STROJNISTVO.com • Poglej temo - Inženirsko oblikovanje

Inženirsko oblikovanje

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Inženirsko oblikovanje

OdgovorNapisal/-a gardner » 10.6.2007 10:40

Pozdrav!

Zanima me če je tukaj kak diplomant iz smeri Inženirsko oblikovanje (UNI-MB) ?! Zanima me študij na tej smeri zanima me kakšne so izkušnje:
- je potreba po tem kadru
- plača
- te dobro pripravijo na univerzi
- s katerimi programi se dela
- kakšne so izkušnje s profesorji

Najlepša hvala za info že v naprej
gardner
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 10.6.2007 11:38

Pozdravljen.

Tu imaš nekaj osnovnih informacij o smeri, ampak so nekatere informacije že zastarele.
http://design.fs.uni-mb.si/

V letošnjem letu so naredili projekt snežne lopate z zavitim ročajem, katera se je tudi uspešno prebila do proizvodnje.

Drugače so profesorji v redu, vsaj kolikor jih jaz srečujem, prednost pa je, da je zelo malo vpisa na to smer in vse poteka precej bolj individualno.

V letošnjem letu so tudi nabavili 3D skener, tako da se precej ukvarjajo tudi s temi postopki.

Če je potreba po tem kadru ne vem, pozanimaj se po firmah, predvsem takih katera imajo svoj razvoj in razvijajo izdelke iz "nule".

Plača je pa vedno relativen pojem, lahko ti že v študentskih letih uspe kakšen projekt, katerega uspešno izdelujejo in tržijo podjetja, to pomeni, da boš že v začetku kariere imel dobre reference, po drugi strani pa, brez kakšnih ustreznih referenc oz. izvedenih projektov, ampak samo z diplomo v roki iskati službo pa upati na čimboljšo plačo, pa mislim da veš, da ne smeš pričakovati čudežov.

Lp
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mikey » 10.6.2007 12:39

Kolikor jaz vem, večino predmetov izvaja en profesor in sicer prof. Pogačar.
Drugače pa modelirajo predvsem v programu Rhinoceros in mislim da tudi v catii.
kar smo si pridobili, nam nihče ne more odvzeti
mikey
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gardner » 2.8.2007 17:47

Kaj bi izbrali konstrukterstvo ali energetiko...

sam sem nekako mnenja daso konstrukteri enaki kirurgom v medicini ampak zaradi vsesplošne krize v energetiki se mi zdi zanimiva smer energetika. Izkuišnje, mnenja.... kako je kej s službo če izbereš smer energetika, če si konstrukter mislim da kar čakajo nate.

LP
gardner
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 2.8.2007 21:34

Sicer si mal temo falil, sam naj ti bo :)

S službo te sigurno ne bo nihče nikjer čakal, to lahko kar pozabiš. Torej je najbolje, da se odločiš za tisto kar te bolj veseli, ker boš v tistem boljši (najbrž :)). Sta pa obe smeri po svoje zanimivi, težavnost je pa tudi približno ista. Je pa glede na trenutne razmere energetika najbrž res bolj "aktualna".
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a prijazen » 3.8.2007 18:42

Bom poskusil malo razvrsttiti in opisati smeri

Energetika- najbolj cenjena smer, mislim da tudi najzahtevnejša, začetniki v povprečju verjetno dobijo najboljšo plačo
Konstrukterstvo-zahtevnost takoj za energetiko, največ delovnih mest, začetna plača v povprečju verjetno malo manjša, preprosta zaposlitev tudi v tujini

Oblikovanje-manj delovnih mest, tista katera so so dobro plačana, zahtevnost študija verjetno najmanjša na FS, zaposljivost tudi na manj tipičnih strojniških delovnih mestih

Proizvodno strojništvo zahtevnost nižja
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dmk » 29.4.2011 9:19

Zanima me, kaj se je zgodilo s smerjo Inženirsko oblikovanje. Ali je sedaj kakšna primerljiva smer v Lj ali Mb? Ker kakor sem gledal po spletu je v Mariboru samo smer Oblikovanje in tekstilni materiali, tekstil me pa ne zanima toliko.
dmk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a gardner » 2.6.2011 20:03

dmk napisal/-a:Zanima me, kaj se je zgodilo s smerjo Inženirsko oblikovanje. Ali je sedaj kakšna primerljiva smer v Lj ali Mb? Ker kakor sem gledal po spletu je v Mariboru samo smer Oblikovanje in tekstilni materiali, tekstil me pa ne zanima toliko.

Kontaktiraj g. Pogačar Vojmir (predstojnik smeri na FS MB) e-mail: vojko.pogacar@uni-mb.si
tel.: (02) 220 - 7715
fax: (02) 220 - 7994

Baje bi se pa naj magistrski program odprl...

moje mnenje, če že misliš it na oblikovanje pojdi v LJ na Akadeimijo za likovno umetnost, imaš smer idustrijsko oblikovanje... mislim pa da bodo ustanovili še eno smer ki bo združena s fakulteto za naravoslovje....

Drugače je pa tudi alternativa da greš konstrukterstvo in si izbereš izbirne predmete, ki so bolj oblikovalsko usmerjeni...

lp
gardner
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a oblak » 4.8.2011 13:02

dmk napisal/-a:Zanima me, kaj se je zgodilo s smerjo Inženirsko oblikovanje. Ali je sedaj kakšna primerljiva smer v Lj ali Mb? Ker kakor sem gledal po spletu je v Mariboru samo smer Oblikovanje in tekstilni materiali, tekstil me pa ne zanima toliko.

študijsko smer je nadomestil študijski program inženirsko oblikovanje izdelkov, ki se bo pričel izvajati v jeseni 2011. več glej na http://design.fs.uni-mb.si/index.htm , novice.
ali je oblak del neba?
oblak
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 5.8.2011 8:50

prijazen napisal/-a:Bom poskusil malo razvrsttiti in opisati smeri

Energetika- najbolj cenjena smer, mislim da tudi najzahtevnejša, začetniki v povprečju verjetno dobijo najboljšo plačo
Konstrukterstvo-zahtevnost takoj za energetiko, največ delovnih mest, začetna plača v povprečju verjetno malo manjša, preprosta zaposlitev tudi v tujini

Oblikovanje-manj delovnih mest, tista katera so so dobro plačana, zahtevnost študija verjetno najmanjša na FS, zaposljivost tudi na manj tipičnih strojniških delovnih mestih

Proizvodno strojništvo zahtevnost nižja

konstruiranje in mehanika je manj zahtevno od energetike????
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov