STROJNISTVO.com • Poglej temo - Žlebovi

Žlebovi

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Žlebovi

OdgovorNapisal/-a streha » 10.1.2011 19:43

Doberdan.
Rad bi si postavil žlebove na en nadstrešek kjer bi dal alu žlebove, in ti se ne dajo lotat zato jih je potrebno lepit z silikonom.
A mogoče kdo ve kakšen je pravilen način izvedbe tesnenja na mestu kjer se podaljša žleb se to izvede spodaj zgoraj sli med žlebovi,dobrodošel je vsak odgovor,še posebej pa kakšna slika izvedbe,če jo mogoče kdo ima.

Hvala Lp
streha
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vouka » 10.1.2011 20:04

Ni nujno, da se lepijo oziroma kakor koli tesnijo. Žleb se izdela na eni strani ožji za 3 debeline materiala in se polagajo rahlo poševno in ozka stran v širšo itd.
Ker ni dosti podatkov ne morem dalje svetovati glede odtoka itd.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a streha » 10.1.2011 23:24

koliko bi pa moral biti žleb vstavljen eden v drugega bi bilo 10 cm dosti

hvala Lp
streha
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.1.2011 23:51

manj kot 10.1 cm ne bo šlo :lol: ,raje več
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 11.1.2011 10:41

Pri meni sem jaz žleb dal enega v drugega s c.c. 5cm prekrivanja.

Dodatno sem zatesnil s Sikinim silikonom za te namene. Ko sem dal delat zračnike iz pločevine so po vseh stikih zalepljeni s Sikino maso. Če bi to vedel prej bi jih naredil sam!
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sejmon » 6.2.2011 18:12

katero kislino uporabiti za lotanje pocinkanih žlebov?
sejmon
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.2.2011 8:08

Solno kislino HCl, v kateri raztopiš cink. V ta namen lahko uporabiš tudi pocinkano pločevino, tako da dobiš ZnCl.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sejmon » 7.2.2011 11:03

hvala za odg.

mogoče kdo ve, kje kupiti?
sejmon
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.2.2011 18:22

Kaj? Solno kislino? Ponavadi vsepovsod, kjer imajo barve.
Izdeluje jo med drugim TKI Hrastnik.
Gasiš jo pa pač s cinkom.

Pozabil sem še varnostno opozorilo. Sorry :-? .
Torej, pri tem početju je treba biti zelo previden, ker se sprošča vodik H2 in je eksploziven v vseh razmerjih. Najbolje je delati zunaj in brez odprtega ognja ali cigarete v bližini, da ne bo bum.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magic » 12.2.2011 15:51

sejmon napisal/-a:katero kislino uporabiti za lotanje pocinkanih žlebov?

Uporablja se res solna kislina, vendar negašena, gašena pa se uporablja za lotanje bakra in inoxa.
Za pocinkane žlebove pa lahko tudi uporabiš brezkislinski silikon 5 cm prekrivanja ter 4-5 kovic pa je zadeva rešena pa še rjavi ne kot če uporabiš kislino oziroma lotanje in je nisi dobro očistil.
diamonds are forever

http://magic1ce.myminicity.com/
magic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.2.2011 20:02

magic napisal/-a:
sejmon napisal/-a:katero kislino uporabiti za lotanje pocinkanih žlebov?

Uporablja se res solna kislina, vendar negašena, gašena pa se uporablja za lotanje bakra in inoxa.
Za pocinkane žlebove pa lahko tudi uporabiš brezkislinski silikon 5 cm prekrivanja ter 4-5 kovic pa je zadeva rešena pa še rjavi ne kot če uporabiš kislino oziroma lotanje in je nisi dobro očistil.

Solna kislina HCl je premočna in je nevarno, da ti požre kompleten nanos cinka. Potem ko lotaš, tudi ni nujno, da bo prav vsa kislina izhlapela. Potem pa lot rjavi. Zato uporabiš gašeno HCl, ki je v bistvu mešanica HCl in ZnCl2, ki ti pri jedkanju odnese samo površino cinka, ki je ponavadi umazan in oksidiran. Med lotanjem pa tudi tisti mali prebitek solne kisline lažje izhlapi in ne dela škode za naprej.

To kar opisujem, je stara praksa še iz vajenških časov + tisto, kar je še ostalo iz kemije.

Razlika med pripravki za lotanje poc. pločevine ali bakra je pa v stopnji gašenosti HCl. Za baker je samo nekje na pol gašena, za pocinkano pa skoraj do konca. Naj me tu nekdo dopolni ali popravi, če sem kaj zameštral, vendar naj bi bilo to-to.
Čisto solno kislino HCl je pa za uporabljati kvečjemu za odstranjevanje rje, pa še tam je nevarno zaradi interkristalne korozije. Je enostavno "prehuda"!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost