STROJNISTVO.com • Poglej temo - Biti doktor strojništva ali ne?

Biti doktor strojništva ali ne?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Biti doktor strojništva ali ne?

OdgovorNapisal/-a gardner » 2.6.2011 19:52

Lep pozdrav vsem!

Pred mano je naslednja situacija. Čez 14 dni bom začel delati (pred kratkim sem diplomiral) in se malo zanimam za doktroski študij. Plan je pa naslednji: v SLO delam 2 do 3 leta da dobim izkušnje nato pa tujina (avstrija, Nemčija). Pa me zanima ali se mi splača iti delat doktorat iz strojništva ali rajši kakšen magisterij iz ekonomije/manegerstva/organizacije...

Ima kdo kakšne izkušnje s tem....kaj se bolj ceni?
gardner
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.6.2011 6:17

Si rekel, da boš začel delati. V tem primeru se ceni in plačuje izdelek. Prav gotovo ti dodana izobrazba v smeri željenega dela pomaga k boljši učinkovitosti in samostojnosti.

Morda si imel v mislih, da bi šel v službo. Načeloma se tam ceni samo šolsko spričevalo. V tem primeru študiraj bilo kaj, samo da prideš do čim višjega naziva.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rmatija » 3.6.2011 7:31

Pozdravljen

Izkušnje ti lahko veliko pomagajo
Nič na svetu ni tako pravično razdeljeno kot inteligenca.
Vsak misli, da je ima dovolj![René Descartes]
rmatija
Strokovnjak
Strokovnjak

Moj razmislek

OdgovorNapisal/-a sms » 3.6.2011 8:05

Pozdravljen,

Glede na to, da bo tvoja odločitev vplivala na tvoje nadalnje življenje bom brutalno iskren :).

Študij Da ali NE? Če ne veš, katero smer bi šel naprej se mi zdi, da še ne veš, kaj bi v življenju. No, mogoče se motim, ampak na koncu študija bi človek že moral vedeti, kam naj gre!

Iz osebnih izkušenj ti povem, da izobrazba ima neko težo doma, v tujini pa štejejo izkušnje. Tudi v podjetju načeloma počneš stvari, za katere sploh nisi študiral. Nekatera podjetja jemljejo to bolj kot breme in ne kot prednost dobrega kadra. Brž rečejo - ti si doktor in ti boš šef - NAPAKA!

Če si reš želiš iti naprej ti toplo priporočam tujino. Veliko je univerz, ki ponujajo štipendije. Na koncu boš bistveno več odnesel od študija, kot ga boš načeloma doma. Da ne bo pomote - študij pri nas je načeloma OK ampak na podlagi pogovora z ljudmi, ki študirajo v tujini, odnosu do dela, itd je tam pač bolje.

Kar se tiče smeri - jaz sem po duši strojnik in tako bo ostalo. Sem pa ugotovil, da imam premalo znanja o medsebojnih odnosih - delo z ljudmi. Kolikor se to banalno sliši je težko delati z ljudmi, tisočerimi karakterji, drugačno kulturno mentaliteto. Prav tako znanje iz dobrega projektnega dela! No, vse je odvisno kje boš začel delati, kdo bo tvoj mentor (če ga boš imel), itd.

Če povzamem - če imaš možnost in željo - dobi dober šiht ali študij v tujini!

Simon
sms
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 3.6.2011 9:07

iz osebnih izkusenj:
ja, ce je moznost, pojdi dalje studirat, ker bos dodatna znanja za dobra delovna mesta potreboval (brez skrbi, v vsaki dostojni firmni se bos itak se dodatno zraven izobrazeval, ne glede ali imas 2 doktorata ali nobenega)

iz tvojega pisanja sklepam, da imas zeljo se kasneje raje zaposlit v realnem sektorju kot pa v akademssko/pedagoskih vodah (ce se motim, me popravi)....ce je tako, potem te absolutno opozarjam na to, da se pri izbiri teme za dr osredotocaj na cimbolj tesno povezavo z industrijo, naj bo to nek realen razvojni projekt, tudi temeljni je lahko zelo vezan na industrijo....to ti bo kasneje zelo koristilo

seveda ne bom pljuval po nasem podiplomskem sistemu, saj sem ga nenazadnje sam dal skozi, ampak glede na to, da ze sedaj razmisljas o zaposlitvi v tujini, je nasvet o nadaljevanju studija v tujini vsekakor na mestu in vreden temeljitega razmisleka....zagotovo so moznosti za nadalnjo kariero sirse....tudi ce bos nadaljeval pri nas, lahko stremis k cim vecji povezanosti s tujim partnerjem (npr. opravis del studija v tujini)

vem, da se bo to sedaj slisalo malo iluzorno, ampak v bistvu ni: mlad si se, poln energije in zanosa, izkoristi to, stisni zobe in vzporedno pelji tudi kaksno izobrazevanje ekonomije/projektnega managementa, bodisi v obliki rednega ali kaksnega drugega studija....verjemi, zadeve bos v realnem sektorju potreboval, sploh ce bos zelel scasoma zlesti visje na lestvici......in danasnji casi kazejo, da ni boljse izbire za vodstevni kader (vsaj tehniskih firm), kot dobri inzenirji z dobrimi dodatnimi ekonomskimi in managerskimi znanji (to je bila ravno napaka, da so vecino "inzenirskih" direktorjev zamenjali novodobni "wunder-managerji", ki pa so pripeljali do tega sr..., ki se danes dogaja)

obilo uspeha in energije na tvoji prihodnji poti!

lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fruc » 5.6.2011 10:55

Sam sem študiral strojništvo v tujini in ti lahko rečem, da sta način dela in povezava z industrijo v tujini dosti boljša kot v Sloveniji.
Tako da če razmišljaš o podiplomcu, potem pojdi študirat v tujino.

Pa ni nujno samo Nemčija dobra tehnična država.

LP
fruc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tehnik » 5.6.2011 12:38

Prihodnost je v Bruslu. Torej; vse poti naj te peljejo tja. Podiplomski študij je že prava pot. Bravo !
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gardner » 5.6.2011 21:15

Tako je delati mislim v realnem sektorju (kakšen profesorij morda, ko bom star preko 50 let). Delovnih izkušenj pa še nimam. Delal pa bi naj v kakovosti oziroma vitka-proizvodnja (lean).

Tako je, poln sem zanosa in energije. In bi rad ob delu še nadaljeval s študijem (izredno). Sedaj sem pa malo v dilemi ali strojništvo ali management/ekonomija...pač neki družbenega s čimer bi nadgradil strojništvo.

Mislim pa da se bom odločil za management. Sedaj sem 5 let živel v tehničnih vodah. Moj cilj pa je rasti po lestvici do vodstvenih položajev.
gardner
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a profiteh » 5.6.2011 21:39

gardner napisal/-a:Mislim pa da se bom odločil za management. Sedaj sem 5 let živel v tehničnih vodah. Moj cilj pa je rasti po lestvici do vodstvenih položajev.

Itak, vsi bi bili radi na vodstvenih položajih, polni teorije, idealizma in fantazij ala kaj bi bilo, če bi bilo..., ko pa je treba v praksi razvozlati konkreten primer, se "ta pametni" skrijejo v mišjo luknjo...potem pa so dobri tudi npr. tehniki z plačo pod 1000€, a ne? Da ne bo pomote, imam diplomo (normalno strojniško, hehe) in relativno primerno plačo, kakor tudi dolgoletne izkušnje....prebarvan sem z večino "for in fazonov" lepo prosim!!
profiteh
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 5.6.2011 21:44

Tujina in managment..... mislim, da tole ne gre skupaj.

Koliko bosancev poznaš(si slišal za njih) , ki so tukaj managerji ?
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a klaant » 6.6.2011 1:54

Sem strojnik s srednjo šolo starega kova in se mi takšna razmišljanja bodočih doktorjev znanosti gnusijo.
klaant
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 6.6.2011 6:18

klaant, kaj konkretno te moti?
lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 6.6.2011 6:26

gardner napisal/-a:Tako je delati mislim v realnem sektorju (kakšen profesorij morda, ko bom star preko 50 let). Delovnih izkušenj pa še nimam. Delal pa bi naj v kakovosti oziroma vitka-proizvodnja (lean).

Tako je, poln sem zanosa in energije. In bi rad ob delu še nadaljeval s študijem (izredno). Sedaj sem pa malo v dilemi ali strojništvo ali management/ekonomija...pač neki družbenega s čimer bi nadgradil strojništvo.

Mislim pa da se bom odločil za management. Sedaj sem 5 let živel v tehničnih vodah. Moj cilj pa je rasti po lestvici do vodstvenih položajev.

A ni boljši cilj, da sam odpreš podjejte in si z svojim znanjem konkurenčen v svetu?
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 6.6.2011 8:57

ktm1001 napisal/-a:Tujina in managment..... mislim, da tole ne gre skupaj.

Jankovič...
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 6.6.2011 9:53

MC napisal/-a:
ktm1001 napisal/-a:Tujina in managment..... mislim, da tole ne gre skupaj.

Jankovič...

pa še tisti iz Albanije, ki trguje z nafto. pa ne s tako žaljivim prizvokom prosim.

slovenci smo pravno pokradli bosance nazadnje (primer Vegrad), tako da.....mal se zamislite.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov