STROJNISTVO.com • Poglej temo - Reflekcija sončne svetlobe v stanovanje

Reflekcija sončne svetlobe v stanovanje

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Reflekcija sončne svetlobe v stanovanje

OdgovorNapisal/-a arhimed » 19.1.2025 11:48

Zdravo družba

ker sem kupil pritlično stanovanje, ki je obrnjeno na sever, notri nimam sončne svetlobe, jo pa precej pogrešam.

Nasproti stanovanja je garaža, ki ima površino (približno) 4x2m. Na vsake toliko se od okna na stavbi višje v stanovanje odbije sonce in je prav prijetno, zato sem razmišljal, da bi na garažno steno montiral panele (mogoče folijo - je najbolj preprosto), ki bi odbijale svetlobo notri.

Skrbi pa me:

- ploskve folije ali panelov bi bile ravne, usmeril bi jih tako da vsaka ploskev razporedi svetlobo čez okno dnevne sobe

- ali bi me morali skrbeti glede prevananja toplote in posledično požarne varnosti? Razmišlajl sem o Mylarjevi foliji/alu - ali bi priporočali še kakšen drug material?

- po mojih izračunih bi glede na čas v letu in višino sonca lahko zagotovil nekje 3-4 ure sončne svetlobe na dan v povprečju (glede na osvetljenost garažne stene).

Vem da je ideja malo nekonvencionalna zato me zanima, če je kdo kaj podobnega že probal.
arhimed
Novinec
Novinec

Re: Reflekcija sončne svetlobe v stanovanje

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.1.2025 7:09

arhimed napisal/-a: - ploskve folije ali panelov bi bile ravne, .... prevananja toplote in posledično požarne varnosti?.

Glede na navidezno potovanje sonca bi od ene fiksne ravne plošče dobil odsev le dva dni v letu in še nekaj (koliko ???) dni okrog tega z manjšim odsevom). Odsev ima slabši učinek kot direktno sonce.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Reflekcija sončne svetlobe v stanovanje

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.1.2025 10:15

Kaj več bi lahko poračunal iz: velikost ravnih odbojnih plošč, velikost okna in oddaljenost plošč od okna.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov