STROJNISTVO.com • Poglej temo - PRITRDITEV STREŠNE KONSTRUKCIJE

PRITRDITEV STREŠNE KONSTRUKCIJE

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

PRITRDITEV STREŠNE KONSTRUKCIJE

OdgovorNapisal/-a neconec » 18.8.2023 9:48

Pozdravljeni,

V planu imam izdelavo toplega ostrešja. Ker želim čim višjo stojno višino v mansardi bi rad leseno konstrukcijo ki poteka po tleh na obeh koncih najprej pritrdil v betonsko ploščo in sicer čim bližje navpičnemu delu strehe (toliko stran da lahko vrtam z vrtalnikom cca 40 cm od roba betonske plošče) potem pa jo želim po sredini prerezati. Zanima me ali je že kdo to delal in ali že obstajajo kakšna pritrdila za tako zadevo, kakšen kupljenec? Verjetno nisem prvi ki bi se tega lotil?

V kolikor ne pa prosim za kakšen nasvet ali komentar glede pritrdila ki sem si ga zamislil.
Samo pritrdilo bi bil dimenzionirano tako, da je malo višje od lesne konstrukcije saj ima betonska plošča nepravilnosti in se les povsem ne prilega na tla. Bil bi iz 8 mm debele jeklene pločevine širina pa kakih 150mm.
Lesna vijaka služita temu, da les ne razpoka pri m16 vijaku in se vse skupaj odpre. Ali je pretiravanje uporabiti 4x M8 sidra morda bi dal samo po enega na stran?

Hvaležen bom kakšnega komentarja in Lp
Priponke
podstreha.jpg
podstreha.jpg (160.82 KiB) Videno 15754 krat
PREREZ.jpg
PREREZ.jpg (62.39 KiB) Videno 15754 krat
KOTNIK.jpg
KOTNIK.jpg (111.35 KiB) Videno 15754 krat
neconec
Novinec
Novinec

Re: PRITRDITEV STREŠNE KONSTRUKCIJE

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.8.2023 13:00

neconec napisal/-a: bi rad leseno konstrukcijo ki poteka po tleh na obeh koncih najprej pritrdil v betonsko ploščo

Če prav vidim, imaš izpod vsakega para špirovcev leseni moral, dolžine kot je širina hiše. kateri je na obeh koncih pritrjen na špirovec (ali kapno lego). Če boš to odstranil, moraš zagotoviti, da špirovci na spodnjem delu ne bodo lezli narazen (se razkrečili.
Precej bi koristila skica povezave špirovca, kapne lege nosilnega zidu in AB stropne plošče (presek čez kapno lego).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a neconec » 18.8.2023 13:37

Točno tako vsak par špirovcev je pritjen na ta lesni moral (16cm x 8cm). z navojnim vretenom mislim da M16 na špirvec. Ni čisto po celotni dolžini hiše ampak tako kot na spodnji skici. Lp.
Priponke
STREHA.jpg
STREHA.jpg (86.92 KiB) Videno 15712 krat
neconec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.8.2023 16:01

neconec napisal/-a:Točno tako vsak par špirovcev je pritjen na ta lesni moral (16cm x 8cm). z navojnim vretenom mislim da M16 na špirvec. Ni čisto po celotni dolžini hiše ampak tako kot na spodnji skici. Lp.
Tvoja ideja rešitve je sprejemljiva.
Me pa moti, da si na skici vpisal dimenzijo vmesne lege (18 x 20), iz fotke pa bi ocenil, da je ploh (4 x 20 ???) postavljen poševno ob špirovcu.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.8.2023 21:30

Zakaj niso špirovci enostavno pritrjeni na poševni del betonskega skeleta bajte? Na ta način škarje sploh ne bi bile potrebne.

Poleg tega se vprašam (glede na prikaz iz slike in risbe), koliko so te vzdolžne podpore (vmesna lega 18/20) sploh potrebne, glede na strm naklon strehe. Zdijo se mi nepotrebne, saj bi lahko bili špirovci direktno sidrani v armirano AB plato na poševnem delu, kar je zagotovo močneje kot rešitev s temi škarjami naslonjenimi na horizontalni del plate. Ker - ti dve vzdolžni podpori brez svojih lastnih škarij nista kaj veliko vredni. (?)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a neconec » 22.8.2023 12:43

Hvala za pomoč, se kar lotim delavniške risbe za pritrdilo :D

@Žerjavar
Skico sem predelal oz skopiral iz projektne dokumentacije ki sem jo dobil od projektanta pozabil pa sem odstranit mero (18x20). Izvajalec je očitno naknadno naredil konstrukcijo malo drugače kot je bilo zastavljeno v PID, vmesno lego sem na podstrehi izmeril in je v realnosti 20/24 cm. Zakaj se je obrtnik odločil za drugačno dimenzijo mi ni znano. Hišo sem kupil v GF3 tako da je bila že pod streho.

@Demz
Zakaj se je obrtnik odločil narediti tako konstrukcijo mi ni znano mogoče je imel preveč lesa na zalogi in premalo sider za pritrditi v beton. :D
neconec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.8.2023 17:16

neconec napisal/-a: vmesno lego sem na podstrehi izmeril in je v realnosti 20/24 cm.
Nekj ne štima. Vmesna lega se vidi na fotki, da je poševno z špirovcem ter pritrjena na špirovec s skobo (klanfo). Za 20 x 24 to ne bi šlo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 23.8.2023 9:33

Sidro M8 se mi zdi dokaj šibko.
Moj kolega je uporabil M24 betonska sidra na vsak meter dolžine strehe.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a neconec » 23.8.2023 9:57

Ha zanimivo meni se zdi že M8 v zgornji konfiguraciji overkill.
neconec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.8.2023 10:49

Pri sidrih si malo poglej koliko morajo biti stran od roba betona in kakšen je minimalni razmik med njimi. Če nimaš prostora v betonu za določene velikosti sider, je brez veze karkoli pametovati. Recimo Hilti ima za svoje HST3 (najbolj razširjeni z njihove strani za normalno uporabo) kar v redu razdelano:
https://www.hilti.si/medias/sys_master/ ... 412122.pdf

Meni osebno je vse kar je pod M12 premajhno za konstrukcijo ostrešja. Že iz praktičnih razlogov (pritrjevanje - kaj boš s ključkom 13 ? :D , poškodbe navoja, itd.), vem pa da ne gre vedno in je na koncu bolje nekaj kot nič. M8 je šrauf za na kosilnico pa kakšen malo močnejši pleh pritrditi. Ne pozabiti, da če nekaj ti ne moreš z rokami odtrgati, je še zelo daleč od (verjetne) potrebne nosilnosti, ki se pojavi med orkanskim vetrom. Enostavno je to pravilo velikostnih razredov in človeški um ne dojame takšnih sil, če se z njimi redno ne srečuje. Z večjimi se enostavno v vsakdanji praksi ne moreš.
Recimo, če si normalen človek zastopiš sile do 1 kN (100 kg), če si kmet zastopiš hidravlični cilnder in podiranje dreves v hosti, ter traktor, recimo do 100 kN (10 ton), pa že to je malo veliko. 1000 kN ali 1 MN (100 ton) je za večino teh že nerazumljivo. Ko prideš pa v rang 10 MN ali 10000 kN (1000 ton) so pa že čisto druge zgodbe in je se je treba stvari malo drugače lotiti.
Kot pri denarju, jasno ti je kaj za tebe pomeni 100€ ali pa jurja, če je pa miljarda, ti je pa vseeno ali sta dve ali pa pet. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov