Pred kratkim sem sodeloval s podjetjem, ki v svoji proizvodnji uporablja hladilna sredstva, ki so trenutno v uporabi. Omenili so mi, da se v kratkem obeta dvig cen na ta hladilna sredstva zaradi eko taks.
Takrat sem sam malo na hitro raziskal in sem naletel na tole:
Propan R290 kot hladilno sredstvo v toplotni črpalki, ima najboljše termodinamične lastnosti med vsemi plini. Demonstracija učinkovitosti propana R290: za 9 kW ogrevalne moči (npr.naša LWD90A) zadostuje 1,17 kg propana R290, za enako zmogljivost z F-plini (R404A, R407C, R410A…) potrebujete 4,3 kg plina. Danska kot prva evropska država, jih je že prepovedala v večjih na novo vgrajenih toplotnih črpalkah. V tej državi so cene F-plinov tako obremenili z eko taksami, da jih morajo serviserji kupovati 10-12x dražje kot drugje v ES. Le špekuliramo lahko, kdaj se bo ta politika odrazila tudi v ostalih državah ES. Danska je sledila politiki ES, ki je usmeritve za ravnanje z F-plini sprejela že v letu 2006.
Vir:
http://www.varcevanje-energije.si/toplotne-crpalke/propan-r290-kot-hladilno-sredstvo-v-toplotni-crpalki-zrak-voda.htmlV glavnem, veliko uporabnikov toplotnih črpalk zrak-voda (in podobnih hladilnih ali grelnih strojev) bi znalo v prihodnosti dobiti obvezne letne preglede sistemov, zaradi uporabe starih hladilnih sredstev. Prihodnost naj bi bila v propanu in amoniaku, ki pa imata svoje tehnične posebnosti. Če se prav spomnim so to dosti višji delovni tlaki pri propanu, zato plinov v napravi ne moreš enostavno zamenjati. Za amoniak pa nisem siguren, mislim pa da je v pravih količinah strupen.
Vse se pa računa na ekvivalent CO2 plina, ki je pa odvisen od kolčine sredstva, ki je v napravi. Več o tem pa tu:
http://okolje.arso.gov.si/onesnazevanje_zraka/baza/6.
Problem je, da pričakujejo takšne dvige cen pri plinih, da je lahko pri napravi z večjo kolčino plina problem, če ta spusti. Novo polnjenje sploh ne bo več rentabilno.
Manjše naprave, kot so klime, tč zemlja voda in voda voda še zaenkrat niso občutljive na to, ker imajo vgrajene premajhne količine plinov. Bomo videli kako dolgo.