STROJNISTVO.com • Poglej temo - Strojništvo - 2. stopnja

Strojništvo - 2. stopnja

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Strojništvo - 2. stopnja

OdgovorNapisal/-a Perko » 15.2.2013 13:07

Pozdravljeni,

letos se imam namen vpisati na 2. stopnjo strojništva v MB zato se ob tem obračam na vas v upanju, da mi boste lahko pomagali (oz. me motivirali) :)

Namreč v prvi vrsti gre za predznanje oz. osnove saj sem diplomiral na prometu (UN). Zanima me, če je možno nadoknaditi vso ispuščeno oz. neobdelano snov katere, kot vi strojniki nisem imel možnosti obdelati na dodiplomskem študiju.

V 2. vrsti pa gre za to, da trenutno imam delo (veliko gradbeno podjetje iz tujine, kjer delujem kot inženir za napredek in v kateri so skoraj sami strojniki...) in bi zato želel vpisati izredni študij. Ali Je možno izredno študirati strojništvo (takšno težavnost) ob delu, ter se ob tem še voziti vsak dan po 1 uro v eno smer (okolica Celja-MB in nazaj).

Upam, da bo mogoče lahko napisal kaj koristnega iz svojih izkušenj in prosim, brez kritik. Gre samo za dodatno mnenje "kolegov" strojnikov in njihovega pogleda na celotno zadevo.

Za pomoč se vam najlepše zvahvaljujem,

lp

Peter
Perko
Novinec
Novinec

Re: Strojništvo - 2. stopnja

OdgovorNapisal/-a Ales_87 » 15.2.2013 17:28

Pozdravljen,

Sedaj zaključujem 2.stopnjo in ti povem, da ni neke težavnosti razen, matematike, mehanike in numerike (1.letnik).
Če ti odvodi in diferenciali ne delajo problemov boš brez težav rešil zadeve z levo roko.
Splošnega znanja iz strojništva ne boš kaj veliko izvedel v tej smeri, ker to se je že vse obdelalo v 1.stopnji!
Odgovor na tvoje vprašanje: Ja, lahko nadoknadiš vso izpuščeno snov, ki še je nisi imel možnosti spoznati! ;)
Kar se tiče izrednega študija ti nebi znal nič povedat. Najbolje, da se obrneš na referat pa ti bojo vse lepo razložili.

Je pa kar veliko seminarjev za delat in poročil laboratorijskih vaj. Tu pa boš moral biti, kar prisoten.
V slučaju, da se odločiš za študij ti priporočam, da se povežeš z neko grupo študentov, ki delajo kot skupina in bo vse lažje.

Če boš rabil kaj literature pa kakšno pomoč me lahko brez problema kontaktiraš!

Lep dan še naprej!

Lp, Aleš
Ales_87
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a pnavotnik » 29.7.2013 16:59

lp!

Pravkar kočal prvi letnik 2. stopnje izrednega programa :) veš drži kot ti je povedal aleš, sam teško opraviš vse, zato je pomembno, da spoznaš neke pridne fante iz rednega programa :)

Seveda če si priden gre, edino popustit nesmeš...

Velik sreče
pnavotnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zodiac » 29.7.2013 20:30

Perko napisal/-a:Zanima me, če je možno nadoknaditi vso ispuščeno oz. neobdelano snov katere, kot vi strojniki nisem imel možnosti obdelati na dodiplomskem študiju.

Ni možno, če ti gre za znanje se vpiši na 1.stopnjo.
Program je čudno zastavljen, namenjen je tako tistim ki se že nekaj let študirajo strojništvo in pa hkrati tistim, ki se vpišejo in imajo drugo izobrazbo (naravoslovne vede, računalništvo, biologija, matematika...) brez kakršnega koli diferencialnega izpita, kar se meni ne zdi logično.
http://www.fs.uni-mb.si/podrocje.aspx?id=838
Za primer za vpis na 1.bolonjsko stopnjo (UNI) si potreboval splošno maturo ali poklicno maturo s petim predmetom iz strojništva, za VS pa poklicno maturo. Če si pa hodil v srednjo šolo na računalniško si pa moral opravljati maturitetni tečaj. Za vpis na 2.stopnjo pa take mile omejitve.

Torej se učiš osnove in pa napredno znanje hkrati, lahko ti konkretno povem ker je znanec ravnokar končal in dobro poznam njihovo snov, za začetnika 2. stopnja ni primerna, ker manjka tehniška dokumentacija, mehanika je na zelo visokem nivoju (manjkajo statika in trdnost, dinamika, klasična mehanika tekočin), pri materialih se obravnavajo sodobni materiali, kompoziti, pogrešam pa predvsem jeklo njegove transformacije, tudi o kakšnih klasičnih obdelovalnih strojih ni govora, drugo so pa izbirni predmeti se mi zdi. Je pa izredni študij verjetno še bolj okrjen, vsaj kar se tiče domačih nalog.

Nisi pa napisal če si študiral promet po starem programu, ker potem pa velja tole:
http://www.fs.uni-mb.si/podrocje.aspx?id=841
to pomeni da se vpišeš direktno v 2. letnik (magistrski program je sestavljen iz 120 ECTS kreditnih točk, 60 prvi letnik, ki se ti direktno prizna, drugi letnik pa traja pol leta in je sestavljen iz 30 ECTS izpitov in 30 ECTS magistrska naloga, to pomeni da postaneš magister inženir strojništva v par mesecih, poleg tega pa se ti mogoče lahko v teh 30 ECTS prizna še celo kakšen predmet iz prometa, ker so to izbirni predmeti). Tu me ne bo kdo prepričal, da je osvojil količino znanja enakovredno strojniku na starem UNI programu.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 30.7.2013 2:44

Namreč v prvi vrsti gre za predznanje oz. osnove saj sem diplomiral na prometu (UN).

diferencialni izpiti bodo potrebni. pa za maribor upostevaj, da je solnina 4k na letnik.
sicer pa bodi faca in se raje vpisi v avstriji na faks
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 31.7.2013 21:22

@moi preveri na zgornjem linku, diferencialni niso potrebni.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_cm » 20.5.2014 9:21

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam vprašanje glede vpisa na 2. stopnjo. Letos bom diplomiral na FGG iz geodezije (uni) in razmišljam o vpisu na 2. stopnjo strojništva. Diferencialni izpiti niso potrebni Vem da bo prehod težaven. Zanima me če bom po kateremkoli podiplomskem programu sploh pridobil znanje, ki bo uporabno za za kasnejšo zaposlitev, glede na to da predznanja nimam nobenega. Skrbi me, da ni tako kot na 2. stopnji geodezije kjer se samo poglablja snov prve stopnje. Bil bi tudi vesel, če bi mi kdo lahko predlagal kakšno uvodno literaturo, ki bi bila primerna zame kot individualna priprava na študij. Izrazoslovje in osnove.

LP
miha_cm
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a six10 » 20.5.2014 20:39

Zdravo,

priporočam da se vpišeš na višjo strokovno šolo, program traja 2 leti, od tega 6 mesecev obvezne prakse. Pri praksi se v podjetju izkažeš in imaš nato veliko možnosti za zaposlitev. Menim, da boš tako še najprej prišel do službe. Lahko tudi kadidiraš za kadrovske štipendije, ki jih razpisuje občinska zbornica (oz nekaj podobnega...v bistvu samo oddaš vlogo in te nato morebitni interesanti kontaktirajo).

2 stopnje ne priporočam, sploh pa ne brez predznanja. Kot magister boš še težje zaposlljiv, pa roko na srce, kaj veliko uporabnega ne boš znal.
six10
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov