STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ucbeniki

Ucbeniki

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Ucbeniki

OdgovorNapisal/-a Mrdenis » 15.9.2022 20:31

Zdravo

Zanima me, ce priporocate oz. imate kaksne slovenske ucbenike za strojnistvo. Torej razni preracuni, dimenzioniranje, materiali (prakticni primeri iz prakse), hidravlika (elementi hidravlike podrobneje opisani, se pravi vrste ventilov, njihova uporaba, ostale hid. komponente, itd.)

Me se pa posebej zanima kak res dober ucbenik za toplotno obdelavo jekel. Sem nasel dost zapisev, ki na grobo opisejo posamezne obdelave, nisem pa zasledil nic ko bi bilo podrobneje.

Se pravi karkoli, kar se vam zdi, da pripomore k znanju :)

Hvala
Mrdenis
Novinec
Novinec

Re: Ucbeniki

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 15.9.2022 22:18

Za poklicno šolo? Za postdoktorski nivo?
Če bi rad kar za vsa področja, do smrti ne boš predihal niti desetine tega, kar obstaja.
Za začetek vzemi kar seznam učbenikov za tvoj nivo in šolo, ki te zanima. Ko boš to preglodal (kar v rednem šolanju traja nekaj let ...), ti bo pa že kaj bolj jasno, kaj bi rad.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mrdenis » 16.9.2022 14:48

Ni za solo… recimo za samostojno ucenje oz. boljse znanje.

Za sabo imam 7 let strojnistva, diploma… prakse bolj male, zato me predvsem zanima znanje ki je podprto z kaksnimi prakticni primeri
Mrdenis
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.9.2022 15:04

Mrdenis napisal/-a: Torej razni preracuni, dimenzioniranje, materiali (prakticni primeri iz prakse), hidravlika (elementi hidravlike podrobneje opisani, se pravi vrste ventilov, njihova uporaba, ostale hid. komponente, itd.) Me se pa posebej zanima kak res dober ucbenik za toplotno obdelavo jekel. Sem nasel dost zapisev, ki na grobo opisejo posamezne obdelave, a
S tako širokim obsegom znanja boš uporaben kot član kake državne kontrolne komisije. V proizvodnih podjetjih pa za tehničnega direktorja ali šefa proizvodnje.
Da bi bil vrhunski samostojni delavec v naprednem podjetju rabiš detajlno znanje nekega ožjega področja, v katerem boš deloval.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.9.2022 18:28

stari mački so me učili: teorija brez prakse, je kot kalu brez akse... :D

litertura, mi ne pade nič pametnega, recimo: mehaniko me je ime Stropnik, trdnost Škrlj, materiale Leskovar, strojne elemente Janežič, hidravliko Štuhec je delal preden je prišel na faks v splitu na podmorničnem programu, probaj dobiti kako njihovo literaturo na FS, za termično obdelavo pa je bil legenda - eminenca dr Kosec z metalurškega inštituta, pri njem so se naši kalilci veliko naučili, toliko, če ti bo kaj pomagalo, kot začetnik pa čim več v delavnico, če imaš priložnost, brez nje ni ničččč...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 17.9.2022 20:46

Jaz sem že 5+ firm menjal...

pri vsaki imajo drugačne prijeme, materiale, šraufe, dobavitelje tudi znotraj branže...

Pri sedanji sem šel arhiv gledat za 60 let nazaj... čist isto dokumentacijo delamo sedaj, kot da bi še zmeraj tipi iz 60-70-ih delali. Samo modelirnik imamo, da smo bolj točni.

Sedaj sem bolj nov in če kaj nevem, mi sodelavec pove kodo sestava kjer je kaka rešitev uporabljena in prekopiram na svoj design. Res, da so vse to tehno-kratski šihti.

Verjetno za kake bolj raznolike šihte in kjer teorijo bolj uporabljaš moraš v kako resno veliko firmo it.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost