Napisal/-a Jacks0n » 13.3.2013 18:39
Sicer je že minilo 2 leti od kar sem odprl to temo, vendar vidim da se je pojavilo veliko zanimiv odgovorov. Zdej lahko moje dosedanje izkušnje mal opišem, da s tem tudi ostalim ki se še odločajo malo pomagam pri odločitvi izbire faxa, pa da hkrati tudi repliciram na predhodne izjave.
Moje trenutne izkušnje so take:
Od faxa odneseš kolikor sam hočeš. Lahko pač dobiš tisto 6/6 na sorazmerno lahek način, nakoncu dobiš tist naziv uni.dipl. inženir brez kakšnega posebnega znanja, lahko se pa zelo matraš, dobivaš 8-9, tudi 10ke, pa tud zadevo bolj razumeš. Glede na to da je govora o UNI, oziroma zdajšni RRP smeri, jest nevem zakaj se toliko govori o praksi. Na tej smeri ni namen da boš ti po končanem faxu pristal za stružnico al pa CNC mašino, gre za to da zavzameš neko razvojno/vodilno mesto, seveda je za smeri kot so konstrukterji željeno da tudi zadeve vidiš v praksi, da si boljše predstavlaš, ampak za to lahko tudi sam poskrbiš in si med poletjem dobiš kakšno tako službo.
Potem govora je bilo o tem kako delaž za klaverni denar in kako ne primankuje tega kadra. Lahko povem iz svojih izkušenj, da sem po končanem 1. letniku RRP smeri, dobil ponudbe pri štirih podjetjih za kadrovsko štipendijo, pri dveh tudi zagotovljeno poletno prakso in tudi po pogovoru z njimi, bi bile začetne plače okoli 1200 eu (NETO) pri vseh podjetjih, kar se mi zdi za slovenske razmere precej uredu glede na to da je govora o začetnih plačah. Tko da službe ni težko dobit, če si le malo bolj zainteresiran in nadpovprečen v procesu študija.
komentar technoboya se mi zdi smešn. Govort da je strojni fax zanič samo zato, da s tem opravičuješ svojo lastno nesposobnost in nezmožnost da ga narediš, je pač dejanje iz nemoči. 1500eu ni nobena magična številka dokler si ti študent in lahko delaš preko študentskega servisa, v Ljubljani imaš za strojno stroko zelo dobro plačano, tudi po 6eu na uro, v sosednjih večjih mestih po 5eu na uro, jest sem tudi poleti delal v taki branži in zaslužil 60eu na dan, ker se je delalo 12 ur na dan. Če imaš mesečno cca 25 delovnih dni, hitro prideš do teh številk. Tko da zdele uživej v teh denarcih, tud če si zdej redno zaposlen, se veseli vsakega evra, glede na krizo v kateri smo in v razmerah v katerih živimo, je tak kader kot si ti nadomestljiv kot čistilke. Tako da jaz na tvojem mestu nebi bil tako jezičen in pameten kako so vsi inženirji iz tega faxa zabiti pa neuporabni.
Še en komentar ki se mi zdi potreben pa je glede bolonjskega sistema. Kot prvo govort da danes fax ni nič več vreden pa da je bil kaj vreden samo še v 90ih letih al pa še prej, je men osebno širjenje laži. Meni se zdi da to izhaja iz osebnega človeškega prepričanja, kjer vsak trdi za svoj fax, svojo smer in seveda svoj letnik da je bilo to najtežje, da on izhaja iz zlate dobe itd. Dejstvo je da je strojništvo področje ki se iz dneva v dan razvija, profesorji se menjavajo in znanje se updejta. Zdej si marsikdo ki je star 40+ misle: pa kaj mi ta tip iz 2. letnika govori kako je. Pri mnogih predmetih imamo nove tematike, predvsem nova razvojna področja, oziroma področja ki se najbolj razvijajo v zadnjih letih precej dodatno ojačana z novim znanjem, govorim o laserski tehnologiji, izdelovalnih tehnologijah in nasploh bolj teoretičnih predmetih ki se stalno nadgrajujejo. To lahko tudi potrdim zato, ker je moj oče doktor in prihaja iz strojnega faxa, tudi sam mi je povedal da je neverjetno kako se obseg znanja širi in zahteve povečujejo.
Kar se pa tiče samega bolonjskega principa študija, kjer si "ničvredni diplomant brez diplome", pa je pač tako, da glede na to da ne delaš diplome, imaš 3 predmete več kar pa je veliko veliko težje, veliko več dela in potrebnega truda. Tudi en semester daljši študij je, kot pa je bil po starem programu. Sedaj se bo baje tudi uveljavila ponovna diploma, tako da bo poleg teh treh predmetov še diploma, tako da ne bomo več diplomanti brez diplome. Tudi večino večjih predmetov ki so bili prej en predmet, so zdej razdeljeni v dva in obdelani veliko bolj detajlno (gradiva, izdelovalne tehnologije,...), tako da ne vem od kje podatki da je vse bolj splošno in lažje zdej, bi res rd ta vir vidu če lahko kdo link prilep.
Tko da jest bi prosu da si vsi zlatodobneži ki izhajajo iz najtežjih generacij malo preberejo o bolonjski spremembi preden skritizirajo sistem in vzamejo bodočim študentom voljo da bi strojni fax sploh pogledal. Pa ne pozabit da je večino profesorjev ki nas danes učijo na strojni v cca. 60-70ih letih, kar pomeni da so učili tudi vse generacije od leta 80...85 dalje, kriteriji pa se ne spuščajo tako da se že tukaj vsa ta logika kako je zdej strojna lahka in zanič, podere.
P.S. To je pač moje mnenje, vsak ima svojega, mogoče sem malo jezno repliciral ampak pač ne trpim da se zavaja bodoče študente z nekimi trači in zgodbicami in se jih s tem odvrača od študija ki jim je mogoče všeč.
LP