STROJNISTVO.com • Poglej temo - Strojna fakulteta Ljubljana - Ali sploh še želijo strojnike?

Strojna fakulteta Ljubljana - Ali sploh še želijo strojnike?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Strojna fakulteta Ljubljana - Ali sploh še želijo strojnike?

OdgovorNapisal/-a Panzeraustirol » 17.12.2018 15:10

Pozdravljeni

Obiskujem četrti letnik srednje strojne šole na Aškerčevi v Ljubljani in s kolegi smo izvedeli o spremenjenih pravilih za vpis na Ljubljansko fakulteto za strojništvo. Zakaj se v bistvu gre:

-Angleščino kot predmet pri vpisu na visokošolski in univerzitetni program se ne šteje več, šteje se le matematika.
-S tem se je porušil plan za skoraj vse, ki želijo naprej na fakulteto.

Ta precej radikalna odločitev je bila sprejeta prenaglo, nepremišljeno in ob nepravem času (praktično na sredini tekočega šolskega leta). Ogorčeni pa nismo le dijaki, ki gremo oz. smo hoteli iti na fakulteto, ampak tudi profesorji in tisti, ki so zadolženi za vpisovanje na fakultete, spremeniti bo namreč treba celotno dokumentacijo. Apel na fakulteto je bil baje neuspešen, z drugimi besedami: jih ne zanima mnenje naše šole o tem.

Poleg dejstva, da imajo prednost pri vpisu tako ali tako gimnazijci, ne razumem ali na fakulteti sploh še želijo videti vpis iz strokovnih strojniških programov. Meni osebno je matematika zlo na zemlji in bi seveda raje šel na maturi delati angleščino, kjer sem odličen. Tu pa se spet pojavi nov problem:

-Če grem po vsej sili delati matematiko na maturi, mogoče iztržim ravno dovolj da komaj naredim in to mi skoraj nič ne pomaga pri omejenem vpisu na strojno fakulteto. Poleg tega, če si premislim in grem na drugo fakulteto kjer je matura iz angleščine še nekaj vredna, nima smisla iti delati matematike.

-Če grem delati po planu angleščino na maturi, lahko zlahka pridem v top 10% najboljših. Tudi če pišem vse možne točke mi to nič ne pomaga pri vpisu na Ljubljanski strojni faks, mi pa v primeru izbora druge fakultete, kjer angleščina še šteje.

Zelo rad bi slišal mnenje prisotnih na forumu glede tega problema in kaj bi na mojem mestu naredili vi.

Lep pozdrav
Panzeraustirol
Pripravnik
Pripravnik

Re: Strojna fakulteta Ljubljana - Ali sploh še želijo strojn

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 17.12.2018 15:27

Tako mlad, pa že v politiki. Nekdo zadaj lobira, ker to niso besede dijaka.

Iskreno povedano poznavanje tujih jezikov ni merodajno za kriterij vpisa na ta študij. Pri jezikih je tako. Najbolj se ga naučiš, ko ga potrebuješ in uporabljaš. Đabe tebi vse šole, če nisi v tujem jeziku nikoli govoril. Eno leto življenja v tujini je za moje pojme več vredno kot 5 let tečajev in jezikovnih predmetov.

Matematika je pa nujna in tu jaz osebno ne bi popustil, če bi me dali v vodstvo. Iz lastnih izkušenj je dobro razumevanje matematike in fizike tisto, kar te bo pripeljalo čez faks. Ne jeziki. Za kako neznano besedo že pogledaš v slovar kar se tiče terminologije, načelno je pa to to. Večina gradiva je še vedno v slovenščini razen parih izjem in iz tega stališča...

Po mojem nekdo, ki bi ob omejitvi vpisa točke kompenziral z angleščino ne bi smel biti obravnavan prednostno pred tistim, ki je točke nabral z matematiko, ker slednjo razume.

Če meniš, da matematike ne potrebuješ... potem.ne vem zakaj sploh razmišljaš o fakulteti. Namen fakultete ni izobraževati obrtna znanja.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dm84 » 17.12.2018 15:42

Panzeraustirol napisal/-a:Meni osebno je matematika zlo na zemlji in bi seveda raje šel na maturi delati angleščino, kjer sem odličen...
:roll:

Osnovne pojme imaš pomešane. Ali pa bi rad napačen faks vpisal. Oprosti.
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Panzeraustirol » 17.12.2018 16:46

Duroplast napisal/-a:Tako mlad, pa že v politiki. Nekdo zadaj lobira, ker to niso besede dijaka.

Iskreno povedano poznavanje tujih jezikov ni merodajno za kriterij vpisa na ta študij. Pri jezikih je tako. Najbolj se ga naučiš, ko ga potrebuješ in uporabljaš. Đabe tebi vse šole, če nisi v tujem jeziku nikoli govoril. Eno leto življenja v tujini je za moje pojme več vredno kot 5 let tečajev in jezikovnih predmetov.

Matematika je pa nujna in tu jaz osebno ne bi popustil, če bi me dali v vodstvo. Iz lastnih izkušenj je dobro razumevanje matematike in fizike tisto, kar te bo pripeljalo čez faks. Ne jeziki. Za kako neznano besedo že pogledaš v slovar kar se tiče terminologije, načelno je pa to to. Večina gradiva je še vedno v slovenščini razen parih izjem in iz tega stališča...

Po mojem nekdo, ki bi ob omejitvi vpisa točke kompenziral z angleščino ne bi smel biti obravnavan prednostno pred tistim, ki je točke nabral z matematiko, ker slednjo razume.

Če meniš, da matematike ne potrebuješ... potem.ne vem zakaj sploh razmišljaš o fakulteti. Namen fakultete ni izobraževati obrtna znanja.

Seveda, če je človek malce bol razgledan od povprečja, pa že ni več normalen človek...

Eee, đabe I tebi pričati kako se je tekoče pogovarjati z angleži. Potemtakem lahko slovenščino tudi ne upoštevajo, sej kdo jo pa sploh rabi ko četrt Slovencev ne zna več slovensko govorit? :-?

Seveda, matematika je bog i batina če si neki zaplankanec zaposlen za v razvoju v lokalnem d.o.o-ju, hodiš domov samo še spat in greš na enotedenske počitnice na Krk enkrat na leto (če sem koga užalil s tem se opravičujem). Pa še ta ˝uporabna˝ matematika je zelo malo tega kar se v letih srednje šole in morebiti faksa naučimo. V bogdaj mojemu bodočemu ˝fohu˝, letalstvo, je angleščina velikokrat pomembnejša od matematike, ki je je samo še za vzorec.

Nisem niti rekel da bi tisti, ki izbere angleščino moral imeti prednost pred tistim, ki izberejo matematiko. Super bi bili sprejemni izpiti, za vse popolnoma enako.
Panzeraustirol
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 17.12.2018 17:00

Brez zamere, ampak ali si ti kaj čudnega kadil?

Matematike ne maraš, ok, mi je jasno. Za angleščino greš itak lahko opravljat izobraževanje posebej, če meniš da potrebuješ več. Z maturo boš po novem itak dobil B2 certifikat od RIC-a.

Sam če ti misliš, da obstaja na strojni fakulteti smer, kjer ne boš potreboval matematike, bi se na tvojem mestu vprašal, če sploh ogleduješ pravo fakulteto.

Ne vem tudi, koliko realnih izkušenj imaš, da lahko tako suvereno govoriš o zaplankancih. Po mojem ne ravno veliko glede na to, da niti maturiral še nisi.
Zadnjič spremenil Duroplast, dne 17.12.2018 17:15, skupaj popravljeno 1 krat.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a axyz » 17.12.2018 17:05

Še dobro da nisem napisel tega kar sem si mislu. :D :D :D :D

Komedija da te kap.
axyz
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 17.12.2018 17:07

ja, saj vsak triletni otrok z "otoka" že govori angleško, pa ga zato še ne moreš vpisovat na strojni faks.
Glede matematike s faksa: ni nič od tega, niti podobno temu, kar si se učil na Aškerčevi (mimogrede, sem nekoč oboje obiskoval).
Je pa potem tako, da višjo matematiko rabiš prav v letalstvu, kamor ti misliš (pa ne toliko kot pilot letala, če te to privlači, temveč morda kot konstruktor letal - kar pa dvomim, da boš nekoč-morda se motim - ker ne vidim kje bi pri nas to delal...Pipistrel,C-astral..). Ta matematika za 90% slo firm ni uporabna - preprosto se dela na nižjem nivoju. Tuji jeziki vsekakor koristijo,jih pa kot strojnik ne bi dajal na prvo mesto (bolj kot nujno zlo)
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MedMax » 17.12.2018 17:36

Strojni faks se naredi ali pade z znanjem matematike. Vse ostalo ni problem. Pika. Amen.
MedMax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dm84 » 17.12.2018 17:48

Panzeraustirol napisal/-a:Nisem niti rekel da bi tisti, ki izbere angleščino moral imeti prednost pred tistim, ki izberejo matematiko. Super bi bili sprejemni izpiti, za vse popolnoma enako.

Dej, resno, za tvoje dobro - mogoče Aškerčeva 6 res ni zate.
Pač foh bazira na matematiki, če ne verjameš, boš tam sigurno okusil... mnogim se tudi upre :-?

Angleščina je danes stvar splošne razgledanosti (z vidika 19-letnika ki bi rad nekaj študiral). Jasno, brez nje ne gre, to je samoumevno.
Ni pa neločljivo povezana s študijem - kar matematika pač je.
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 17.12.2018 18:10

V bistvu gredo stvari na Ljubljanski strojni fakulteti v pravo smer. Režim se je nekaj let po uvedbi bolonje zaostril, stara garda je počasi šla (mi-zadnja generacija smo imeli čast, da nas je še prežulila), predava se aktualna snov...

Tudi kar se tiče vpisov... s strani asistentov in profesorjev je bilo zadnjih letih slišati precej negodovanja glede te norije z vpisi. Na strojno fakulteto so se začeli vpisovati ljudje, ki so jih namamili nizki vpisni pogoji. V bistvu si moral biti res "poseben" da ti ni supelo vpisati v prvi letnik. Nekdaj so bili vsaj sprejemci, zdaj tega ni in tako je na strojno prišel vsak, pa magari je imel kaj pojma ali ne. Tudi presežek se je sprejel. Rezultat je nek procent fiktivnih študentov v prvem letniku in še mnogo večji procent izgubljencev, ki ne vedo zakaj so tu.

In... ko nekdo pride čez vse te selektivne preizkušnje, dokaže svoje znanje tudi na področjih ki mu ne ugajajo... Ne, tak bo zahteval, da ta standard NE upade. Kar je prav, sicer gre lahko vs samo navzdol.

Bojda slika pove več kot 1000 besed, pa da se malo nasmejemo:
Ausbildung.jpg
Ausbildung.jpg (53.56 KiB) Videno 6742 krat

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Panzeraustirol » 17.12.2018 20:25

Duroplast napisal/-a:V bistvu gredo stvari na Ljubljanski strojni fakulteti v pravo smer. Režim se je nekaj let po uvedbi bolonje zaostril, stara garda je počasi šla (mi-zadnja generacija smo imeli čast, da nas je še prežulila), predava se aktualna snov...

Tudi kar se tiče vpisov... s strani asistentov in profesorjev je bilo zadnjih letih slišati precej negodovanja glede te norije z vpisi. Na strojno fakulteto so se začeli vpisovati ljudje, ki so jih namamili nizki vpisni pogoji. V bistvu si moral biti res "poseben" da ti ni supelo vpisati v prvi letnik. Nekdaj so bili vsaj sprejemci, zdaj tega ni in tako je na strojno prišel vsak, pa magari je imel kaj pojma ali ne. Tudi presežek se je sprejel. Rezultat je nek procent fiktivnih študentov v prvem letniku in še mnogo večji procent izgubljencev, ki ne vedo zakaj so tu.

In... ko nekdo pride čez vse te selektivne preizkušnje, dokaže svoje znanje tudi na področjih ki mu ne ugajajo... Ne, tak bo zahteval, da ta standard NE upade. Kar je prav, sicer gre lahko vs samo navzdol.

Okej, razumem komentar. Še vedno pa ne razumem zakaj je bilo nov sistem potrebno uvesti na sredini šolskega leta brez kakršnega koli opozorila oz. napovedi?

dm84 napisal/-a:Dej, resno, za tvoje dobro - mogoče Aškerčeva 6 res ni zate.
Pač foh bazira na matematiki, če ne verjameš, boš tam sigurno okusil... mnogim se tudi upre :-?

Ni mi problem strokovna matematika, recimo računanje parametrov v motorju, kjer si lahko predstavljam kaj treba izračunati in logično sklepam kakšen bi rezultat lahko bil. Rezultat je v tem primeru uporaben in koristen, ker se računa na primeru iz življenja.

Surova matematika, samo številke, pa zame res nima smisla. Nikdar ne bom prišel v trgovino in videl: cena izdelka je x, zračunaj ga za log2(x+1)=log3(27) :roll: :D
Panzeraustirol
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 17.12.2018 20:38

Kolega, ne vem, v čem je problem. Se bojiš, da ne boš sprejet ?

Če si približno normalen in se boš pri kakšni fiziki izkazal, malo za matematiko potrudil ... nobene dileme ne bo, če pride do prevelikega vpisa. Matematiko boš definitivno imel na predmetniku. In... priprave na maturo so nek uvod pripravam na izpite ali kolokvije. Dva mesca prej začneš sproti delat in nato na poli narest narbolš kokr gre. Saj matura ni težka, sam strašija vas.

Hoho !
Logaritme boš še kako trajbal, ko boš kakšno logaritemsko skalo na grafu videl. Pa so logaritmi roko na srce še najmanjše zlo, ki te pričakuje. Diferencialne enačbe bodo pa masaža za možgančke :P

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.12.2018 20:56

glej gipson, ti kot inženir STROJNIŠTVA, ja boš moral znati rešiti tudi kakšno funkcijo dobro bog ne daj, da bi bila še kakšna exoponencialna, pa rešiti ja tudi kak logaritem, ja, če boš šel na sf, ga boš pri matematiki nahebal, malo poznam asistentke osebno, smučamo skupaj, so sicer fejst babe ampak zahebane, so pač matematičarke in jim ne more nihče nič, kar je tudi prav, kasta na sf zase..., če boš z njimi dober si zmagal, vseeno pa ne "popuščajo"..., dobro prvo leto ko boš na sf ne boš imel pojma o matematiki, potem pa se boš malo skuliral, zresnil, če se boš, na prvem kolokviju sploh neboš vedel zakaj gre, bo čista nula...

hvala bogu mene je imela profa, mizorijeva, vse je videla..., bila je super u nulo...
na kolokvju - izpitu, funkcije pojma nimam katere v moji glavi čista nula, kar na enkrat pa on za mojim hrbtom: kolega, kako smo nerodni, a lahko postavite -1. 0 , +1, a bo šlo..., Eureka..., uau je bilo osemka...

no za "lidl", "hofer" ali za "farmo" pa tega res ne boš potreboval, ja to pa ja..., ja tako so vas "navdali", zelo slabo, malo sem vklopljen v ta sistem pa malo poznam, daj malo se zresni, ja.., če ne pojdi kam drugam..., si zgrešil ali pa so te v to prisilili...

glede logaritemskih in nevem kakšnih funkcij pa se malo sprehodi bolj podrobno samo po krautu, če seveda veš kaj to je, ali pa kakšnega HUETEJA, pa boš prišel kmalu tudi do kakšnih logatitmov pa še česa... in bo pekla glava, kaj pa je to zdaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.12.2018 21:40

tu pri nas gradijo "poševnooki" fabriko enih "hurčevih" robotov, ta mularija v srednji šoli misli, ja mi bomo delali robote, ja boste "malo morgen" vsi mislijo ja to gre, samo pritisneš na zelen knof na mašini, ja samo zadaj za tem zelenim knofom je en kup zanj..., ja vi boste lahko samo pritiskali te knofe, znanje bo pa kje ....???

bom moral iti zopet malo v kontrolo, da mi ne bodo kaj zahebali, bom poročal..., prav...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 17.12.2018 21:50

nasvet iz prve roke, če ti je klasična matematika zlo in se je bojiš že pri maturi se izogni strojnemu faksu v velikem loku. Gimnazijci imajo pa dejansko prednost pri matematiki, ker vzamejo več snovi iz matematike, med drugim tudi odvode in integrale, ki jih na srednji strojni ni, edino če so spremenili program.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov