STROJNISTVO.com • Poglej temo - Študij strojništva v tujini

Študij strojništva v tujini

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Študij strojništva v tujini

OdgovorNapisal/-a Mario123 » 20.6.2023 13:40

Pozdravljeni inženirke in inženirji,

končujem tretji letnik gimnazije in razmišljam o študiju strojništva na RRP (UNI) programu strojne fakultete po končani diplomi bi si želel iti tudi na magisterij strojništva. Razmišljam med študijem v Sloveniji in v tujini, pri čemer mi starša lahko finančno omogočata tudi študij v tujini. Zanima me nekaj stvari, na katere bi rad pridobil odgovore z vašo pomočjo.

Zanima me ali je bolje najprej končati dodiplomski študij v Sloveniji ali takoj oditi študirat v tujino.

Ali bi se mi bolj splačalo oditi študirat samo na magisterij v tujino?

Mogoče poznate kakšne razlike razlike (v kvaliteti,...) med našimi in tujimi univerzami glede študija strojništva.

Mogoče kdo od vas pozna katere univerze in države so znane po visokokakovostnem študiju strojništva?

Ali je tu morda kdo, ki je že študiral strojništvo v tujini?

Vem, da je veliko priznanih ljudi študiralo prvo v Sloveniji in nato šlo šele v tujino (Jernej Barbič), kar se mi zdi, da pove kar dosti o naši fakulteti

Moja želja se je po končanem študiji zaposliti v tujini (ZDA) in me zato zanima, če ima tuja diploma večjo težo kot naša?

Vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za vse odgovore in vašo pomoč. Želim vam lep dan in se veselim vaših nasvetov!
Mario123
Novinec
Novinec

Re: Študij strojništva v tujini

OdgovorNapisal/-a tehnik » 20.6.2023 14:43

Če je želja delo v ZDA, potem je študij v ZDA edina izbira. Recimo na Univerzi Brown v Bostonu je že študiralo veliko slovencev. O kvaliteti slovenskih univerz v svetovnem merilu priča veliko lestvic. Uvrstitve so načeloma zelo slabe.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 20.6.2023 16:13

Torej pol miljončka ($500 000). Verjetno 3 življenske plače slovenskega inženirja. :lol:
https://admission.brown.edu/tuition-aid/tuition-fees
:lol:

V glavnem samo ven pojdi... Tukaj boš zapravil 5 let, za ničvreden papir. Naučijo pa nič uporabnega. Brezvezno teorijo, obrtniškega znanja pa ne učijo so me izobrazili tukaj. Ziher dobiš, kaj dobrega v nemčiji ali pa nizozemskem itd... Ko prideš v službo, pričakujejo da veš kaj so šraufi, lagerji, vele...., da boš kaj hudega preračunaval kr dvomim.

Potem smo pa že pri vprašanju zakaj strojništvo, če si tolk ambiciozen. Imaš polno drugih bolj vrednih tehničnih strok tudi v USA (farmacija, kemija, informatika, ....).
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 20.6.2023 16:24

Obstajajo štipendije za univerze v ZDA. Tiste, ki jih jaz poznam niso bili iz bogatih družin.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 21.6.2023 6:47

Varianta je tudi, da tukaj doštudiraš, zatem pa dobiš delo za tujo firmo - od doma.
Jaz sem s Siemens_om povezan tako ali drugače že od leta 1985 in to še danes ko sem v penziji !
Če bi lahko ponovno izbiral, bi šel še enkrat isto pot...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha98 » 6.7.2023 4:22

Študiraj to kar te veseli... Saj boš tole delal 40 let.... Pojdi študirat strojništvo... To bojo najlepša leta tvojega življenja. Za vsaki primer pa ti naj starši kupijo neki CNC stružnico ali rezkalnik , da lahko delaš od doma ali se učiš na tem.... Na faksu bo težko, da boš kaj stružil na veliko... saj ni denarja za material.. vsaj včasih je bilo tako.... Verjetno je zdaj še huje :D
miha98
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 6.7.2023 20:44

Če že tujina, je za strojnika avstrijski Gradec najboljša izbira v več pogledih: šolanje, praksa, blizu doma. Tam je začel kariero ata Porsche, v novejšem času naš vrhunski Sa. Ju.
Včasih je naša JLA nudila vrhunske zahteve za strojnike, zdaj kupujemo Puch-e iz Gradca...
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kornjaca » 20.9.2023 8:28

Ljudje božji.. Ljubljanska strojna fakulteta kotira zelo visoko. Nekaj profesorjev na ljubljanski fakulteti je vrhunskih in cenjenih tudi daleč čez meje Slovenije. Osebno poznam ljudi, ki so npr. na magisterski študij v Lj prišli iz univerz kot so TUM in Twente, pa jim je bil študij vse prej kot lahek +dejstvo, da je erasmus študentom študij že tako ali tako nekoliko olajšan.

Pač se strinjam da nekih vrhunskih aparatur in laboratorijev ni, kot je to mogoče realnost v tujini, ćeprav se vseeno v tej smeri dogaja vse več v zadnjih letih (načeloma naj bi bila tudi zgrajena nova fakulteta do 2025). Je tudi res da malce manjka povezava teorije in realnosti; bi si morda želel več dela in študija na realnih sistemih/projektih, ker po študiju marsikdo ne zna pretvoriti momenta in ročice v vijak in izvijač. Je pa fakulteta vseeno na visokem nivoju. Osnove boš dobil odlične in če si vsaj malo samoiniciativen in te stvari zanimajo je to to. CV si lahko s tujino oplemenitiš enostavno z erasmus izmenjavo, ki je odlična izkušnja pa še spoznaš ogromno ljudi iz stroke.

Če že tako močno vztrajaš pri tujini, so verjetno v EU še vedno najvišje stoječe univerze v Nemčiji. Sever in skandinavija sta na primer precej energetsko in okoljsko naravnana in tudi prednjačijo na tem področju. Stvar preferenc in smeri študija. V ZDA, vsaj kolikor vem, ni vredno - nisem bil, sem pa dosti bral tudi jaz takrat o študiju tam, zato lahko le posredujem. Če nisi nek genij, za katerim bodo med študijem letala podjetja, pa iskreno bi morala za tabo letat že zdaj če misliš da je ZDA edina opcija, ni vredno. Plačal boš ogromne zneske za šole (ok vem da se da dobit štipendije, pa vseeno je tu še bivanje, stroški itd.), ki v povprečju niso prav nič boljše od naših. Za primer tekmovanje DBF - brezpilotna letala. Študenti ljubljanske strojne fakultete skoraj vsako leto v ZDA zasedejo najvišja mesta, kljub temu da tam sodelujejo univerze kot so MIT, Univeristy of Singapore... Zdaj si pa razlagaj po svoje.

Je pa tako, da če želiš po študiju ostat v tujini je precej pomembno, da imaš dokončan vsaj magisterij. Master stopnja je v tujini zelo priznana in velikokrat tudi zahtevana za kakšne zavidljivejše poklice.

Upam, da ti kakorkoli pripomore. Sicer pa glede na datum si se verjetno tako ali tako že vpisal. Vse dobro :)
kornjaca
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 20.9.2023 9:41

ma fant ima v glavi tujino nič narobe, samo. če se bo na Lj faksu ali Mb "zalagal" ne bo nobenega problema, sem samo z Lj strojnim faksom pariral tako nemcem, avstrijcem, italianom,... samo toliko..., sem se pa z leti v praksi tudi učil, to pa..., aja zdaj sem pa diplomiral, sem alfa in omega, pa ja, totalni začetnik..., zdaj se učenje šele začne..., ko začneš v čisto nekem drugem okolju..., (produkcija , razvoj, institut, komeciala, pa še kaj...) ja, da boš znal uporabiti tista zanja, ki si se jih "nadrkal" na faksu...

šole, faksi to je vse preveč idealizirano, delo se začne šele, ko te vržejo v bazen - mlako - gramoznico, pa ne s krokodili ali pa tudi, zdaj pa plavaj... :o :o :D :D, bodi frajar...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost