STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomoč - nalogi iz kinematike

Pomoč - nalogi iz kinematike

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Pomoč - nalogi iz kinematike

OdgovorNapisal/-a Markus97 » 1.8.2017 10:29

Tile dve nalogi mi delata probleme. Če bi se jih kdo lotil, bi bil zelo hvaležen.
Pri prvi (41.) sem delal prvi del poti po enačbah za pospešeno gibanje, drugi del pa kot poševni met z neko začetno hitrostjo, pa mi pride čisto narobe.
Pri 42. pa enostavno ne razumem, zakaj se je ne da rešit po enačbah za prosti pad?? Saj tisto breme samo pade od aviona. torej s= 1/2gt^2 in t=√(2s/g) kjer je s višina, torej 100m.
pa ne dobim pravilnega rezultata na ta način..
Priponke
cdd_opt (1).jpg
cdd_opt (1).jpg (496.34 KiB) Videno 6403 krat
Markus97
Novinec
Novinec

Re: Pomoč - nalogi iz kinematike

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 1.8.2017 10:56

Markus97 napisal/-a:Tile dve nalogi mi delata probleme. Če bi se jih kdo lotil, bi bil zelo hvaležen.
Pri prvi (41.) sem delal prvi del poti po enačbah za pospešeno gibanje, drugi del pa kot poševni met z neko začetno hitrostjo, pa mi pride čisto narobe.
Pri 42. pa enostavno ne razumem, zakaj se je ne da rešit po enačbah za prosti pad?? Saj tisto breme samo pade od aviona. torej s= 1/2gt^2 in t=√(2s/g) kjer je s višina, torej 100m.

najbrž si spregledal da se helikopter v trenutku izpusta tovora še vedno giblje z hitrostjo Vo (10m/sek).. zaradi tega to ni prosti pad.
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Markus97 » 1.8.2017 11:26

Brusilec1 napisal/-a:
Markus97 napisal/-a:Tile dve nalogi mi delata probleme. Če bi se jih kdo lotil, bi bil zelo hvaležen.

najbrž si spregledal da se helikopter v trenutku izpusta tovora še vedno giblje z hitrostjo Vo (10m/sek).. zaradi tega to ni prosti pad.

ah ja, hvala, zdej sm pa dojel. (in pravilno zračunal :D )
Markus97
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.8.2017 12:46

Princip je pravilen. Pokaži izračun, da vidimo, kje imaš napako.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Markus97 » 1.8.2017 13:35

Eto, Žerjavar, pa hvala.
Tamle pri računanju x iz enačbe tirnice poševnega meta se mi je dokončno zataknilo, ne dobim realnih x-ov.
Priponke
zerjavar2.jpg
zerjavar2.jpg (900.42 KiB) Videno 6338 krat
Markus97
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.8.2017 15:47

Prvi del je OK.
V drugem delu ti ne sledim. Imaš vertikalni met navzdol z znano začetno hitrostjo (vert.komponenta končne hitrosti prvega dela) in višino. Dobiš kvadratno enačbo za neznani čas. Čas je približno 0,5 s.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Markus97 » 1.8.2017 16:59

Zakaj pa je to navpični met in ne poševni? Tista enačba tirnice velja namreč za poševni met... ker po sliki vidm da pade klada dol iz prvega dela pod kotom?
Če računam kot navpični met, tud meni pride čas 0.514 sek, ampak je to očitno narobe če pogledaš rešitve spodaj. Skupen čas mora bit 1.24s, tako bi bil pa okoli 1.56s :-?
Markus97
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.8.2017 18:29

Poševni met je kombinacija navpićnega in horizontalnega meta. Pri navpičnem metu je merodajna začetna vertikalna hitrost in zemeljski pospešek. Pri horizontalnem metu pa je merodajna le začetna horizontalna hitrost. Prav gotovo je lažje dobiti čas iz vertikalnega meta kot iz poševnega.
Skupen čas mora bit 1.24s,
Poskusi drugi del računati kot poševni met v času 1,24 - 1,074 s. Koliko vertikalno je kvader po tem času?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost