STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krovec streha

Krovec streha

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Krovec streha

OdgovorNapisal/-a streha » 7.2.2010 11:29

Doberdan
Ker vidim da je tu gori veliko majstrov bi prosil katerega če se ukvarja z krovstvom če mi lahko pomaga
prosil bi če lahko napiše kako izračunajo dolžino špir leg kote nagibov strehe razdaljo med špirovci in druge zadeve pri izdelavi strehe obstojajo kake formule zato ali so kaki drugi triki bil bi zelo hvaležen za odgovor

Hvala Lp
streha
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 7.2.2010 12:41

večkrat sem bil že zraven ko smo vezali ostrešje.
Naj povem da mojstri to skladajo skupaj bolj po občutku. Seveda upoštevajo naklon in druge želene mere.
Vezanje ostrešja sploh za kakšno gospodarsko poslopje je zanimivo. Vse se sestavi in uveže že na tleh. Delo si sledi točno določenemu zaporedju in to je to. Nato se na objektu še samo sestavi. Orodje ki ga potrebujejo -motorna žaga,meter, vrvica, kotnok,svinčni, dleto, se pravi nič posebnega orodja. Najbolj važno je zaporedje operacji dela, ker iz predhodne operacije dela dobiš mere za naslednjo. Špirovce razdeliš glede na dolžino objekta od 90 cm do 100 cm dolžina špirovca pa je odvisna od naklona srehe oziroma širine objekta. Lege spet določiš glede na dolžino špirovca in debeline .Letve pa glede na kritino.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 7.2.2010 12:48

Najbolj enostavno je, da si narišeš streho v merilu-širina stavbe, koliko želiš kapa, kakšen naklon strehe bo, pa prideš do mer. Če lahko v ACADu, dobiš pa itak točne mere, po katerih lahko les uvežeš.Da se tudi izračunat dolžine, ampak izhajaš pa iz omenjenih podatkov.Dolžine leg so seštevek dolžine stavbe in zopet koliko želiš končnega kapa. Razmak šper je praviloma manjši od 1m.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.2.2010 13:33

Pri meni smo delali po (domačem) sistemu skoraj brez računanja.Dve oziroma tri colarce zbite skupaj toliko da je dolžina ustrezala.Potem smo zbite dile(2kom) dvignili nad lege z obeh strani in z vaservago zarisali, na tleh izrezali in dobili šablono.Šablono na šperovc, motorka pa gasa in to je to.
Sicer pa: kotne funkcije(če jih nisi pozabil) in izračunaš vse na kos kartona na tleh ob enem pivu brez računalniškega modeliranja tako kot to delajo mojstri brez izobrazbe vendar z veliko prakse.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.2.2010 14:38

Vem da ni prava rubrika ampak ker smo ravno pri cimpru.
Ravno danes sem iz podstrehe odstranil cca.10 starih ročnih tesarskih svedrov ki jih bom dal na Bo..o.Če jih kdo rabi naj pove.
Sprobal sem sveder fi30 v smrekov les (muka).Vsa čast starim mojstrom ki so ročno vrtali nešteto lukenj v hrast ki je bil glavni material pri kozolcih in še danes stojijo brez enega kovinskega dela.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost