STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zrak v sistemu CO

Zrak v sistemu CO

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Re: Zrak v sistemu CO

OdgovorNapisal/-a vili » 30.11.2022 13:36

dobro lesy, imam star prevenjen dvocevni sistem in piči 200 na uro, ja ti enocevni pa nevem kolikom, ma mi ne gredo v lajšto, haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zaki » 9.12.2022 19:10

Spet jaz s svojimi težavami.

Sem vgradil avtomatske odzr. ventile (pipice) in zopet težave z zrakom.
2x na dan odzračim, dela par ur, lepo greje potem pa se začne ohlajati.

Sem probal dati še en manometer na eno cev, ki je zamašena s čepom (opisano v enem postu zgoraj) Manometer na peči kaže manjši tlak za 0,3 od tistega, ki sem ga dal na cev.
Vse lepo dela, razen težave z zrakom.

Lp,
zaki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.12.2022 5:50

zaki napisal/-a:Sem vgradil avtomatske odzr. ventile (pipice) in zopet težave z zrakom. ,

Ali imaš napačno vgrajene? Zrak se nabira v avtomatskem ventilu in ventil ga avtomatsko izpusti ven. Ni potrebe po ročnem odzračevanju.
Višje postavljen manometer ima lahko kako desetinko večji tlak od nižje postavljega, če je nižje postavljeni na sesalni strani črpalke. Poskusi spreminjati hitrost črpalke pa boš opazil spremembo razlike pritiska.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zaki » 10.12.2022 15:58

Žerjavar napisal/-a:
zaki napisal/-a:Sem vgradil avtomatske odzr. ventile (pipice) in zopet težave z zrakom. ,

Ali imaš napačno vgrajene? Zrak se nabira v avtomatskem ventilu in ventil ga avtomatsko izpusti ven. Ni potrebe po ročnem odzračevanju.
Višje postavljen manometer ima lahko kako desetinko večji tlak od nižje postavljega, če je nižje postavljeni na sesalni strani črpalke. Poskusi spreminjati hitrost črpalke pa boš opazil spremembo razlike pritiska.

Sem zaprl radijator, odvil navadni ventil, privil novi avt. ventil, odprl radijator, ročno odzračil potem zaprl ventil in to je to. Ventili so znamke Caleffi kupljeni v Tapro Ljubljana
Zrak, ki pride ven iz radijatorja smrdi kot, da bi prihajal iz kanalizacije. Mogoče zaradi antifriza, ki je v vodi.
Manometer na peči je višji od manometra, ki sem ga dal na cev. Bom probal spremenit hitrost pumpe.
Nekaj je pač zanimivo. Ko preverjam če je zrak v lojtri na ventil priteče čist malo vode brez kakršnegakoli pritiska. Se pravi voda le curi brez, da bi špricala. Drugač pa lojtra edino normalno greje. Ob naslednjem kurjenju bom probal zapret ventil na lojtri in spremljal postopek.
EP posoda je na začetku kurjenja bila nastavljena na tlak 3,9bar (post zgoraj) mogoče je ona vzrok
vsemu. Ne vem kaj naj naredim.
Ali naj probam zamenjati EP? Mogoče manometer na peči ne kaže dejanskega pritiska?

Sem klical drugega mojstra, takoj na začetku pogovora po telefonu mi je dejal, da tlak v EP in sistemu mora biti nastavljen na 1,5 bar. Sem mu se zahvalil na razgovoru in sem prekinil.

Lp,
zaki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.12.2022 17:24

zaki napisal/-a:Sem zaprl radijator, odvil navadni ventil, privil novi avt. ventil, odprl radijator, ročno odzračil potem zaprl ventil in to je to.
Manometer na peči je višji od manometra, ki sem ga dal na cev. Bom probal spremenit hitrost pumpe.
... na ventil priteče čist malo vode brez kakršnegakoli pritiska. Se pravi voda le curi brez, da bi špricala.
EP posoda je na začetku kurjenja bila nastavljena na tlak 3,9bar
Mogoče manometer na peči ne kaže dejanskega pritiska?,

Če si navadni odzračevalni ventil zamenjal z avtomatskim, kako si potem ročno odzračil?
Če sta manometra na različnih višinah, je samoumevno, da manometer višje kaže nekaj manj - za vsak meter 0,1 bar.
Avtomatski odzračevalnik ne sme spuščati vode, možno le par kapljic.
Ali nisi spremenil pritiska zraka v eks.posodi na 0,4 bar?
Vsak merilni instrument naj bi imel točnost približno toliko kot je razlika v prikazovanju (na manometru kotla 0,1 bar).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zaki » 11.12.2022 6:31

Žerjavar napisal/-a:
zaki napisal/-a:Sem zaprl radijator, odvil navadni ventil, privil novi avt. ventil, odprl radijator, ročno odzračil potem zaprl ventil in to je to.
... na ventil priteče čist malo vode brez kakršnegakoli pritiska. Se pravi voda le curi brez, da bi špricala.
EP posoda je na začetku kurjenja bila nastavljena na tlak 3,9bar
Mogoče manometer na peči ne kaže dejanskega pritiska?,

Če si navadni odzračevalni ventil zamenjal z avtomatskim, kako si potem ročno odzračil?
Če sta manometra na različnih višinah, je samoumevno, da manometer višje kaže nekaj manj - za vsak meter 0,1 bar.
Avtomatski odzračevalnik ne sme spuščati vode, možno le par kapljic.
Ali nisi spremenil pritiska zraka v eks.posodi na 0,4 bar?
Vsak merilni instrument naj bi imel točnost približno toliko kot je razlika v prikazovanju (na manometru kotla 0,1 bar).

Nisem vstavil avt. lončka vendar avt. ventil (pipca) podoben kot navaden z možnostjo ročnega odzračevanja
Pritisk v EP sem nastavil na 0,4bar. Na začetku inštalacije sistema mojster je nastavil na 3,9bar.
Se pravi od začetka je eks. posoda delovala oz. sploh ni bila v funkciji ker je tlak bil nastavljen na 3,9 bar.
Manometer na peči je višji za 0,5m od manometra, ki sem ga probno dal na cev.
Bom probal narisat in postavit v enem od naslednjih objav na tem mestu.

Ko bom naslednji teden šel doma, bom probal vstavit še lonček na lojtro če ne potem pa bom zamenjal še eksp. posodo. Če tudi to ne uspe, potem mi preostane večje kladivo in bom vse poslal na DINOS.

lp,
zaki
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov