epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

vili napisal/-a:samo vprašanje: konstanten tlak v posodi, kako ga zagotavljaš, a ne prazniš posode, če prazniš, a tlak ne pada... ali imaš to vmes kako membrano...??? in zgoraj z nečim vzdržuješ teh 16 bar...

To je vprašanje, ne pa čas praznjenja.Zanima me hitrost uhajanja dušika skozi odprtino in volumski pretok.

vrbinski napisal/-a:.... Imamo posodo v kateri je 1m3 dušika in 16 barov tlaka. Temperatura naj bo 20°C. Dušik uhaja skozi spodnjo odprtino, ki je premera 4mm. Zunanji tlak je 1 bar. Zanima me hitrost uhajanja dušika skozi odprtino in volumski pretok.

vili napisal/-a:"Ok, recimo da tlak ni konstanten", ja in to je to, seveda ni
ja, če prazniš posodo tlak "itak" ni konstanten...![]()
![]()
, gre od največjega - začetnega do končnega - atmosferskega, a gre..., bo treba pogledat malo tudi preobraze plinov...
imaš dve točki stanja:
začetno stanje
- poln "kesl" z dušikom pri 16 bar
končno stanje
- prazen "kesl" pri 1 bar okolice
zdaj pa, kako ti pada s praznjenjem posode tlak skozi luknjo??
kaj je s hitrostjo plina glede na padec tlaka,
kakšne so iztočne veličine: masna, volumska,
ma dobro malo nalagam, ...., mislim da ni čisto "linearno", bo verjetno kakšna malo bolj kompleksna enačba, se mi pa neda iskati...
pa povej za kaj gre, če je to šolska naloga imaš verjetno vse nekje napisano - razloženo, ali za jebeno prakso..., kjer peče glava...
ma plini so zahebani...
ma malo razmišljaj in nastavi enačbo..., v vsakem trenutku so pri iztoku drugačne razmere zaradi padca tlaka, volumen pa konstanten, masa plina se zmanjšuje, hitrost pada???..., mislim, da gre nekako tako..., zdaj se pa zakoplji v termodinamiko..., pa ohlajanje zaradi ekspanzije, pa konstanten volumen pa ohlajanje in glede tega še dodatne padec tlaka..., res malo noro..., sem kaj zahebal...![]()

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov