STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prepis iz strojne fakultete

Prepis iz strojne fakultete

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Re: Prepis iz strojne fakultete

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 1.6.2020 8:41

grega09 napisal/-a:To je res, kar si napisal in beri moj komentar tri vrstice višje. Samo poglej pa druge smeri. Koliko časa se je v Sloveniji produciralo enormne količine družboslovnega in podobnega kadra, pa ni nihče vprašal, če se jih bo potrebovalo. Če ostanemo pa na strojni fakulteti. Pilotov in ostalega kadra iz letalske smeri tudi ne potrebujemo niti približno toliko, kot se jih vsako leto vpiše v prvi letnik. Pa smer vseeno obstaja...

Naj nekdo pove vodilnim na strojni fakulteti, kateri kadri se (v kratkem) potrebujejo in na katerih smereh, pa bo takoj bolje (če verjameš :D ). Pa tudi na drugih fakultetah. Na dolgi rok je pa tako težko biti pameten. V 5 letih se danes spremeni toliko, kot se je pred 50 leti v 20 letih oz. nekaj podobnega :D ...

Omejevanje in usmerjanje pedagoškega procesa se ne bo zgodilo, dokler bodo fakultete plačane glede % uspešnosti študentov, ter pretoka le teh. Ko pa bo država zagotovila fix plačevanje fakultetam neglede na količino in kvaliteto kadra ki vun pade, pa sem prepričan da bo tudi nivo vsega veliko višji.

Osebno sem celo zato da je faks delno plačljivi, predvsem zaradi tega da bi bilo mogoče izvajanje bolj praktičnih vaj. Torej pri strojnih elementih boš v sklopu vaj plačal npr. 20 eu, za namene da bo se na primeru prakse prikazalo kaj pomeni torzijska obremenitev in podobno. Vem da je to tudi prikazano, ampak praksa bi morala bit skozi celoten študij povezana, da lahko pride študent z fakultete s trdnimi temelji.

Ampak če bi kakšen takšen predlog prišel do vlade, bi imeli še več kolesarjev v Ljubljani kot jih imamo zdaj :roll:
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.6.2020 9:32

ko grem od časa do časa na "južno" na FS na teraso ne morem mimo gornjih dveh amfiteatrov, da nebi malo pošpegal, po hodnikih pa pred predavalnicami neki anemiki, vsi "presrani" brezbarvni - izpiti, kolokviji, ja je znano..., strojništvo bi se moralo vrniti na stare postulate in vzgajati res trde, klene ljudi
, dobro malo tudi ljubeče..., romantične...
ko so gradii "novi" strojni faks pred cca 60 leti je, se mi zdi (spomin u kursu) prof. Hlebanja nekje vprašal, ja kam bodo pa ti ljudje - diplomanti vsi šli, mislim pa, da je to zgodbo povedal prof. škrlj..., ravno v tistem času se je, če se ne motim odpiral tudi mariborski faks, bo žejavar kaj vskočil...

če preveč nakladam, povejte..., malo nostalgije mislim, da ne škodi..., tudi ta "mularija" jo bo čez desetletja imela, če jo bo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.6.2020 11:34

Ja, za tega 2 miljona ljudi bi bil dovolj en strojni faks. Kje pa bo, se naj pa zmenijo :D. Sam sem mnenja, da bi morali imeti nek kampus fakultet na kupu. Nekaj takšnega se sicer gradi v Ljubljani (računalništvo, kemija, po novem menda kmalu strojna in farmacija). Pa tudi kapacitete za bivanje študentov bi morale biti zraven.

Ni pa niti približno nujno da bi bilo to v Ljubljani ali v drugih večjih mestih, lahko je nekje drugje...

Se pa sam tudi strinjam z delno plačljivim študijem. Bi verjetno dvignilo kvaliteto in tudi profesorji bi jih lahko kdaj dobili po prstih, če bi si to zaslužili :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 1.6.2020 11:46

Predvsem bi bilo potrebno uvset nekakšno "kavcijo" za vpis, ker je npr. v 1. letniku gneča, v drugega jih pa pride manj kot pol. In če letnika ne narediš, denar ostane univerzi.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 1.6.2020 16:05

fikus_ napisal/-a:Predvsem bi bilo potrebno uvset nekakšno "kavcijo" za vpis, ker je npr. v 1. letniku gneča, v drugega jih pa pride manj kot pol. In če letnika ne narediš, denar ostane univerzi.

Nepošteno.

Uvede naj se sprejemne izpite in dvigne kriterije za vpis. Ko sem se sam vpisoval je bil moj odličen uspeh s teh. gimnazije praktično skoraj nepomemben, pa bi se lz lahkoto vpisal tudi na MF.

In dokler bodo ocenjevali po spremenljivih kriterijih ki niso za vse enaki bom glasno nasprotoval taki delitvi na sposobne/nesposobne.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.6.2020 6:41

Duroplast napisal/-a: Nepošteno.
Uvede naj se sprejemne izpite in dvigne kriterije za vpis. Ko sem se sam vpisoval je bil moj odličen uspeh s teh. gimnazije praktično skoraj nepomemben, pa bi se lz lahkoto vpisal tudi na MF.
In dokler bodo ocenjevali po spremenljivih kriterijih ki niso za vse enaki bom glasno nasprotoval taki delitvi na sposobne/nesposobne.
Čemu pa bi naj služile enotni kriteriji mature za vso državo, po lastni izbiri med zahtevno in manj zahtevno?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 2.6.2020 12:24

fikus_ napisal/-a:Predvsem bi bilo potrebno uvset nekakšno "kavcijo" za vpis, ker je npr. v 1. letniku gneča, v drugega jih pa pride manj kot pol. In če letnika ne narediš, denar ostane univerzi.

Najbrž bi res pomagalo.
Kot je blo na primer pri mojem študiju ob delu. Ko prispevaš iz svojga žepa, je to čist neki drugga,
kot pa na primer "Mama hotel".
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost