STROJNISTVO.com • Poglej temo - Strokovni izpit

Strokovni izpit

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Strokovni izpit

OdgovorNapisal/-a pnavotnik » 8.3.2014 10:25

Zdravo, vem da je ta tema že odprta ampak ker mi na tisti ni nihče odgovoril bom poizkusil tukaj :)

Jaz sem zadnje čase kar navdušen nad opravljanju strokovnega izpita, sicer me še čaka pridobitve 2leti delovne dobe in končati 2. stopnjo strojništva (konstrukterstvo).

Ampak razmišljam v tej smeri, ker je ta izpit zelo dobra referenca še predvsem v tujini ampak kolikor gledam borzo ga nikjer ne zahtevajo.
Se mi zdi da se velikokrat potem zgodi da si prepuščen sam sebi in svoji iznajdljivosti?

Ker na žalost ni v moji bližini nobenega s tem potrdilom me zanima če mi lahko kdo malo po domače razloži kaj si lahko razlagam pod spodnjimi nazivi.

ODGOVORNO PROJEKTIRANJE
ODGOVORNO VODENJE DEL
ODGOVORNO VODENJE POSAMEZNIH DEL
ODGOVORNO REVIDIRANJE

Ima kdo že mogoče kakšne izkušnje s delom preko tega naziva?

hvala.
pnavotnik
Sodelavec
Sodelavec

Re: Strokovni izpit

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 8.3.2014 20:27

pnavotnik napisal/-a:Ampak razmišljam v tej smeri, ker je ta izpit zelo dobra referenca še predvsem v tujini ampak kolikor gledam borzo ga nikjer ne zahtevajo.

Kakšen link za tole trditev? Dvomim, da je že kakšen Hans slišal za FS, kaj šele za SIZ.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pnavotnik » 8.3.2014 23:16

No napisal sem malo smešno, glede tega sem bolj ciljal slovenske razpise :)
pnavotnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 9.3.2014 19:24

V Javni upravi in v ostalih povezanih državnih službah boš to rabil, ker tam se rabi ta (državni) izpit da lahko garantiraš strokovno usposobljenost kjer se pač zahteva.......v firmi pa ne. Nisem še slišal da bi nekdo ki izvaža v Nemčijo nekaj rabil strokovni izpit, tu te sodi trg , če pa imaš tako delo kot recimo varilec, ali da testiraš kaj in podobno pa potrebuješ mednarodni certifikat, (povečini nemški), zdej ali po standardu (DIN, ISO) ali po mednarodno priznani certifikacijski hiši (BVQI, VDI itd.) . Za te papirje tudi ne rabiš nič skrbet ker se večina dobi (kupi) pri nas , je polno posrednikov :)
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pnavotnik » 9.3.2014 20:18

JAz sem si malo drugače predstavljal vse skupaj,
da si ti usposobljen izdelati oz. sprojektirati stroj oz. konstrkcijo, postrojenje karkoli, v skladu z ISO standardi.

načeloma, če nimaš tega izpita nemoreš biti odgovorni projektant in izdelati skladno konstrukcijo s standardi...kao ?:)
pnavotnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.3.2014 21:04

načeloma, če nimaš tega izpita ne moreš biti odgovorni projektant in izdelati skladno konstrukcijo s standardi...kao ?:) -
Izpit je potrdilo, da poznaš predpise. S tem avtomatsko postaneš (kazensko, pravno) odgovoren za strokovnost svojega dela. Isto delo lahko opravljaš brez izpita. Če je delo takega značaja, da ga po zakonu lahko opravlja le strokovno odgovorna oseba, rabiš nekoga, ki bo tvoja dela štemplal in za njih odgovarjal.
Če pa znaš narediti konstrukcijo, voditi dela, voditi gradbišče, ... , pa je drugo vprašanje.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.3.2014 7:45

Tole strokovni izpiti za strojno stroko zgledajo bolj za gradbeno stroko! Sicer je dobro da poznaš predpise, ampak vse se bolj ko ne navezuje na gradbeništvo. Za izdelavo kakšnih strojnih onstalacij je ok, pa če projektiraš hale in podobno. Če delaš na zadevah, kjer mora biti podpisan odgovorni projektant!
Sicer sem že pisal nekje, da je IZS kot dinozaver. Tako je vsaj bilo pred leti, kako je pa sedaj, pa ne vem. Pri svojem delu jih ne potrebujem. Delam v strojegradnji (proizvodne linije, avtomatizacija), v glavnem za tujino in ne rabim izpita iz strojne stroke.

Lep dan
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov