STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prednosti opravljene Fakultete za Strojništvo?

Prednosti opravljene Fakultete za Strojništvo?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Re: Prednosti opravljene Fakultete za Strojništvo?

OdgovorNapisal/-a Enely » 25.1.2017 19:55

Hvala za konkretne odgovore :) Bom najbrž kar šel na faks.
Enely
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a radovednez » 27.1.2017 16:41

Ha, neskončna debata.
Pri izbiri šolanja moraš bit pošten do sebe. Če učenje, študiranje literature, sistematičnost, odgovornost ipd. ni za tebe, potem je avtomatsko bolje če se takoj usmeriš v poklic in se nato ob delu izpopolnjuješ in učiš (če si želiš napredka).
Poznam človeka brez fakultetne izobrazbe, ki se je ob delu priučil določenih znanj, in sedaj služi kar lepe denarje. Po drugi strani pa poznam ljudi s fakultetno izobrazbo (govorim o 5 letnem programu), ki delajo kot prodajniki/svetovalci v večjih trgovskih verigah (delovno mesto brez napredka v strojniškem smcislu, relativno slabe plače... neprimerno izobrazbi). Povedati hočem, da je fakulteta priložnost. Ni to avtomatsko potreben in hkrati zadosten pogoj za dobro kariero. Ne, je pa odlična priložnost, katera ni vredna ničesar, če ne vložiš vanjo časa in truda.
Fakulteta vzame kar nekaj let. Ob trenutnem sistemu 3 ali 5 (vsaj, torej raje kako leto več). Zato bodimo pošteni, vprašanje o vpisu fakultete ali ne je presneto smiselno. Če si želiš družine zgodaj, če se želiš čimprej osamosvojiti... potem je služba pred fakulteto, ker v nekaj letih lahko zaslužiš kar nekaj denarja. Četudi dokončaš fakulteto, boš s predpostavljeno višjo plačo potreboval kar nekaj let, da boš ujel kolega ki dela že od konca srednje s šole.
Če pa gledaš bolj dolgoročno (osamosvojitev in družina kasneje), ter iščeš tudi možnost donosnejših delovnih mest, potem je fakulteta prava izbira. V celotni delovni dobi boš verjetno zaslužil več, po drugi strani pa boš imel najverjetneje tudi presneto več skrbi zaradi odgovornosti, ki jo takšna delovna mesta prinesejo s seboj.
Sam sem končal fakulteto (5 let). Pridobil sem predvsem spekter in neko kritično oceno nad zahtevnostjo različnih vej in smiselnostjo uporabe določenih področij strojništva v različnih projektih. Službeno pa začenjam "od začetka" (tehnolog, konstrukter, postopno dodajam preračunavanja, numerične analize, vpeljava avtomatike ipd), ker bi se rad priučil vsega iz svojega področja. S širšim znanjem je več možnosti.

V glavnem, tvoje vprašanje je pomembno. Vzami si nekaj časa, bodi pošten do sebe, ne poslušaj pa nasvetov (kot je že nekdo pred mano omenil): ne vpisuj se na fakulteto ker te bojo samo profesorji nateg*****, ali pa bolje je čim prej delat ker boš služil, faks pa je brez veze ker se nič ne naučiš... brez faksa si nič... diploma je vse... ipd

LP
radovednez
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a presekar_se » 28.1.2017 18:54

Vse kar sem se naučil na tej fakulteti sem v življenju dobro prodal.

Hvala vsem, ki so mi pri tem pomagali. Iskreno sem jim hvaležen.

Vsakomur svetujem, da, če ga zadeva zanima naj vztraja pri študiju.

Res pa je, da samo faks brez, da te v življenju tehnika zanima ne pomeni prav nič.
Na vsakem faksu je en kup diplomantov, ki jih v življenju ne zanima prav nič. Tako pač je v življenju. Ne smemo se ozirati po teh ljudeh.
Za zgled si je potrebno vzeti ljudi, ki svoje delo opravljajo z ljubeznijo, entuziazmom, voljo, vizionarje v svojem poklicu, ljudi z življenjsko energijo...
presekar_se
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov