STROJNISTVO.com • Poglej temo - Upogib nosilca

Upogib nosilca

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Upogib nosilca

OdgovorNapisal/-a Markus97 » 26.12.2017 17:07

Zdravo. Mi zna kdo povedat, kako zračunam upogib nosilca, če je ta obremenjen z dvema momentoma?
Poznam enačbo y'' = M(x)/(E·I).
Za notranji moment v 1. polju dobim enačbo M(x) = q(x^2)/2, tudi modul E in vztrajnostni prerez imam znan.
Drugi moment pa je podan v navodilu (M0 = 4kNm) in je neodvisen od x. Vendar ne vem kako ga zdaj upoštevat pri prvem?? Oziroma kako vpliva na upogib nosilca? Kr prištet ga ne morem, ker je 1 meter med njunima prijemališčema.
Hvala.
P.s. Tisto rdečo črto ignorirajte.
Priponke
statika.jpg
statika.jpg (189.93 KiB) Videno 6192 krat
Markus97
Novinec
Novinec

Re: Upogib nosilca

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.12.2017 18:11

kako zračunam upogib nosilca,
Ali s tem misliš na upogibni moment ali na deformacijo zaradi upogibnega momenta? V tekstu naloge ne vidim zahtevka po deformacijah. Omenjaš pa diferencialno enačbo, ki povezuje moment in deformacijo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Markus97 » 26.12.2017 18:41

Na deformacijo mislim. Upogibnico ali kako se že reče liniji povesa zaradi upogibnega momenta :)
Vem da tega navodilo ne zahteva, to je zato ker tole nalogo uporabljam samo kot osnovo za računanje deformacije. (en nosilec sem moral vzet, pa sem tega).
Markus97
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.12.2017 19:40

Možnost, kot si jo sam nakazal: Določiš formulco za upogibni moment posameznega odseka nosilca, z dvojnim integralom tvoje diferencialne enačbe dobiš povezavo med povesom in momentom, določiš konstante iz integrala z robnimi pogoji. Kakšen bo uspeh, ti ne znam povedati.

Jaz bi delal: Predpostavim, da je nosilec v točki nezveznosti (2 enoti od desnega konca) fiksiran v horizontalnem položaju, za vsak del nosilca določim deformacijo kot za konzolo (je vertikalni pomik podpore), nato pa izvršil zasuk deformiranega nosilca, da prideta oba konca (podpori) na isti višinski nivo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 27.12.2017 21:10

Se da na več načinov, odvisno za katero smer in nivo izobrazbe.
Z uporabo principa minimuma potenciala, po principu virtualnega dela, s singularno funkcijo, MKE... pa še s kako metodo z drugim imenom, če te ne zmatra matematika :D
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost