STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izbira strojnega študija( visoka ali višja šola)

Izbira strojnega študija( visoka ali višja šola)

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Izbira strojnega študija( visoka ali višja šola)

OdgovorNapisal/-a urios94 » 11.2.2014 18:40

Zdravo.
Izbiram med strojnim študijem in sicer višjim in visokim. Ma kdo kake napotke kaj bi bilo bolše izbrati?
urios94
Novinec
Novinec

Re: Izbira strojnega študija( visoka ali višja šola)

OdgovorNapisal/-a vladika » 12.2.2014 3:27

Pozdravljen,

pred 25. leti študiral in pustil. Kaj delam zdaj?
Študiram izredno drugi letnik višjo. V petek ali v soboto grem na informativni dan ker se bom po vsej verjetnosti v jeseni vpisal na visoko izredni.
Kaj hočem povedati, pojdi in se vpiši (jaz bi se v visoko), če imaš vsaj kanček volje, da ti ne bo kasneje žal kot meni.
Ni tako enostavno pozneje, ko si že starejši imaš družino, otroke, hišo, zaposlitev, to še enkrat skozi dajat in izedni študij je plačljiv.
Pač pri določenih predmetih (matematika, mehanika, elektrotehnika...) malo stisneš zobe in bo šlo.
Saj ni tak težko, samo tam in tam pa se je potrebno malo potruditi.

Lep pozdrav, Vlado.

P.S.: Zakaj sem pokonci ob tej uri? Vstal sem pač in se bom malo pripravil na današnje laboratorijske vaje pri elektrotehniki, seveda po službi. Nič ni težko, če imaš voljo in cilj.
vladika
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a midolina » 12.2.2014 9:34

Jaz sem diplomiral leta 1974 na visokošolskem študiju v Ljubljani. Že po prvem mesecu službe sem ugotovil, kakšna BEDA je moja izobrazba, in če bi imel takrat možnost in seveda denar, bi takoj začel z drugim študijem, karkoli drugega bi bilo bolje kot to. Poklic nima v Sloveniji nobenega ugleda, in tudi možnosti imamo zelo majhne, uveljaviti se. Industrija je takšna kot je, srednjeveška v primerjavi s starimi industriskimi državami. To lahko trdim, saj imam lastne izkušnje s tem, delal 4leta na Švedskem, 20let pa v Veliki Britaniji. Bil sem vse, od varilca v ladjedelnici na Švedskem, kjer sem varil pri -20c in vetru 70km/H, pa do navadnega kmetijskega delavca v Angliji. Leta 1988 sem odprl tudi zasebno dejavnost v Sloveniji, takoj ko je postala zakonodaja v Sloveniji bolj liberalna. V 6 mesecih sem bil ob vse prihranke in v bankrotu, zaradi inflacije in plačilne nediscipline. Vse danes videno je dobilo temlje že pred 26leti. Zato dragi kolega premisli še enkrat o svoji odločitvi. Raje se dobro izuči nekega poklica, da boš res mojster, in seveda če boš še vedno imel željo po akademskem znanju, boš to lahko storil kasneje. Kajti od diferencialnih enačb, integralov, termodinamike,statično nedoločenih nosilcev, itd, itd, boš zelo teško živel. Jaz osebno nisem mogel vnovčiti niti 1% znanja, ki sem ga dobil na fakulteti. Vse, od česar sem živel in dobil plačano, sem se moral naučiti kasneje, sam. želim ti čimbolj preudarno odločitev, da ne bo 5let najlepših let življenja vržen v prazno.
midolina
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a urios94 » 12.2.2014 19:55

Hvala za odgovore. Ampak sem mislil da ,če ima kateri mlajši katere izkušnje katero šolo izbrati, ter kakšna je sploh razlika med visoko in višjo strojno šolo.
urios94
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 12.2.2014 21:23

Vsak ima pravico do svojega mnenja in mnenje vsakega spoštujem. Verjamem, da se za vsakega pod tem božjem soncem najde prostor, le poiskati ga je treba. Torej vsi, ki niste zadovolji v strojništvu in tudi v Sloveniji ne ter ste prepričani, da vam bo nekje drugje lepše... pojdite in uresničite si svoje sanje.
Vsi tisti, kateri bomo ostali bomo imeli več prostora za delo in bomo delali še z večjim veseljem.
urios94
Višje kot greš dlje vidiš... tekom šolanja dobiš neko teoretično znanje. Kako ga boš povezal s prakso je pa odvisno samo od tebe...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dolsina » 12.2.2014 21:34

Delam redno 2. letnik višje strojne šole v Škofji Loki. Ni mi žal, bilo bi mi če bi šel na visoko, ker zaradi pomanjkanja časa in ne ravno dobrih učnih navad nebi naredil nič in bi vrgel stran eno leto. Zato sem se takrat pametno odločil, pa lepo redno študiram in delam zraven še veliko drugih stvari. Maš pač mehaniko, ki je pri nas edini predmet, ki zares para živce pa nekaj drugih predmetov, ki malo manj parajo živce, vse ostalo je bolj na izi. Veliko je obveznih vaj-80% prisotnost je pogoj za opravljene vaje. Pa kar nekaj seminarskih je za naredit kot pogoj za izpite itd. Na dan imamo povprečno 4-6 šolskih ur, včasih je cel dan do 8h zvečer, včasih prideš le za 3 šolske ure... Če bi ponovno izbiral bi šel verjetno v Postojno, ker tam naj nebi bilo toliko jebanja s strani profesorjev.

lp Tadej
dolsina
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 12.2.2014 22:08

Če ti gredo dobro matematični predmeti (brez pretiranega učenja) in ti nasploh gre dobro v šoli pojdi komot na visoko. Če ti ni do filozofiranja o stvareh in imaš raje bolj "praktične stvari" potem pojdi na višjo. Sem probal obe, višja zame zmaga, dandanes večino delodajalcev itak ne briga ali si visok ali višji
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 13.2.2014 20:33

tole zgoraj je res
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dolsina » 16.2.2014 15:24

x2
dolsina
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pers » 3.7.2014 17:43

Tole vprašanje iz naslova zanima tudi mene. Sam bi se sicar vpisal na visoko, ker pa je to v mojem primeru zaradi birokratskih ovir precej drago, razmišljam tudi o višji.

Zanima me torej primerjava obeh, tudi z vidika šolanja, predvsem pa z vidika možnosti za zaposlitev - kakšno delo naj bi katera izmed šol zagotavljala in kakšna je posledično pričakovana razlika v plači?

Zavedam se da ni vse v diplomi, kljub temu pa si predstavljam da razlika v papirju potegne za sabo določeno razliko v možnostih, zato me zanima, če je moja predstava pravilna in če je, če kdo to razliko v možnostih pozna.

Hvala za odgovore:)
pers
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 3.7.2014 20:11

kaksnih birokratskih ovir? naj ti firma plača izreden študij pa je.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pers » 3.7.2014 21:34

Nimam firme ki bi mi to plačala.

Birokratskih ovir v obliki številnih in spreminjajočih se pogojev za vpis na redni študij, ki si jih vsak razlaga po svoje, na koncu pa se ponavadi ugotovi da v mojem primeru to ni mogoče.

Poleg tega mi nihče ne zna povedat če je možno kljub izrednemu vpisu študirat po rednem programu. Za povrh pa se ne ve, če se bo izredni študij v prihodnjem študijskem letu sploh izvajal.
pers
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 4.7.2014 1:06

a si bil 2x ze vpisan?
ena visoka izredna je se v skofji loki
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vladika » 4.7.2014 20:33

Manjka mi še samo diploma na višji, upam, da zrihtam čimprej.
Študij? Meni ni bil težak, enim je pa delal in še dela preglavice.
Za izpite kot so matematika, mehanika, elektotehnika ipd. se pripraviš in gre, ostali, jaz jim pravim leposlovni so namenjenii samo zbiranju kreditnih točk. V jeseni grem dalje na visoko 99% tudi kot samoplačnik.
V šolo se vpišeš samo, če se res želiš se naučiti nekaj novega, naziv ne pomeni nič.
Na splošno nisem neki piflar beri ( star čez 40 let) in sem naredil študij s povprečno oceno blizu 9, sem pa imel sošolce, ki so za moje pojme luzerji, samo nekaj sanjajo, zakaj se niso vpisali na filozofsko ne vem.
Če te stroka zanima in bi rad kaj od tega odnesel pojdi študirat.
Kako je na visoki pa še ne vem.
Upam, da sem kaj pomagal in pa pojdi v šolo, kot pravijo naložba v znanje je najboljša investicija, lep pozdrav Vlado.
vladika
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a brut » 4.8.2014 21:08

Pozdravljeni

Mene pa zanima ali ima morda kdo kakšne informacije glede zahtevnosti višje strojne šole v celju. Končal sem srrednjo ekonomsko šole zato me malo skrbi kako bo s fiziko in mehaniko. vpisal sem se pa na izredni program.
bil bi hvaležen za kakršnekoli informacije.

lp
brut
Novinec
Novinec

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov