STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mehanika, Krčni nased

Mehanika, Krčni nased

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Mehanika, Krčni nased

OdgovorNapisal/-a Laripak » 22.2.2014 17:38

Pozdravljeni.
Imam eno prošnjo glede naloge krčni nased, ki smo jo reševali na faksu in je ne razumem. Profesor nam ni nič povedal, samo da jo moramo rešiiti.
Naloga pa se glasi: Da imamo dve pločevini, ki ju nataknemo eno na drugo, in je druga pločevina manjša kot prva in se zato ustvarijo napetosti ki se morajo izračunati.
Razdalja od sredičča do prve pločevine je 20mm, prva pločevina je debela 12, in 2 pločevina 10mm. Napetost med prvo in drugo pločevino je pa 130 MPa. zanima me kako se izračuna, ali pa če kdo pozna inštruktorja, ki bi mi lahko to rešil.
Najlepša hvala. LP
Laripak
Novinec
Novinec

Re: Mehanika, Krčni nased

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.2.2014 17:59

Naloga pa se glasi: Da imamo dve pločevini, ki ju nataknemo eno na drugo, in je druga pločevina manjša kot prva in se zato ustvarijo napetosti ki se morajo izračunati.
Podaj original (scan) vprašanja in skico situacije.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 22.2.2014 18:40

Se res sprašujem na kakšen faks hodiš. Pod Zmajskim mostom, mogoče. Krčni nased in pločevine :evil: - ne gre skupaj !!!!!
Krčni nased je povezava med dvema cilindričnima deloma - gred(os) -puša, ali puša-puša, ni nujno ravno cilindrično, se pa to največ uporablja. O pločevinah pa to govoriti......, edino v vrtcu, ne pa na faksu. Pa ne zameri moji zajedljivosti, sem pač malo za..ban.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.2.2014 19:19

Se res sprašujem na kakšen faks hodiš. Pod Zmajskim mostom, mog
Poskusi z nekaj več strpnosti.

Običajno se res razume krčni nased med osjo (gredjo) in pestom. Ni pa nobenega razloga, da se o tem ne bi mogli pogovarjati pri pravokotnem preseku, pločevini, ....
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 22.2.2014 19:53

Saj sem napisal, da ne nujno cilindrično, o pločevinah pa se tu res nimamo kaj pogovarjati. Sem siten in nestrpen, ker vidim kaj jih učijo na faksu. Včasih sem v šali rekel, da tisti, ki ni sposoben v realnem gospodarstvu, gre učit v šolo. Zadnje čase sem v to zmeraj bolj prepričan.

mimogrede, prvi rezultat, če poguglaš: krčni nased, pokaže zadetek od enega izrednega profesorja, ki pa NI tak, kot sem zgoraj napisal, po kriviciprizadetim se opravičujem, tisti, ki se najdejo noter, pa naj premislijo.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 22.2.2014 21:10

zoran ren: strojni elementi
pa pomoje profesor je povedal, sam tebe ni bilo na vajah
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Laripak » 23.2.2014 12:56

Slika:
Slika
Laripak
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 23.2.2014 16:16

magnum pizdiš čez učitelje brez veze, mulci v šoli si danes ne zapomnijo čisto nič, pa še to, da sploh ne hodijo na predavanja, potem so pa vprašanja pač kakršna so, ti pa takoj v luft, no vidiš, da gre za kolobar vložen v neko luknjo, ja lahko je tudi pločevina, ali pa še en kolobar, ko bo imel fant toliko kilometrov kot ti, bo postavljal vprašanja morda malo drugače, ampak jih ne bo nikoli, ker bo strojništvo v deželi prej crknilo
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 23.2.2014 20:10

In kje na "sliki"? je kakšna pločevina?
Če ne bi manjkalo par podatkov, bi bila lahko cev v cevi ali pa kolobar v kolobarju, tole pa je "krneki".
Pravijo, da - kdo že - lahko postavi tako vprašanje, da nanj deset pametnih ne more odgovoriti?

Navajam:
"se zato ustvarijo napetosti ki se morajo izračunati.....
....napetost med prvo in drugo pločevino je pa 130 MPa"
Konec navedka.

Pejd prosim za(biiip)avat koga drugega.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 23.2.2014 20:14

Po moje bo dežela prej 8) . Če vprašate mene pa je kriv sistem z uvedbo in podporo gimnazijam. In najbolj mi na ... stopi kakšen plakat, kaj se kje organizira in potem je spodaj še nalimano "namenjeno gimnazijam in srednjim šolam". Potem prideš pa na faks (v mojem primeru seveda strojni), kjer se točno vidi, kdo je od kje. Tisti strojniki, že od prej, verjetno v tem primeru nebi rekli pločevina, ker je pločevina pač kvader, katere ena dimenzija je bistveno manjša od drugih dveh, cev je pa cev.

Pa še malo številk, zakaj država podpira gimnazijce: gimnazijec košta državo cca. 1200€ na letnik, zgolj pedagoški proces. Strojnik pa jih košta 3500 - 4200€ na letnik. Res zelo zanimive številke, povedal pa mi jih je nekdo, ki se dejansko ubada s tem stanjem.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.2.2014 20:50

fantje malo se ohladite - ohladimo glede pločevina ali ne vem kaj, malo gledam po ata kraut-u za osvežitev spomina pa ni nikjer v nenačbah nobene debeline ali dožine čepa ali puše - tulke, natisnega spoja, podobno kot pri tlačnih posodah, jebeš dolžino je ni, pozabi nanjo, pa naj bo cev dolga 10 mm ali 1 km, dajmo fantu pomagat, v kraut-u letnik 81 na strani 531 več se mi pa ne da, naj še kdo kaj več
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lukicpod » 23.2.2014 22:07

Mi smo to imeli na vajah na faksu, zadeva ni preveč zakomplicirana, razen če izpeljuješ enačbe sam. V tej objavljeni predlogi na internetni strani imaš praktično vse kar rabiš za izračunat, lahko pa si ogledaš na isti strani od laboratorija tudi predavanja če te slučajno 'zanima' izpeljava enačb :roll:

http://lab.fs.uni-lj.si/lavek/index.php/sl/pedagoka-dejavnost/rrp-strojni-elementi-3/vaje

LP
lukicpod
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 23.2.2014 22:18

Strojniški priročnik iz leta 1981 je v poglavju Natisni spoji še točen ( in vsi do leta 1981) potem pa je napaka v izdajah od leta 1987 naprej. Takrat sem javil napako tajnici Strojniškega vestnika (hčerki od prof. Krauta), pa napake nočejo popraviti. Sicer so napake še pri Trdnostnem izračunu valjastih zobnikov, ki jih tudi nočejo popraviti.

1.V enačbi epsilon/p=..................+1/m2] , se zaključi pred zadnjim členom zadnjega oglatega zaklepaja s predznakom + (ne z minus!)
2. Za jeklo je m=10/3 in se imenuje Poisonov koeficient( napačno piše: Poisonovo število).

Dolžina pride v poštev, ko računaš, s kakšno silo moraš pritisniti pločevino, da jo spraviš v luknjo, poglejte v enačbo Prenosna sila.

Pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov