STROJNISTVO.com • Poglej temo - Študij strojništva-Visokošolska

Študij strojništva-Visokošolska

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Študij strojništva-Visokošolska

OdgovorNapisal/-a mihellino » 23.8.2020 17:45

Zdravo, odločam se za študij, pa bi mi zelo prav prišel kakšen nasvet. Lani sem dokončal splošno gimnazijo, naravoslovno smer. Srednja mi ni bila nek problem, ker recimo, da sem brihtne sorte, ampak ne pa tako pridne (malo len po pravici). Zdaj sem zaposlen v ski&bike servisu in grejo stvari v precej resno smer. Kot kaže bom ta servis prevzel, mava pa s šefom resne plane za naprej... UGLAVNEM. Zdaj se spet vpisujem na faks in me najbolj mika strojna, to zato me ta najbolj zanima in se mi zdi, da mi ta zna dati veliko znanja ki ga bom dejansko lahko uporabil (za razliko od kakšne ekonomske, uprave itd.). Zdaj pa kar se mi tu tepe je delo servisa in študij strojne. Seveda se pogovarjamo o visokošolski... Kaj vi menite? Ogledano mam tudi kakšno ekonomsko, turistično, promet.. Kakšen nasvet kako to use sfolgat? Kakšna je res težavnost, ker berem od vsega, da je najtežji faks do tega kako je džabe... V slednje močno dvomim. Pa seveda hvala za odgovore.
mihellino
Novinec
Novinec

Re: Študij strojništva-Visokošolska

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.8.2020 5:17

Študij je zato, da te lansira čimvišje, kaj boš pa kasneje s tem počel, je pa tvoja stvar. Če greš v strojništvo, si si izbral najbolj širok naravoslovni profil. V družboslovju je tak profil morda teologija ...

Za začetek bi rekel, da bi bilo dobro se začeti izražati natančno, kot se v strojništvu spodobi in ne najstniško ( citat : " kako to use sfolgat ? " ) . Žargon ima v strokovnem izrazoslovju seveda tudi svoje mesto, toda tisti ki ga sme uporabljat, dobro ve kdaj.

Tako da - dobrodošel med bando :P . Je precej suhoparna in monotona, toda - hej, na koncu štejejo zmage. (moje osebno mnenje, med vsemi bandami je ta mogoče še najmanj monotona. Trda pa je ... :P ).
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 24.8.2020 7:33

Če res z veseljem dalaš na servisu in za svoj servis se raje 100% posveti temu. (In takoj služi denar in imej kaj od njega) Z dokončanim faksom si pri tem servisu ne boš kaj dosti pomagal.
Če pa boš čez 5, 10 let pogruntal, da bi počel kaj drugega greš lahko takrat faks.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 24.8.2020 9:58

Če ti malo manj spanca ne predstavlja problema, in zaslužiš dovolj da plačaš izredni faks lahko delaš oboje hkrati.

Se da, sam sem bil zaposlen, opravljal faks in opravljal popoldansko dejavnost. Je pa res da sem kakšno leto ali dve spal samo v poletnih časih :D

Cena izredne visoke šole je nekje 3600-4000€ na leto.

Predavanja ter izpiti so vedno v popoldanskih časih. Mogoče je bolje tudi to da se gre z izpiti zaporedno, torej predavanja nekega predmeta po koncu predavanj odpišeš tisti predmet in zatem pride drugi predmet. Lažje ostane vse v glavi :D

Je pa tudi to res da šola oz. izobrazba ki jo pridobiš vedno prav pride, konec koncev če se ti nekaj s servisom zalomi imaš možnost dobiti kje normalne delovne razmere ter delo za izobrazbo, kar pa moram reči da je v strojnem delu izobrazbe kar obširna. Če ne drugega boš imel širši pogled za delo s servisom.

Je res da se je priučenje znanja v današnjih časih zmanjšalo, če bi hotel pridobiti znanja v šoli bi moral biti prisoten kakšnih 20-30 let prej. Sedaj to bolj učijo kot po tekočem traku brez neke resne podlage. Največ znanja pridobiš skozi prakso ter živciranja :D
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 24.8.2020 13:00

Demz in Sajko sta ti dobr povedala. Ni kaj velk za dodat.
Študij strojništva je danes bolj teorija in matematika. Praksa pa je "težava", ki ti jo študij ne bo dal.
K men, kot strojniku s kilometrino, hodijo študenti strojništva, da zvejo kar jim v šoli ne povejo.
Sem delu faks ob delu, žrtve so družina ... a mi danes ni žal. Začel pa sem kot "drejer".
Študij Ti ne bo škodu. Vsaj men je pri delu na vzdrževanju v elektrarni v Krškem koristil.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.8.2020 14:48

planinc:

a tut ti si bil "drejar", jaz tut, sva bila morda "klasiča"... :o :o :D :D
en "elektroverk" ala krško pa ni šala, kapo dol..., so fantje z varilstva (inštituta) malo govorili o teh vaših štosih...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 25.8.2020 8:10

vili napisal/-a:planinc:

a tut ti si bil "drejar", jaz tut, sva bila morda "klasiča"... :o :o :D :D
en "elektroverk" ala krško pa ni šala, kapo dol..., so fantje z varilstva (inštituta) malo govorili o teh vaših štosih...

Ja pa jes sn še zmeri ta peru drejer, kar se strojništva tiče.
Tisto, kar sn se šolu po tem (po poklicni), je pa je ena "nadgradnja".
Sevede tut prou pride.

Vili moja številka telefona je 031 319 052. Kremen, Kršk.
Tista 070 750 275 iz zasebnega sporočila je od nekega peka s Hrvaškega konca...
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost