STROJNISTVO.com • Poglej temo - Generator električne energije-650w-950w

Generator električne energije-650w-950w

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 22.3.2011 23:38

Ker nisem ravno mojster (stručnjak )v elektro stroki,sprašujem nekoga,ki se v to spozna,kakšno funkcijo imata magneta,ki sta na rotorju 800w generatorja el energije? Ali imata oba ista pola ali različna? Opazil sem,da je generator izgubil napetost-pod obremenitvijo-,ko pa sem povečal obrate je prišlo do nihanja le te,pa pod prostim tekom je bila prevelika.Zamenjal sem drugi rotor,pa tudi ni delovalo kot bi moralo,ker nikakor nisem mogel uskladit napetost,obrati.Potem sem menjal kondezator iz 25mic.faradov na 12 mic,far.in sem zadevo uskladil.Pri 25 mf je bila napetost-240v-pri niskih obratih,toda prave moči ni bilo.Pri 12 mf. pa sem moral povečat obrate,da sem dobil željeno napetost pri prostem teku,kakor tudi pod obremenitvijo cca 600w.Kot je že napisal-ČOPI-Kitajska jajca,repa,...Res moraš imet živce,čas,veselje,rezervne dele,ki se jih težko dobi in ne teženj po zaslužku!Omenim naj še,da imajo tovarniško narobe vezan izhod za polnjenje akomulatorja.Narobe vezani plus-rudeča,minus-črna,kar pripelje do uničenja navitja statorja za 12-v napajanje!!!Zato je pametno prej preverit polariteto!!!To se je meni zgodilo pri dveh generatorjih-na sliki levi-stator.Prikazano je tudi kako potisne semering iz ležišča in s katerim lepilom se ga zalepi,da ostane na mestu.Tega sranja imam že počasi dovolj in si bom omislil še eno močnejšo HONDO-EU 20i,pa bom imel mir za vse čase.Zelo rad bi prebral tudi vaše iskušnje.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 10.4.2011 19:24

:roll: Zelo zanimivo,precejšen obisk mojih prispevkov,nobenga vprašanja in nasveta!!! Dobil sem še en generator električne energije,ki je potreben popravila toda nimam nadomestnih delov. (motor).Ali mogoče kdo ve kje bi se to dobilo!? Par fotografij v pomoč.Imam tudi kar nekaj delov za kitajske generatorje,če kdo kaj potrebuje. :wink:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 10.4.2011 21:14

.grm659 napisal/-a:...,kakšno funkcijo imata magneta,ki sta na rotorju ...

Nogoče ni zato odgovorov, ker kar 'šopaš' vprašanja in ta dejansko niso povezana.

Magneta imata isto funkcijo kot lopatica pri črpalki -> v statorju potiskata elektrone in tako povzročata el. tok. Magnet(i) so lahko trajni ali elektro. V drugem primeru imaš navadno železo in navitje, ki se napaja preko drsnih obročev (ščetk). Poglej navaden alternator! Funkcija je v obeh primerih ista.

To je najbolj enostavna rezlaga, ki jo zmorem in upam, da ti bo odgovor zadovoljiv.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 11.4.2011 20:09

:wink: Za vsako informacijo in nasvet sem hvaležen!Sergej,hvala za preprosto razlago in se obenem opravičujem za ---moja šopanja z vprašanji---!!! :D
Slika
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 11.4.2011 22:11

Saj ni problem veš. Samo toliko je tega in na koncu vprašaš še nekaj čisto konkretnega o teh garjah, ki jih pa ne poznam in potem si rečem: Klinc, mu bo že kdo drug povedal, ki se je s tem jajcal. :)

Še ena stvar, ki ti bo mogoče koristila: Osnovna napetost je odvisna samo od števila ovojev. (kako in kaj dela regulacija, pa ne vem, ker nisem imel nikoli potrebo se s tem ukvarjat) To si lahko predstavljaš, da magnet rotorja v vsakem ovoju ustvari en val in ti valovi se (po višini) seštevajo v končno napetost. Gostota teh valov (frekvenca) pa je odvisna od hitrosti vrtenja magneta.
LP
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 12.4.2011 20:50

:wink: Prav lepa hvala,za vsakršnjo informacijo,Sergej!!! Sem namreč samouk in zelo rad prisluhnem nasvetom,ki jih podajo ljudje,ki so določenega problema vešči.Zelo veliko sem se naučil ravno iz takih primerov.Zanima pa me,praktično vsa tehnika,novosti,.... Rad pa tudi delim,neukim,svoje uspehe,čeprav se zavedam,da če se s takimi zadevami ukvarjaš bolj profesionalno,pljuvaš v lastno skledo. :cry: Vseeno pa vsi ne znamo vsega,zato pa imamo jezik,da vprašamo. :wink:Nedolgo nazaj sem se ukvarjal t toroidnimi navitji,ker sem pač imel potrebo.( cb-usmerniki,trafoji za razna druga napajanja,ki sem jim odvijal ali dodajal navitja,...)Seveda sem se o zadevi prej pozanimal.Je pa res,da bi rabil večji pomnilnik v glavi,saj pri tem,treba določene stvari brisat,da lahko vnašam,druge.Se opravičujem,če določene stvari nisem ravno-stručno-imenoval,pa vseeno upam,da so vsaj malo razumljive!.
Slika :D
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lostid » 15.4.2011 11:24

Če magnet premikaš nad oz ob tuljavi se inducira napetost, od geometrije je pa odvisno kakšna bo.

Regulacija vzbujanja drži konstantno napetost na izhodu, ta regulacija deluje tako da seka napetost- če imaš 100v in za 20ms vklopiš in za 20ms izklopiš imaš povprečje 50v in s tem reguliraš moč.

Ker je motor induktiven, induktivnost zgladi ta tok tako da nimaš cukanja
To se dela v rangu kiloherzov. Ker pa tranzistorji (oz mosfeti) niso idealna stikala imajo pri vsakem preklopu prehodni pojav, kjer je efektivno tranzistor kot upor ki se greje - zato se jih hladi
lostid
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 24.4.2011 19:45

Hvala lepa za poduk. Vseeno pa ne vem kje je ta tranzistor,kot upor.ki se greje in se hladi ( vodno ali zračno )pri omenjenih generatorjih električne energije,razen pri močnejših,ki imajo regulator napetosti!!! :o
Slika
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 9.6.2011 22:20

Če ima kdo težave,z omenjenimi generatorji električne energije,mu lahko pomagam z nasveti ali pa tudi z rezervnimi deli! :wink:
Slika

Slika
Slika

Slika

Slika
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bonny » 1.7.2011 10:57

grm ali imas regulator napetosti za KC30AE?

lp
bonny
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 1.7.2011 21:22

Imam in je na zgornjih slikah. :wink:
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dh68 » 6.10.2011 9:28

Očetu se je pokvaril Tomos-Končarjev generator.
Slika

Sumi, da se je spet pokvaril ta črn del s številkami ob kontaktih. Izgleda kot nek transformator-tuljava. Nekoč se je že pokvaril (ta pokvarjen je na desni strani odmontiran). Kakšen del to je in kje bi dobil novega? Ali bi bilo treba še kaj preveriti oziroma, kaj bi še lahko bilo pokvarjeno, če predpostavimo, da sta rotor-stator OK?

Se opravičujem za morda butasto vprašanje, ampak sem popoln analfabet v električnih zadevah. Vnaprej hvala za pomoč.[/img]
dh68
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dejan_dur » 5.12.2011 13:11

Mene pa zanima kateri tip svečk mate gori na teh baubau agregatih.
dejan_dur
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bpod » 5.12.2011 19:01

Grm, a imaš kakšen 950W agregat naprodaj? Enega bi kupil za "male pare", če imaš... :)

Mišljeno resno.

PS: Ker vem, da si strokovnjak še vprašanje: je bil 1500W Mio Standard vredu agregat?
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 8.12.2011 21:43

Ne vem,če se splača prodajat,saj nimajo nobene cene,rezervnih delov pa ne dobiš!Sam imam tri brezhibne in še dva v delih. Tega -mio standard-sem tudi jaz gledal na bolhi.Kolikor vem ima Hondin motor in je v redu zadeva.Ko bi bil le malo močnejši,vsaj 1800w.[/b]
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost