STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poenotenje VI in VII stopnje izobrazbe

Poenotenje VI in VII stopnje izobrazbe

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 22.8.2006 18:58

Sicer pa meni tudi dol visi za nazive. Osebno bom poizkusil študirati naprej, pa ne zaradi nazivov, ker me akademika ne zanima, ampak zato ker sem lačen znanja, ki mi ga ne more nihče vzeti.
LP
Strojnik ima več od članarine v CTK, kot pa od članarine v sindikatu.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

Pozdravljeni!

OdgovorNapisal/-a B.P » 22.8.2006 19:45

Vsaka čast tistim ki ste hodili najprej na VSŠ ter nato na UNI. Ker tile dečki ste res je... ježa. Zakaj? Ker ste morali narediti ogromno izpitov, ponavljati stare itd. Sam sem študiral energetiko, pa smo veliko izpitov pisali skupaj z unijevci in to bolj ali manj enake. Naprimer pri predmetu zgorevanje imaja UNI program eno predavanje več in sicer poglavje kinetika zgorevanja, ki pa ga pozneje na izpitu ni bilo. Ko pa greš iz VSŠ na UNI pa moraš narediti manjkajoča poglavja in dobiš izpit, ki vključuje samo to manjkajočo poglavje in če hočeš narediti ga moraš obvladat v nulo ter prav tako če hočeš razumet kinetiko moraš seveda znati vse ostalo.
Ampak sam redni študijski program UNI pa ne vem če je tolko težji ter seveda bogatejši na znanju da bi bili VSŠ jevci toliko manj vredni da nebi stopili skupaj ter reševali inžinerske probleme, ne pa bili ves čas obremenjeni z tem kdo je bolj pameten.
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a leftone » 22.8.2006 20:36

mib napisal/-a:Spoštovani,
nekateri med nami so tako pametni, ker so uniji, da predlagam, da jim podelimo vsaj častni doktora.

LP

Ne bo treba ga že delam............iz gospodarstva :wink:
leftone
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a B.P » 22.8.2006 22:13

Še nekaj bi dodal!

Negdo je napisal da kolegi iz gradca znajo več!!!. 2X sem bil na tekmovanju formula student in nič ne rečem glede njihovega avta, bili so boljši od nas, avto je bil tehnično mnogo popolnejši, tudi trugače so bili vredu fantje, skupaj smo spili kako pivo itd. Ampak ko smo se pa pogovarjali o izdelavi ter problemih pri gradnji avta, programiranju motorja itd.. pa so samo govorili to nam je naredil AVL, tole so preračunali in izdelali v Puchu itd.. Tisti ki je bil tako kot jaz pri naši ekipi zadolžen za motor je celo trdil da tega ne moreš sam sprogramirat. Zato prosim ne povzdigujte tujega znanja, ker ga tudi sami imamo kar nekaj.
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a leftone » 23.8.2006 7:23

Pozdravljeni še enkrat!!!

Spet sem bil izvan, madonca :D . Sem omenil,da študentje iz Gradca znajo več, ja saj morejo znati malo več od nas, saj imajo tudi pogoje študija dosti boljše kot pri nas (pazi, gledano v celoti). To pa ne pomeni, da so drugače bolj iznajdljivi in talentirani kot mi. V Sloveniji imamo tudi slabšo nogometno ligo in slabše pogoje igranja nogometa, ampak Avstrijce lahko vedno nabrišemo :D. Vi, ki pa sodelujete pri Formuli S pa tako vemo, da ste pravi "mački".

Američani so tudi imeli največ znanja po drugi svetovni vojni pa je bilo njihovo? Von Braun,...:D :D
Si se že vprašal koliko Slovencev dela v AVL-u? :D :o !

Nikoli ne bom podcenjeval domačega znanja, imamo v Sloveniji zelo dobre profesorje, ki bi nas lahko naučili dosti, dosti več. Ampak namesto, da bi študij storojništva podaljšali za kakšno leto in dali med sam študijski proces še malo več OBVEZNE PRAKSE, so ga pač skrajšali skrajšali.

Konec koncev smo pač v Evropi in se moramo prilagoditi njenemu sistemu mobilnosti, kar po drugi strani tudi ni tako slabo. Naši zanamci bodo najverjetneje (moje predvidevanje, ker se mi zdi, da že jaz znam manj od naših prejšnjih generacij, mislim/vem, da ni moja krivda) imeli manj tehničnega znanja (vedno pa obstajajo posamezniki, ki znajo dosti več) vendar bodo dosti bolj izkušeni v medosebnih odnosih in njim najverjetneje ne bodo več nič predstavljale meje Slovenije.

Tako kot pravi prof.dr.Oblak (Mariborčani berite Amerikanec :D ), tako kot se je oblikoval v Ameriki enoten šolski sistem, se bo tudi tukaj v Evropi. Vedno pa bodo posamezne Univerze, ki tega ne bodo sprejele in bodo s pomočjo močne industrije kot BMW in Mercedes (ki tudi forsirata znanje) postale elitne. Naprimer TU München- ekvivalent ameriškemu Harvardu, recimo.

Če bo mel ata dinarčke, bo hčerko/sineka poslal v elito :D !!

Si lahko to privoščimo v Sloveniji??

(V petnajtih letih smo naredili takšen napredek v gospodarstvu, kot ga je do sedaj le malo držav na svetu...zato ker smo nekaj posebnega in mislim, da bi lahko imeli tudi v Sloveniji elitno Univerzo. Lahko bi bi bili kot sedaj Švica, vendar s kančkom balkanskega priokusa :D :wink: )

SEM ZELO VELIK PATRIOT, vendar na stari gledam s kritičnega zornega kota, ZATO MI NE GOVORT, DA PODCENUJEM SLOVENIJO V KAKRŠNEM KOLI POGLEDU!!!
leftone
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a B.P » 23.8.2006 17:59

Pozdravljeni!

Ma sem že zadnjič sumil da si iz FS - Maribor. Samo nekaj bi rekel, sicer spoštujem amerikanca, ker je vredu profesor (sicer so ocene na izpitu iste pa če znaš kaj ali ne) in tudi to je res glede ameriškega šolskega sistema, ampak vsega mu pa ne smeš verjeti. Enkrat je namreč trdil da on nigdar ni bil komunist, pol pa mu je naš Aco ki obiskuje tehniške fakultete še iz jugo časov rekel tovariš. No amerikanec se je pošteno razjezil in zahteval da zapusti predavalnico, Aco pa mu je rekel " ja zakaj pa smo vas včasih mogli klicati tovariš". No zato mislim da je on bolj tak kam veter piha.
Drugače pa mi je vseč njegova ideja, da bi se strojniki organizirali v neke vrste teniško ligo. Torej ko narediš diplomo je to vstopnica za ligo katero budno opazujejo delodajalci, pol pa se premikaš po lestvici gor in dol glede na tvojo uspešnost. Če bi bilo to tako urejeno se verjetno mi zdaj tu nebi prepirali gdo je pametnejši (UNI ali VSŠ) ampak bi garali, samo da bi bili čim bolj pri vrhu. Ker zdaj se ti za kakih 100 kSIT več in posledično uničenih živcev res ne splača.
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kp » 6.9.2006 12:10

Kadri in kariera

objavljeno 4.9.06 00:01, tiskana izdaja št. 169/2006

Visokošolski zakon bo veljal, zato previdno pri izbiri Dunja Turk
dunja.turk@finance-on.net

Ker zbiranje podpisov za naknadni referendum o noveli visokošolskega zakona ni uspelo, bo ta začela veljati po objavi v uradnem listu, kar bo predvidoma ta teden. To pomeni, da bodo veljale primerjave med starimi in novimi študijskimi programi, po katerih bo bolonjski magistrski študij po ravni izobrazbe enak staremu univerzitetnemu študiju, star magistrski študij pa bo vreden raven več. Do srede septembra je na nekaterih fakultetah še možno oddati prijave za podiplomski študij, zato previdnost ni odveč, če vam je pomembno, ali boste magistrski naziv pisali pred imenom ali za njim.
kp
Sodelavec
Sodelavec

Re: Pozdravljeni!

OdgovorNapisal/-a tlozej » 6.9.2006 14:20

B.P napisal/-a:...
Ampak sam redni študijski program UNI pa ne vem če je tolko težji ter seveda bogatejši na znanju da bi bili VSŠ jevci toliko manj vredni da nebi stopili skupaj ter reševali inžinerske probleme, ne pa bili ves čas obremenjeni z tem kdo je bolj pameten.

Če je pridobljeno znanje in težavnost UNI enakovredno z VSŠ, zakaj se potem ne vpisujejo vsi na UNI in bi imeli višjo stopnjo izobrazbe ?!?

LP
tlozej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Thinker » 7.9.2006 10:43

Pamet se ne meri s stopnjo izobrazbe.
Thinker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 7.9.2006 11:52

tlozej napisal/-a:

Če je pridobljeno znanje in težavnost UNI enakovredno z VSŠ, zakaj se potem ne vpisujejo vsi na UNI in bi imeli višjo stopnjo izobrazbe ?!?

LP

Zato ker so nekateri naredili zaključne v srednji,drugi pa maturo :wink:
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tlozej » 7.9.2006 12:28

aaron007 napisal/-a:
tlozej napisal/-a:

LP

Zato ker so nekateri naredili zaključne v srednji,drugi pa maturo :wink:

Če si pripravljeni iti na UNI potem ti tudi ni problem narediti dodatnega maturitetnega predmeta... :)

V glavnem UNI in VSŠ se precej razlikujeta, je pa res da se dobijo kakšni predmeti, ki so (skoraj) enaki tudi po težavnosti.
tlozej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keko » 7.9.2006 19:49

Z zanimanjem spremljam to debato o tem ali je UNI težji od VSŠ ali ne. Moje mnenje je, da je UNI prav toliko težji od VSŠ, kolikor tudi dlje traja in kolikor več izpitov je potrebno narediti glede na VSŠ.
Da je temu res tako bom poskušal razjasniti z naslednjo hipotezo. Ko je še veljal prejšnji stari sistem, smo imeli višjo 6 stopnjo in visoko 7 stopnjo študija. Tisti, ki smo se šolali po tem sistemu vemo, da je med tema dvema študijema bila kar velika razlika. Ko so sistem spremenili, so tej prejšnji 6 stopnji dodali nekaj izpitov in iz tega je nastal sedanji VSŠ. Pa se jih je kar nekaj našlo, ki so trdili, da je VSŠ skoraj isto, kot je bila prejšnja 6 stopnja saj ima samo par izpitov več. Eto in takoj so se našli taki, ki trdijo da je VSŠ skoraj enako kot UNI. In glej ga zlomka po novem bo magisterij zopet enak kot zdajšnji UNI. Vmes so uvedli ponovno 6 stopnjo, ki ima skoraj pol manj izpitov, kot 6 stopnja po starem in ti ki so to naredili, smatrajo da znajo toliko kot tisti, ki so opravili 6 stopnjo po starem programu. In kaj iz tega lahko sklenemo. Če bi res takšno razmišljanje obveljalo, je po tej logiki sedanja 6 stopnja s 17 izpiti (brez matematike) skoraj enaka magisteriju po bolonski s cirka 40 izpiti več.
Pa dajte no.
keko
keko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a B.P » 7.9.2006 20:06

tlozej napisal/-a:

LP

Ker sem VSŠ jevec + specializacija me nova razporeditev ne zadane tako močno. Prav tako sem se iz dejstva da VSŠ - jevci v tej elitni UNI družbi nimamo kaj iskat odločil, da na forumih več nebom sodeloval, ti pa povem zakaj sem jaz pristal na VSŠ. Ko sem hodil v osnovno šolo me je pedagoginja prepričevala naj se vpišem v dvoletni program, ker za triletnega nisem dovolj pameten. No tu sem zgubil leto, pol sem šel na 3+2 zoped zgubil leto. Prav tako sem za možnost da delam maturo izvedel šele v prvem letniku faksa, kar pomeni da sem si nekaj sam kriv, večina pa pedagogi ki nam te možnosti niso razjasnili. No tako sem komaj pri 23setih diplomiral na VSŠ ter takrat upravičeno menil da je edini korak naprej Specializacija, saj z UNI ne bom nič pridobil. Zoped sem zabušil 2,5 let, zapravil 700kSIT, sedaj pa sem že malo star da bi šel na UNI. Ker pa sem dve leti in pol delal v laboratoriju za motorje FS Maribor pa ti lahko povem da pri vajah točno vidiš gdo je VSŠ gdo pa UNI - ampak pustimo kreganje obstrani :D
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cis » 8.9.2006 7:08

Prav tako sem se iz dejstva da VSŠ - jevci v tej elitni UNI družbi nimamo kaj iskat odločil, da na forumih več nebom sodeloval

B.P., ne obupaj, ne daj se! saj si na forumih dodal kakšen pameten komentar in s tem pomagal tudi kašnemu UNIjevcu!
Spoštovani UNijevci in VSŠjevci: kar nekaj forumovcev je mnenja, da ne šteje papir ampak "sposobnost" (ki pa nima veze z stopnjo). To je fakt!
Iz lastnih izkušenj vem, da je VSŠ s specializacijo bolj sposoben in koristen za podjetje kot UNI z magisterijem (ne govorim o razizkovalnih inštitucijah). Zakaj Vas toliko boli ena kur...a številka??? Konec koncev se dnevno srečujemo in sodelujejmo na ISTI RAVNI!
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kp » 8.9.2006 14:03

Ne se kregat rad se mejte.
kp
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov