STROJNISTVO.com • Poglej temo - prenosni računalnik za strojno fakulteto

prenosni računalnik za strojno fakulteto

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Re: prenosni računalnik za strojno fakulteto

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.6.2025 11:16

Žerjavar napisal/-a:Za študenta morajo biti razpoložljiva materjalna sredstva pol nižja od začetniške plače

Se strinjam. Če bi se šli kje drugje in ne v Slo. Ker je pri nas "začetniška plača" točno minimalec. S tem pa ne pokriješ 250 Ejev za sobico v Lj, 50 Ejev za mesečni obrok točno računalnika, ki ti je delovno sredstvo in o katerem pravkar govorimo, 15 Ejev za najemnino legalnega office-a 365, vsaj 100 Ejev za avtocad in podobne finte (če se že gremo legalno), ...

.. saj študentarija ravno ne je veliko, popije pa več ... nekam pač mora it itd. Ne vem, mislim da je bolje fantu kupiti mašino za 3 leta, namesto da te najeda vsakih par mesecev za vse sorte. Itak jih je.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.6.2025 12:33

Demz napisal/-a: pa ne pokriješ 250 Ejev za sobico v Lj, 50 Ejev za mesečni obrok točno računalnika,
.. saj študentarija ravno ne je veliko, popije pa več ... nekam pač mora it itd.

Nisem točno določil, kaj bi naj bila razpoložljiva sredstva.
Strošek bivanja? Koliko študentov pa ima najeto stanovanje, čeprav imajo realno možnost bivanja pri starših in dnevno vožnjo (do dve uri z javnim prevozom) na faks?
Najem računalnika? Ne pristanem, bistveno ceneje je nakup in velja za več kot 5 let. To ne sme biti težko za starše, ki hočejo svojemu otroku dobro - so dolžni zanj skrbeti do konca rednega šolanja. Avtocad (nekoliko okrnjen) je lahko zastonj.
Nekam mora it? Mora iti na faks. Enkrat (tri)mesečno pa mu lahko starši financirajo žurko.
Prva plača (znatno višja od razpoložljivih sredstev študenta) mora biti nek stimulans za uspešno hitro končan študij.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.6.2025 13:25

Eh, Žerjavar. Eni drugi časi so danes. Kar ni študentov iz Ljubljane ali Maribora oz. res bližnje okolice, se vse živi v najemu ali pa študentskih domovih. Če si jaz predstavljam takrat, da bi se vsak dan vozil iz celjskega konca v Ljubljano. Ne hvala. Pa še dobro je za večino, da gredo malo od doma, da vidijo, da ne pade vse iz neba.

Glede pc-ja. Zdaj sem sigurno pristaš novega, samo to je delovno orodje, ki zdrži nekje do 5 let, tako da ne bi smel biti problem. Laptop je hudič, ker je za iste specifikacije veliko dražji. Pa 17" novih skoraj ni, ker jih nihče več noče okrog nositi. Vsi imajo max 15" zaslone, v pisarni in doma pa docking station pa velik zaslon, ki je za udobno delo najpomembnejši. Lahko celo dva, če gre.

Če bi bil jaz študent, bi si kupil tule https://www.bbt.si/delovne-postaje ali pa nekje podobno, jih je teh ponudnikov že več danes. Nekje od 500 do 800€, pa še za dober zaslon ostane.

Programska oprema, pa kakor vem je danes dostopna za študente brez stroška. Mi smo se morali še večina znajti. Prof. Emri je že takrat rekel, da bi moral vsak študent dobiti licenco za modelirnik (se dobi), kakšen enostaven program za preračune (če se ne dobi, imaš Mecway, za omejeno število vozlišč je zastonj), MS office (smo že mi dobili), Windowsi (tudi smo že mi dobili). Programirati se naučiti je pa tako najbolje v Python-u, ki je prosto dostopen. Takrat so vse sorte čarali, vsak po svoje, eden Fortran, drugi Matlab, tretji Mathematico, itd.
Nekaj so naredili v tej smeri, je pa rinjenje posameznih laboratorijev v svojo smer še vedno problem, kot slišim.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.6.2025 14:22

Žerjavar napisal/-a:.... Najem računalnika?
.....

Ne računalnika. Programov. Računalnik sploh ni strošek. Programi so. In če hočeš imeti širino - jih moraš terati. Mašina mora pa biti dovolj močna.

Sem tudi jaz imel nekoč spektruma in sem se šel šparanje prostora s pi/pi namesto številke 1 itd.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.6.2025 14:29

grega09 napisal/-a:. Kar ni študentov iz Ljubljane ali Maribora oz. res bližnje okolice, se vse živi v najemu ali pa študentskih domovih.
Če bi bil jaz študent, bi si kupil tule ..

Nisem rekel, da študent mora biti vozač. Le će ima od doma do faksa z javnim prevozom manj kot 1 uro v eno smer pa res ne rabi najemnega stanovanja. Si omenil "Cele"- verjetno ima trenutno kakih 300 študentov v bližnji okolici železnice. Kaj praviš o možnosti, da pelje zjutraj direktni študentski vlak iz CE v LJ, proti večeru pa nazaj. Ali bi bili protesti zaradi discipliniranja mladine z točno uro odhoda in prihoda in to le 1 krat na dan?
Za spoznanje, da ne pade vse iz neba naj počakajo do zaposlitve in osamosvojitve - naj bo ta pouk na njihov račun. V mladosti pa se naj navadi na skromnost, da bo v zaposlitvi zadovoljen s plačilom lastnega dela. Vsak bi si kupil vse mogoče - ali je to v okviru možnosti, ali ima pravico to zahtevati?
Demz: Ne računalnika. Programov.
Sem že povedal, da študent ne rabi plačljivih programov za strojništvo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.6.2025 14:59

Bolj to discipliniranje velja za Slovenske železnice. Saj skoraj nič več ne pripelje in odpelje točno ali imaš kakšne drugačne izkušnje? Meni je bilo že takrat enkrat na teden dovolj 1 ura in pol v eno smer in vmes prestop v Zidanem mostu. Kje boš to delal vsak dan, ne se hecat.
Tu enako velja za ljudi v službi. Ravno včeraj sem se pogovarjal z nekom, ki se vozi v Ljubljano v službo in je pri nas logistično nemogoče izvesti vožnjo z javnim transportom, če imaš normalno življenje. Najprej moraš priti do Celja nekako, potem na vlak in prestop v Zidanem mostu in nato Ljubljana. Potem pa še v Ljubljani na lokacijo. Pa si ob minimum dve uri v eno stran, če imaš srečo.
Jaz sem izreden pristaš železniškega transporta, samo tole kar imamo pri nas, je pa še ena sama zajebancija. Ajde, če si blizu železnice doma in da delaš 15 minutne vožnje v eno stran, bi še šlo.

V glavnem, da bo tole delovalo je treba najprej kar dobro disciplinirati tiste tam na vrhu železnic. Pa še pol državnega vrha zraven. Ena izmed večjih državnih greznic je tole. Smrdi pa vedno bolj.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.6.2025 15:17

Dobro ok. Osnovno vprašanje je itak bilo glede nakupa laptopa. Jaz sem vsekakor mnenja, da mora biti dovolj močen, da bo ganjal tudi modelirnike. Torej neka igračarska verzija, da ne bo čisto predrago že v začetku in da ne bo že takoj letel v kanto.

Sicer sem pa tudi sam presenečen, današnji mladi delujejo precej drugače kot smo mi. Moja punca sploh noče stabilnega računalnika na mizi, ampak zgolj tablico in telefon. S tem naredi vse.

Torej - bi bilo za vprašati fanta, kaj bi si pa želel.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 23.6.2025 15:57

Da ne bomo doktorirali z računalnikov...

Rabi nekaj takega https://www.bbt.si/delovna-postaja-lenovo-p520.3 in večji monitor
https://www.mimovrste.com/monitorji-69- ... -ips-100hz

Če se pa mami izprsi pa
Slika
in monitor tudi

Jaz ga bi ga raje vprašal kaj hoče...

Drugače pa programi so za študente zastonj, res da se ne da z njimi fušat... so pa zastonj.
Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.6.2025 16:05

grega09 napisal/-a: Kje boš to delal vsak dan, ne se hecat.

Sem delal 4 leta srednje šole: zjutraj ob 4:40 od doma 40 minut peš do JDŽ postaje, 35 min vožnje in 15 min do šole. Čakanje na pričetek pouka, čakanje potem na odhod vlaka in nazaj- doma ob 17:15. Za 5 do 6 ur pouka sem bil več kot 12 ur od doma. Zajtrk sem si postregel doma sam, malica iz torbe, kosilo me je doma počakalo. pa sem preživel. Za današnje čase te pogoje zelo blažim. Glede na trenutno dejansko stanje sem postavil vprašanje: kaj če bi imel v CE 15 minut do postaje in direktni vlak, ...?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.6.2025 19:45

Oprosti Žerjavar, toda v tej filozofiji se s teboj nikakor ne strinjam.
Tudi jaz sem imel 11 km do Zid.Mosta, da sem sploh lahko nadaljeval v svet. Peš, z mopedom, ob dežju in snegu ... še danes ko sem skoraj sto let, ne čutim mrzlosti v desni roki, ki je takrat pač morala tiščati gas na mojem tomasakiju. Medtem ko v levi pa! Tisti, ki je bila vmes med vožnjo nekje v žepu itd.

Se nikakor ne pritožujem. Pravim pa, da sem danes starš, oče, in moja primarna naloga je, da svojim otrokom omogočim najvišjo možno izobrazbo. Od dela z motorko v hosti do 80 urnega tečaja za pomožnega bolničarja itd. Kwa bodo pa kasneje delali z njo - bo pa njihova odločitev. Toda moja naloga je taka!

Zato je npr. moja naloga, da moji punci omogočim delovna sredstva, kot jih potrebuje. Nič bat, točno veva oba, in ona in jaz, do kje bova šla. Toda sredstva mora imeti, če želim iz nje narediti funkcionalnega človeka v sodobnem življenju. Če ji teh sredstev ne bom omogočil, bo ostala nekje v nižjih razredih itd ... sorry, indija in njihove kaste gor ali dol, toda na koncu se izkaže, da je res in da moraš otroku postlati, če mu želiš malce udobnejše življenje.

Kot računalo: lahko bi bil tudi navaden cedrov abak, kot otroci smo celo neke kamenčke za grabnom premetavali sem in tja, ... toda če hočeš otroka pospremiti v svet tako da bo funkcionalen, mu daj spodobno sredstvo. Itak je bila že vzgoja prej tista, skozi katero bo znal ubogo računalo uporabljati.

Z najboljšimi nameni. Lp.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.6.2025 5:43

Demz napisal/-a: v tej filozofiji se s teboj nikakor ne strinjam.

Je le majhna razlika. Jaz propagiram zmernost pri nudenju materjalnih dobrin za življenski napredek lastnemu otroku.
Tu pa se najde kar nekaj nasvetov za opremo delovnega okolja že samostojnega znanstvenega delavca, čeorav je vprašanje o opremi za študenta.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 24.6.2025 7:05

Dobro jutro.

Kot se je od moje generacije pričakovalo (seveda če smo hodili na srednjo šolo, kjer se je poučevalo strojniške predmete), da ima ustrezen set peres za tuširanje (rotringi po domače), primerne svinčnike s šestilom in pa kalkulator, tako je za današnji čas skoraj "mus" imeti ustrezni računalnik, ki je sposoben poganjati relevantno programsko opremo, katera je za študente načeloma brezplačna. Sploh danes, ko se klasična, "papirna" dokumentacija počasi poslavlja in se za tehniško komunikacijo vse bolj uporabljajo ustrezno opremljeni 3D modeli...

Da ne pametujem predolgo... Če je povdarek na sposobnosti poganjanja CAD programske opreme in pa, da je prenosnik, potem gre moj glas rabljeni delovni postaji prenosniku, kot je npr. tale:

https://www.bbt.si/prenosnik-hp-zbook-17-g6-mobile-workstation.2

Na žalost tudi ta zadeva za študenta ni poceni. Cene rabljene računalniške opreme so s časom Covida šle v maloro in se niso nikoli več spustile na prejšnjo raven. Bo pa taka postaja skoraj sigurno brez težav poganjala bilokateri sodoben CAD program, so načeloma na listi certificirane opreme.

Fino je, če je za delo na fiksnem mestu na voljo še kak večji zunaji monitor in pa miška s tipkovnico. Miška je praktično obvezna tudi za "terensko" delo, skiciranje na sledilni ploščici (touchpadu) prenosnika je samo za najbolj zagrižene in mazohiste :D .

Če računalnik ne rabi biti prenosnik, potem se s stacionarno rabljeno delovno postajo da prit skozi nekoliko ceneje, ampak ne kaj dosti :wink:

Vsem to čitajočim želim lep dan, študentu pa uspešen študij...

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.6.2025 7:28

Žerjavar napisal/-a:...
Tu pa se najde kar nekaj nasvetov za opremo delovnega okolja že samostojnega znanstvenega delavca, čeorav je vprašanje o opremi za študenta.

Se ti zdi moj izbir premočen? Pravkar se ukvarjam s 5 let starim sistemom, kjer je zastarelo praktično vse. Načrte pa dobivam iz 3D modelirnikov, kjer mi mašina odpira en prekleti fajl 55 minut ! :o Preden lahko sploh dostopim v risbo in začnem pucati smeti, ki črpajo procesor.

Sorry, verjamem in tudi dokazujem, da se da na luno priti z navadnim cedrovim abakom, tako smo mi odraščali. Tudi za eno navadno vodno napeljavo v bajto ali iz nje ne rabiš 50 tonskega katerpilerja, dovolj so kramp, lopata in nekaj litrov vode. Le da - kdo bo to danes delal?

Fanta je treba opremiti vsaj spodobno, sicer bo darilo zelo hitro letelo nekam v kanto. Ko mi je križni šraufenciger PH2 začel spodletavati, sem ga šel res najprej brusiti itd, potem sem ga pa suvereno kantiral in kupil novega. Žal. Brez nič ni nič in škoda bi bilo mlademu potencialu jemati voljo s klump darilom.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 24.6.2025 7:40

Demz napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:...

Se ti zdi moj izbir premočen? ...

Dejmo bit pošteni, edini razlog, da bi študent potreboval takomočan računalnik je da bo igral igrice. 80% časa bo kucal word, brskal po spletu in malo programiral.

Za vse resnejše računske probleme ki jih bo itak moral sprogramirat ima možnost dostopa na HPC Prelog.

Primeri, ki jih dobijo študentje za projektne naloge so taki da jih 15 let star laptop brez težav ven pljune. Problem starih računalnikov je samo združljivost z novimi Windowsi. Office 365 ki ga ima Univeza na voljo laufa tudi v brskalniku. Solidworks pa se ti bo ob preveč navzkrižnih referencah sesul tako na kanti za 200 EUR ali super mega računalniku za 3 jurje.

Zdaj če kdo misli da bistveno bolje študiral, če bo enostavno enoosno simulacijo v Abaqusu pognal v 5 sekund namesto v 11 pa naj vsak sam presodi.

Še enkrat, primeri namenjeni vajam in opravljanju poročil niso zahtevni. Prav tako je kupovat neko zverino za privat rabo popolna neumnost, razen če misli odpret biro in nuditi CAD/CAM/FEM storitve s katerimi se mu bo ta vložek enkrat poplačal. Kamorkol bo prišel na šiht se spodobi da mu delodajalec dodeli službeni računalnik, kar je tudi higienično zaradi nadzora kje se hrani intelektualna lastnina firme.

Za namen študija potrebuješ laptop ki se ne pregreva sicer boš oglušel zaradi vntilatorjev in zapestje ti bo zgorelo. Takega, da lahko normlano tipkaš in bistveno je da imaš dovolj dolgo avtonomijo baterije, da v knjižnici ali kje na poti ne rabiš takoj iskat prve vtičnice da maile odpišeš kar je žal največji problem teh tolstih bukev za igranje igric in "inženirsko delo"

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 24.6.2025 13:09

SW/programe se da dobiti dijaške/študentske verzije na šolah, kar je dovolj za šolo. Samo vprašati je potrebno.
Ker se ne dela sestavov s 1000 in več kosi, tudi ni pootrebe po nekem super računalu.
In ja, 15" prenosnik je precej majhen, tako da je za resno delo potreben še monitor 24" ali več ter standardna tipkovnica+miška.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost