STROJNISTVO.com • Poglej temo - Strokovni naziv (kratica)

Strokovni naziv (kratica)

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Re: Strokovni naziv (kratica)

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 27.12.2022 16:22

Za prvi funkcionalen prototip, kr nekaj.

Potem pridejo pa risarji in samo prilagajajo.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2022 16:58

ktm:
glej, par teh "jajc" sem zmudeliru, potem pa še vsa potrebna dokumentacija za produkcijo uan men bend, bo šlo, če ne vrjameš prit pogledat, boš..., pa bova šla malo skoz, ni nobenega problema za nikogar, če ga kaj zanima..., če pa ne pa tudi prav..., haha...

aha tu ni bilo nobenega prototipa, vse so unikati in mora laufat iz prve, ni zajebancije, čeprav so tudi bile...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.12.2022 17:49

Dobro fantje, naj poudarim naslednjo zadevo, ki se pa (mimogrede) zelo navezuje na tole: KOLIKO jih pa v bistvu potrebujemo :o ? Da ne bomo v nedogled šolali in dobrosrčno izvažali visoko izobraženega kadra, namesto da bi ustvarjal pri nas.

Gre za to, da sem v moji praksi vsa leta dobival v delavnico fante, kjer se je morda samo 1/10. (eden od desetih) izkazal za primernega. Verjamem da je procent pri visoko šolanem kadru še dosti neugodnejši. Ker je kriterij tako nizek in lahko danes praktično vsak diplomira, čeprav je čisti piflar in niti približno nima v glavi 3D perspektive.

Jih res rabimo toliko? Ker - če jih vzgajamo, mora njihove umotvore tudi nekdo spraviti v življenje, če se strinjate. Mojstrov pa ni! Ker je vmes nekje nekdo degradiral ta poklic tako, da ni vreden nič, se bodo našli tipi ki bodo rekli da niti minimalne plače ne. Dokler se jim ne bodo porušile brane za trahtorjem in bo treba švasat itd. :-?

Pravim, da imamo izrojen tako šolski kot tudi filozofski sistem in to že od prve polovice 80. let ko so nas porinili v "usmerjeno izobraževanje", namesto da bi kot biser gojili uporabne prakse. Danes bruhamo inženirje kot polena, da potem pobegnejo s trebuhom za kruhom po svetu, in to zastonj! Cel svet se nam lahko smeji.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 27.12.2022 22:52

Se niso samo inženirji....

Za dohtarje košta ene 100-200k€ da ga izšolaš, da potem gre.

Samo Filo, FDV, Socialno delo, umetnostno zgodovino..... noben noče in grejo na metelkovo.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 28.12.2022 9:00

Moja najbolj odkritosrčna izjava do sedaj - niti mama in ata nista vedela za to : ko sem se moral v sredini 70. let odločati o poklicu, sem imel resno težavo. Po očetovi strani sami mizarji, po mamini strani sami kovači :o . Oba poklica tako degradirana, da povprečna bajta s šlosarjem ni nikakor preživela, če nisi imel zraven še štale z vsaj enim bikcom in dvema prašičema :roll:

Zato sem šel na kemijo. Potem sem se zezal z njo naslednjih 10 let, bil večino časa celo mentor pripravnikom iz srednje šole, dokler me ni življenje samo potegnilo nazaj v strojništvo. Saj ni bilo tako švoh, zadnjih nekaj let sem bil celo v razvoju in sem smel tudi čarati ... :)

Danes mi je žal tistih 10 - 15 let, ker - niso ravno zapravljena, ampak zagotovo bi bilo več iz vsega skupaj, če bi me nekdo takrat pri rosnih 14. letih samo malce "pahnil" v pravo smer. Če bi bilo okolje malce bolj prizanesljivo kovinarjem itd ... bi se zagotovo lažje odločal.

Tudi danes ni nič bolje. Bom direktno napisal, ŽE VZGOJILI so nas v tem duhu, namreč : Mnogo preveč dovolimo politiki, da nam kroji življenje! Stroka bi morala imeti glavno besedo pri vodenju države. Razni FDV, antropologi ipd. so lahko samo pomožne službe. Pa jih izobražujemo vsaj pol od populacije, če ne celo 2/3 :roll: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 28.12.2022 13:35

ktm2002 napisal/-a:Za prvi funkcionalen prototip, kr nekaj.

Potem pridejo pa risarji in samo prilagajajo.

Huh, ne. Ravno kontra je. Vsaka mala hidroelektrarna je na žalost zaradi optimizacije izkoristka razvojna zgodba za sebe. O večjih ne bi sploh izgubljal besed, upam, da je jasno. Tule si spet ploznil mimo...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2022 16:03

gregor:

ja to je to, bravo, recimo premer 5m+++ zajebeš 5 mm, ma koga jeb...e, zajebi 5 mm to pri rotorju 1000 mm, res je vsak projekt je unikat, že kako ti voda piteče na mašino, kako bo z mašine odtekala, ma je tega tumač, ktm ne bo š razumel ( džerdap je šala mala, ma neka teče voda), višinska razlika, tok in to je to, dokaj enostavno, dobro so hudi softevi, ki ti butnejo karakteristike, kako naj kaj v globalu izgleda glede na hidravliko, samo osnovni parametri - mere, potem pa za tablo al pa dobro kak 3d in se jebi z "detajli" za produkcijo in da se bo vrtelo, ker to mora nekdo v kaki šlosariji, švajsariji, drejariji tudi izdelati..., pa betonaža, pa kak boš imel dovod vode, pa kako boš zapiral dovod pa kako odvod, da boš lahko remontiral, ma je bilo dovolj..., ah ne to kar pade vn iz pič...k......, če pa koga zanima pa ni panike...

zelo skromno, sem bil tudi par let v litostroj, dobro ne na turbinah, so mi pa res čisto majčkeno poznane...in so mi čisto majčkeno znane relacije... kako je šlo v LS in,
ko sem delal sam...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost