STROJNISTVO.com • Poglej temo - Diplomska naloga

Diplomska naloga

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Diplomska naloga

OdgovorNapisal/-a atrofe » 21.1.2015 18:00

Pozdravljeni vsi na forumu. :)

Sem študent 2. letnika strojništva, višje strokovne šole v Mariboru.

Vem, da bi moral o diplomski nalogi razmišljati že, ko sem pričel z izobraževanjem. Pa vseeno... moral bi razmisliti na kakšno temo bi izdelal diplomsko nalogo .

Problem je pri mojih zamislih, v glavi jih imam polno, ko pa bi moral kakšno realizirati, pa vse skupaj ponikne nekam v neznano. Prišel sem do zamisli, da bi za diplomsko nalogo naredil v domači režiji traktorski cepilnik drv, ki ga doma potrebujemo. Prišel sem že tako daleč, da sem nekatere sestavne dele začel iskati skupaj:

-izvedel sem za delujočo hidravlično črpalko, ki bi mi jo človek podaril,
- hidravlični cilinder, ki je spuščal, pa bi ga bilo potrebno pretesniti,
-...

Vendar je zamisel po izdelavi cepilnika drv v domači režiji kaj kmalu padla v vodo. Po posvetu z bratom, ki je tudi sicer zagrizen strojnik, bi material (popravilo hidravličnega cilindra, jeklo, hidravlične cevi, ter še kup ostalih stvari,...) stal več, kot če bi cepilnik drv kupil že izdelan, v trgovini.

Imam idejo tudi, da bi naredil snežno desko za pluženje...

Na vas sem se obrnil, ker bi rabil kakšen vaš nasvet, namig, idejo, zamisel, mnenje, predlog, kakšno vzpodbudno besedo, kako naj se lotim te moje diplomske naloge.

Naj omenim še, da imam osnovno znanje 3D modelirnikov Catie, Solid Edge, ter okolja za programiranje WinNC. Verjetno to ne bo imelo teže, pa vseeno naj omenim: moja strast je "šraufanje" vsega, kar smrdi po bencinu... ali nafti. :D 8)

1000x se zahvaljujem za vsako mnenje in komentar.
Najlepše hvala.

Lep pozdrav.
Zadnjič spremenil atrofe, dne 21.1.2015 21:11, skupaj popravljeno 1 krat.
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

Re: Diplomska naloga

OdgovorNapisal/-a dakomat » 21.1.2015 20:26

Pa kaj je s tabo?? Vzemi črpalko, se zahvali gospodu. Kupi nova tesnila za cilinder in jih zamenjaj. Nariši konstrukcijo cepilnika v enem programu in izdelaj simulacijo. Naredi tudi trdnostni preračun za glavni steber. Lahko računaš za vsak element, tudi vare lahko preračunaš.... Kaj čakaš? Pusti cene v trgovini, ti boš imel zadovoljstvo in še nekaj boš delal ter se veliko naučil. Malo pobrskaj po forumu, je nekaj napisanega o cepilcih...

Pa veselo na delo... :D
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Diplomska naloga

OdgovorNapisal/-a baklava » 22.1.2015 8:49

...če pa hočeš vključiti še ekonomsko kalkulacijo, ti predlagam, da izračunaš ceno za 1000 kos (ali več) in jo primerjaš s cenami produktov na trgu. Oziroma, določi koliko kosov moraš narediti, da tvoj produkt ima ceno kot so tiste v trgovini. Z enim kosom zagovoto ne boš konkurenčen.

Pa ne preveč komplicirati. Imaš zelo dobro in zanimivo praktično nalogo, pa se boš še marsikaj naučil. Takšnih hudo praktičnih nalog je na FS po moje zelo malo.

Za primerjavo in pomiritev vzemi kakšen diplomo z višje ekonomske ali doktorat z DIF-a :)

LP

atrofe napisal/-a:Pozdravljeni vsi na forumu. :)

Sem študent 2. letnika strojništva, višje strokovne šole v Mariboru.

Vem, da bi moral o diplomski nalogi razmišljati že, ko sem pričel z izobraževanjem. Pa vseeno... moral bi razmisliti na kakšno temo bi izdelal diplomsko nalogo .

Problem je pri mojih zamislih, v glavi jih imam polno, ko pa bi moral kakšno realizirati, pa vse skupaj ponikne nekam v neznano. Prišel sem do zamisli, da bi za diplomsko nalogo naredil v domači režiji traktorski cepilnik drv, ki ga doma potrebujemo. Prišel sem že tako daleč, da sem nekatere sestavne dele začel iskati skupaj:

-izvedel sem za delujočo hidravlično črpalko, ki bi mi jo človek podaril,
- hidravlični cilinder, ki je spuščal, pa bi ga bilo potrebno pretesniti,
-...

Vendar je zamisel po izdelavi cepilnika drv v domači režiji kaj kmalu padla v vodo. Po posvetu z bratom, ki je tudi sicer zagrizen strojnik, bi material (popravilo hidravličnega cilindra, jeklo, hidravlične cevi, ter še kup ostalih stvari,...) stal več, kot če bi cepilnik drv kupil že izdelan, v trgovini.

Imam idejo tudi, da bi naredil snežno desko za pluženje...

Na vas sem se obrnil, ker bi rabil kakšen vaš nasvet, namig, idejo, zamisel, mnenje, predlog, kakšno vzpodbudno besedo, kako naj se lotim te moje diplomske naloge.

Naj omenim še, da imam osnovno znanje 3D modelirnikov Catie, Solid Edge, ter okolja za programiranje WinNC. Verjetno to ne bo imelo teže, pa vseeno naj omenim: moja strast je "šraufanje" vsega, kar smrdi po bencinu... ali nafti. :D 8)

1000x se zahvaljujem za vsako mnenje in komentar.
Najlepše hvala.

Lep pozdrav.
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov