STROJNISTVO.com • Poglej temo - Usmeritev na drugi stopnji

Usmeritev na drugi stopnji

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Usmeritev na drugi stopnji

OdgovorNapisal/-a auba » 2.1.2020 22:25

Pozdravljeni, sem šudent v 3. letniku RRP v Ljubljani in se odločam na kateri smeri bom nadaljeval študij. Nekako se mi zdi najbolj zanimiva smer industrijsko inženirstvo, saj dobiš osnove proizvodnih procesov v 1. letniku, nato pa še vodenje proizvodnje itd. Zdi se mi da se lahko s tem zanjem zaposliš v skoraj vseh panogah, ne nujno v strojništvu, še posebej če za izbirne predmete vzameš kaj iz ekonomske fakultete. Kako je s tem v praksi, se taki strojniki iščejo, pa ne samo v strojništvu? Kakšne so plače? Druga opcija je konstrukterstvo, ki pa se mi v Sloveniji ne zdi najboljša izbira. Do sedaj mi je večina ljudi reklo naj ne grem na konstrukterstvo, čeprav naj bi tam šla večina tistih bolj 'pridnih'. Mogoče kdo, ki že ima izkušnje ve kako je s tem?
auba
Novinec
Novinec

Re: Usmeritev na drugi stopnji

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 3.1.2020 14:35

auba napisal/-a:Pozdravljeni, sem šudent v 3. letniku RRP v Ljubljani in se odločam na kateri smeri bom nadaljeval študij. Nekako se mi zdi najbolj zanimiva smer industrijsko inženirstvo, saj dobiš osnove proizvodnih procesov v 1. letniku, nato pa še vodenje proizvodnje itd. Zdi se mi da se lahko s tem zanjem zaposliš v skoraj vseh panogah, ne nujno v strojništvu, še posebej če za izbirne predmete vzameš kaj iz ekonomske fakultete. Kako je s tem v praksi, se taki strojniki iščejo, pa ne samo v strojništvu? Kakšne so plače? Druga opcija je konstrukterstvo, ki pa se mi v Sloveniji ne zdi najboljša izbira. Do sedaj mi je večina ljudi reklo naj ne grem na konstrukterstvo, čeprav naj bi tam šla večina tistih bolj 'pridnih'. Mogoče kdo, ki že ima izkušnje ve kako je s tem?

To najbolj sam veš za kakšno delo si, vodenje proizvodnje in kaj podobnega moraš vedeti da imaš veliko dela z ljudmi, tudi z njihovimi slabimi dnevi.

Kjer npr. konstrukterstvo pač delaš to kar moraš delat, in nimaš veliko dela z slabe voljnimi ljudmi :)
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2020 14:51

sajka:
kako pa naj gre skozi "konstrukter" skupaj s tehnologijo in potem na koncu z montažo, pojma nimam...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 3.1.2020 17:51

Kaj si hotel povedat, Vili??
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2020 20:46

sajko:
preklemano dobro veš, kaj sem želel povedati, kako, malo poteka tudi "konstrukcija"..., glej ne me
...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 3.1.2020 21:41

Hja, ne vem. Zdajle sem na montaži v Rusiji, pa nobenga konstrukterja ne vidim tod. Jih pa poznam nekaj, ki jih ne moreš spravt v proizvodnjo al pa na montažo, da bi videl, kaj je narisal-tko da glih nimajo opravka z ljudmi, niti s tistim, kar so zaj.... Se prav, da je to čist drugač kot en vodja proizvodnje, ki se vsak dan ubada poleg vsega ostalega še s tem, na katero nogo je kdo vstal. Al pa en vodja montaže na terenu, ki se ubada z vsem, kar so zaj.. vsi pred njim,pa s stranko, pa z zahtevami varnega dela na gradbišču, nazadnje pa še z muhami ljudi, ki jih ima s sabo. Pa teh muh zna bit cele roje :lol: - Je pa tako, če mora bit konstrukter zraven do tega, da zadeva shodi, je čist drugač , kot če nariše, pa reče-jaz sem svoje naredu, pa da zadevo naprej, da se drugi je...jo, da jo spravjo v življenje. Še zmeraj pa ne vem čist gvišn, kaj naj bi bilo #industrijsko inženirstvo#, če mi ve to kdo povedat?? Jaz sem zmeraj mislil, da je inženirstvo nekak bolj industrijska stvar-še posebej strojništvo.
Pa kaj je 3.letnik RRP tud ne vem??
"AUBA" tako se mi zdi, da nekak razmišljaš na to vižo-če čem kdaj dobro plačo dobit, moram bit ene sorte inženir, tile tule bi mi pa lahk povedal, kakšne sorte inženir moram bit, da bom do te plače čim lažje pa hitreje prišel-kaj bom pa delal, je pa postranskega pomena. Se mi zdi, da zadeve ne laufajo glih tko-pa zna bit, da boš na ta način še eden od tistih, k so vsako jutro jezni nase in na cel svet, k morjo it na šiht. Vseen se mi zdi, da se boš moral mal vprašat, kaj pravzaprav želiš počet v življenju. Je pa to veliko lažje, če greš kdaj na prakso kam, da vidiš, kaj ljudje dejansko počnejo.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2020 22:26

kaj šraufate v rusiji, če ni skrivnost, samo tako, na hitro..., ja si pa lepo napisal, saj se razumeva..., nekaj sva dala skozi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.1.2020 7:54

Kjer npr. konstrukterstvo pač delaš to kar moraš delat, in nimaš veliko dela z slabe voljnimi ljudmi :)
Res je. Je pa vredno razmisleka o svoji sposobnosti.
Iz moje davne prakse: V projektivnem biroju s 5 projektanti (danes magistri) in še kakih 40 ing, tehnikov in risark (danes bi jih bilo dovolj 10) je bil tako rekoč odprt razpis za mlade kadre - bodoče projektante. Od 10 kandidatov sta bila za tako delo sposobna le dva, eden je prej odšel, ker ni vzdržal, da bo šele po 5 do 7 leti postal samostojni projektant.
Torej od deset ustrezno izšolanih, ki so želeli tako delo (morda bolj plačo) je to dosegel le eden. Je pa bil še kakšen ali dva uporaben za manj zahtevna dela.Se mi pa zdi, da današnja slovenska kovinsko predelovalna industrija tako strokovnih projektantov nima za kaj uporabiti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.1.2020 11:02

Ja, res je. Eno je talent in zanimanje za določeno področje, ki pa nič ne koristi, če ni okolja v katerem bi se to razvijalo in rastlo...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 4.1.2020 11:30

1. Nehaj filozofirat o kombiniranju predmetov. Manj boš kompliciral, bolj normalno boš študiral. Izberi priporočene izbirce ali pa boš jokal, ker boš dobil nemogoč urnik.

2. Proizvodno inženirstvo in proizvodni sistemi... načelno se šušlja da najlažje pridejo skozi. Dosti se špricajo predavanja, vaje se lahk prestavljajo... (kokr se zmeniš z asistenti). Je pa teh proizvodnikov toliko, da se lahko samo za glavo primeš.

3. Konstrukterstvo... ti že takoj iz prve roke povem, da vas bodo nafotrali s poročili. Sprotnega domačega dela boš imel dost. Kar se tiče urnikov vaj... kakor pristaneš pristaneš. Pri redkih izjemah se lahko prestaviš na drug termin sicer pa tega ne marajo.

In še enkrat, ne seri ga z eksotičnimi izbirnimi predmeti. Kot prvo fakulteta zaradi pomanjkanja prostora in pedagoškega kadra (oz zanimanja za pedagoško dejavnost) ni sposobna sama organizirati urnikov skupin za vaje in morajo to reševati predstavniki. Drug problem so kolokviji, kjer boste specialci z ekstra izbirnimi predmeti predstavljali dodaten problem pri usklajevanju datumov.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.1.2020 13:21

Me pa malo zanima, kaj se pri študiju strojništva pri nas danes šteje za eksotične predmete.

Pa ne ga preveč strašiti s študijem. Če ga zanima in ima voljo, bo že prišel čez. Kaj ga pa zanima pa samo on ve. Se je pa za naravoslovne in tehnične študije res malo težko odločati samo na podlagi tega kar bo mogoče trg v prihodnosti potreboval in brez osnove lastnega zanimanja ter nekaj talenta.

Kot sem v eni temi pred kratkim napisal obstaja pri inženirjih strojništva največja možnost, da kmalu po študiju ne bodo počeli tega, kar se pričakuje v poklicu inženirja. Malo opazujem mojo generacijo, kjer se tudi tisti, ki so bili nekje v razvoju ali konstrukciji, počasi selijo v prodajne in podobne vode :D . Če je le možno v takšna podjetja, kjer so lastniki tujci severno od nas :D .
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gui » 4.1.2020 14:35

Lahko pa greš na konstrukterstvo, ter za vse izbirne, ki jih ni malo vzameš tiste ta uporabne predmete iz Industrijskega inženirstva.

Ni pa vse tako črno belo, kot so navedli zgoraj: Predavanja lahko špricajo na vseh smereh, to je čisto odvisno od posameznika, prestavljanje skupina za vaje je problematika na vseh smereh na našem faksu, ne samo konstrukterstva..

Na koncu je pomembno da izbereš tisto smer, ki te najbolj zanima, če nimaš interesa ne boš naredil ne Industrijskega inženirstva ne konstrukterstva.

P.S. jaz sem na Industrijskem inženirstvu, če te kaj zanima piši na privat :).
Gui
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 4.1.2020 19:34

grega09 napisal/-a:Me pa malo zanima, kaj se pri študiju strojništva pri nas danes šteje za eksotične predmete.

Pa ne ga preveč strašiti s študijem. Če ga zanima in ima voljo, bo že prišel čez. Kaj ga pa zanima pa samo on ve. Se je pa za naravoslovne in tehnične študije res malo težko odločati samo na podlagi tega kar bo mogoče trg v prihodnosti potreboval in brez osnove lastnega zanimanja ter nekaj talenta.

Kot sem v eni temi pred kratkim napisal obstaja pri inženirjih strojništva največja možnost, da kmalu po študiju ne bodo počeli tega, kar se pričakuje v poklicu inženirja. Malo opazujem mojo generacijo, kjer se tudi tisti, ki so bili nekje v razvoju ali konstrukciji, počasi selijo v prodajne in podobne vode :D . Če je le možno v takšna podjetja, kjer so lastniki tujci severno od nas :D .

Eksotični predmeti so tisti, ki nimajo nobene tesne povezave s smerjo v katero bo šel. In žal, če si se šel specializirat v konstrukcijo je popolnoma mimo, da izbereš predmet iz popolnoma tretje smeri. Kot že omenjeno zaradi prostorakih in tudi drugih težav s to našo strojno fakulteto se je zaradi urnika bolje držati predvidenih predmetov. Seveda se nekako za prihodnost stremi h temu, da si bodo študenti sami predmete izbirali ampak trenutno je to nemogoče.

Dal sem mu povsem realen nasvet. Če bo imel izbirne predmete, zaradi katerih se bo moral vozit na druge fakultete, prekrivanje predavanj z vajami itd. bo tenko piskal če se ne bo dalo urnika prilagoditi.

Če hoče ekonomijo, naj gre direkt ekonomijo študirat (lahko gre direkt na magisterij) . En sam predmet nikakor ne bo dovolj, da bo dobil dovolj znanj za obvladovanje ekonomije ali katerekoli druge vede.

S orvo stopnjo ima osnove strojništva pokrite. Druga stopnja je samo še specializacija za samostojno razvojno raziskovalno delo. Od tod izhaja kratica RRP, ker je novi univerzitetni program z roko v roki z magistrskim prilagojen da se vzgoji in izobrazi bodoč kader za R&R (razvoj in raziskave) v tujini R&D

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.1.2020 21:42

Razumem, kaj si hotel povedati. Izgleda je res skrajni čas za nove prostore fakultete.

Sem pa ravno te dni poslušal tole:
https://radioprvi.rtvslo.si/2016/03/prof-dr-igor-grabec/

Sem slučajno naletel, ko sem nekaj brskal po spletu. Kdo bi si mislil, da je bil prof. Grabec med pionirji umetne inteligence in 3D tiska.

Objavil sem pa tu zato, ker drugače poslušaš in razumeš takšne ljudi kasneje po študiju, kot pa med študijem :D .
Pa on je čisti dokaz, da ni vse strogo usmerjeno, ampak poda malo drugačen pogled na povezave, ki so prisotne vsepovsod med posameznimi področji.

Verjetno ga zdajšnji študentje ne poznajo več, je pa ena izmed legend strojne fakultete v Ljubljani. Res je, da je v osnovi bolj fizik in ne inženir, pa vseeno ga je zanimivo poslušati.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost