STROJNISTVO.com • Poglej temo - NASVET GLEDE ŠTUDIJA NA UNIVERZI FS MARIBOR

NASVET GLEDE ŠTUDIJA NA UNIVERZI FS MARIBOR

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

NASVET GLEDE ŠTUDIJA NA UNIVERZI FS MARIBOR

OdgovorNapisal/-a FR7 » 12.2.2016 22:24

Jaz imam nekaj vprašanj glede študija strojništva v Mariboru.
Trenutno končujem srednjo šolo- program strojni tehnik. Zanima me kaj je bolje za mene glede na to, da obiskujem tehniško šolo, ocene imam večinoma odlične.
Ne morem se odločiti ali naj grem na UNI ali na VSŠ v Mariboru.
Za naprej se še nisem odločil in ne vem če bom šel delat magistrski študij.

Res bi rabil pomoč, najbolje bi bilo da bi pisal kdo, ki že obiskuje fakulteto v Mariboru.
Zanima me tudi glede prakse za UNI program, ali je dovolj, da lahko vredu razumeš stvari ali je samo golo računanje.

Že vnaprej se zahvaljujem za pomoč.
FR7
Novinec
Novinec

Re: NASVET GLEDE ŠTUDIJA NA UNIVERZI FS MARIBOR

OdgovorNapisal/-a VELIKI UM » 12.2.2016 23:16

Lahko ti odgovorim kako je v Ljubljani. Na VSŠ je praktično 95 % študentov takih da bi radi prišli le do diplome, če koga kaj vprašaš če ti kaj razloži je standardni odgovor "pa saj to ni važno, povej mu tako kot je on napisal na predavanju in bo pozitivno". Domnevam da je v Mariboru še slabše, tako da če hočeš kaj timskega dela, ki ni samo pisanje plonkov se vpiši na UNI :lol:
VELIKI UM
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 12.2.2016 23:59

Zdravo, sam sem delal UNI še po starem sistemu, prej enako strojni tehnik. Ampak je bilo tako, da mi je manjkala teorija iz matematike (odvodi integrali). Vse ostalo je nakako šlo. Na strojnih predmetih sem imel prednost pred ostalimi. Cca. 90% je blo študentov iz gimnazij...

1. letnik sem ponavljal, pa ne ravno zaradi težavnosti ;) Vse ostalo je šlo, ko sem se malo vzel v roke. Itak je pa 1. letnik najtežji...
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.2.2016 6:45

Itak je pa 1. letnik najtežji...
Ni najtežji, ampak je velika sprememba v načinu učenja in preverjanja znanja. Na to pa se je težko prilagoditi.
Če od prvega dne porabiš dnevno 7 polnih ur (brez vštetih odmorov) za namene študija, kot velja za delo zaposlenega, ne bo težav.

Na predavanjih se ne kontrolira prisotnost (razen nekaj izjem). Se vsaj pol leta ne preverja znanja, niti nimaš možnosti primerjati svoje znanje z znanjem kolegov. Si polnoleten in te tudi starši ne kontrolirajo - niti znanja, niti kje in kdaj le tavaš po svetu (ali ponočuješ). Zdi se ti, da si postal svoboden ptiček, ki ne seje in ne žanje, pa vendar živi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a FR7 » 13.2.2016 17:47

Torej je bolje na UNI it :D
Kaj pa a se ful razlikuje ob VSŠ glede težavnosti,ker stopnja je pa vseeno ista.

zanima me pa še ali so res predavanja tako dolga, ker sem gledal letošnji urnik in so predavanja skoraj cel dan in ne vem ali imajo skupine ali imajo vsi tako.

Pa še neki glede magisterija:
Ali se da delat magisterij ob delu, da bi delal zraven pa delal magisterij ker če grem kar naprej me najbrž starši ne bi mogli naprej pomagati z denarjem ker je le preveč (5 let v MBju)

Hvala vsem za pomoč!
FR7
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 13.2.2016 18:27

ja lahko ob delu.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a FR7 » 13.2.2016 18:56