločajo iz vode ). Črpalka (grundfos...wilo...ipd), ki pa poganja vodo po ceveh je prešvoh, da bi potisnila zračni mehur naprej.... zato sem jaz podoben primer reševal z uporabo zunanje vode in tlaka v vodovodnem omrežju...(kot sem opisal zgoraj).

Jaz po tem, ko sem izvedel zgogaj opisan postopek mislim da 3 leta nazaj nisem imev več težav, da kakšen radiator ni grel, se pa pojavi malo zraka/plina na odzračevalnih ventilih vsako leto, kar pa pripisujem izločanju iz vode...samo tega je malo...

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zaki » 30.11.2022 10:06

Bom dal avtomatske odzračevalne ventile na radiajtorje in upam, da bo vse OK

Hvala vsem za pomoč.

Lp,
zaki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 30.11.2022 10:47

ja lesy:

malo tudi nate, haha oprosti, glej zrak - plini so lažji od vode, so ali niso???, ma kjerkoli boš polnil boš dobil v ŽEP radiatorjih s spodnjim razvodom zrak - pline v gornjem delu, a ne gre tako nekako, moja shema je pa taka kot je narisana - našmirana, če pa imaš plin v raditorju, običajno zgoraj, pa to čutiš, da radiator ni topel - vroč po celi dolžini, zelo enostavno, ma sem jih danes malo kontroliral, pa je bilo vse BP..., ma se stalno učimo..., aja še to, pa ja neboš s črpalkami ustvarjal niagare v sistemu, da boš iz žepov odstranjal pline???, še vedno so lažji od vode ali niso, saj boš popizdil v bajti od šumenja, ne ga biksat no, meni šumijo danfosi, ko začnejo pripirat...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 30.11.2022 10:56

vili napisal/-a:ja lesy:

malo tudi nate, haha oprosti, glej zrak - plini so lažji od vode, so ali niso???, ma kjerkoli boš polnil boš dobil v ŽEP radiatorjih s spodnjim razvodom zrak - pline v gornjem delu, a ne gre tako nekako, moja shema je pa taka kot je narisana - našmirana, če pa imaš plin v raditorju, običajno zgoraj, pa to čutiš, da radiator ni topel - vroč po celi dolžini, zelo enostavno, ma sem jih danes malo kontroliral, pa je bilo vse BP..., ma se stalno učimo..., aja še to, pa ja neboš s črpalkami ustvarjal niagare v sistemu, da boš iz žepov odstranjal pline???, še vedno so lažji od vode ali niso, saj boš popizdil v bajti od šumenja, ne ga biksat no, meni šumijo danfosi, ko začnejo pripirat...

Se strinjam z napisanim...sem pa napisal tudi da imam razvod cevi v estrihu, razdelilec pa je cca 20 cm višje v steni, cevi pridejo gor in nato nazaj dol, celo višje od spodnjega roba radiatorja...nekako tako kot je narejeno za talno gretje....in tam skozi je kar zanimivo dobiti vodo....na razdelilcih pa nimam odzračevalnih ventilov. Žep pri meni ni bil v radiatorju (ampak v ceveh)....na odzračevalnem ventilu radiatorja je tekla voda, grel pa ni...

Pa lep dan :-)

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.11.2022 11:24

lesy:

ma, a nebi našmiral kako shemo in jo prilimal, jebiga strojniki, besede so en drek, haha, pa ne bodi hud..., saj me razumeš...

tudi tebi lep dan :D :D ..., samo mimo grede, tu malo sneži..., kar kurim... :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 30.11.2022 12:50

vili napisal/-a:lesy:

ma, a nebi našmiral kako shemo in jo prilimal, jebiga strojniki, besede so en drek, haha, pa ne bodi hud..., saj me razumeš...

tudi tebi lep dan :D :D ..., samo mimo grede, tu malo sneži..., kar kurim... :evil: :evil:

Razumem Vili...še predobro :-)

Evo ti skico :-)

LPL
Priponke
20221130_124004.jpg
20221130_124004.jpg (841.11 KiB) Videno 13279 krat
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.11.2022 12:55

lesy:

tista vezava na radiatorju mi pa ne gre čisto u "lajšto", kaj se tam sploh dogaja...,a je to kao enocevni - zaporedni sistem, kako pa voda zakroži po radiatorju in ga ogreje, če se vrača že na ventilu radiatorja..., popravite me..., če ga biksam..., ma jebiga tu je zima..., ni heca...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 30.11.2022 13:24

vili napisal/-a:lesy:

tista vezava na radiatorju mi pa ne gre čisto u "lajšto", kaj se tam sploh dogaja...,a je to kao enocevni - zaporedni sistem, kako pa voda zakroži po radiatorju in ga ogreje, če se vrača že na ventilu radiatorja..., popravite me..., če ga biksam..., ma jebiga tu je zima..., ni heca...

Dvocevni sistem, vorlauf po sredini in skozi ono cev, ki je narisana proti levi, riklauf pa pri ventilu nazaj.
Koaksialna cev...to so neki italijanski ventili...lahko poslikam ob priliki.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov