STROJNISTVO.com • Poglej temo - VIŠJA ALI VISOKA/UNI (MEHATRONIKA) Ali delodajalca briga?

VIŠJA ALI VISOKA/UNI (MEHATRONIKA) Ali delodajalca briga?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

VIŠJA ALI VISOKA/UNI (MEHATRONIKA) Ali delodajalca briga?

OdgovorNapisal/-a bosanski_mehatronik » 11.5.2023 6:12

Zdravo!

Na kratko, želim študirati mehatroniko. Višja strokovna šola mi je bližje in mi je osebno bolj všeč, ker traja manj časa in ima veliko prakse. Sicer moj sestrič ima višjo strokovno za informatiko in že ima službo, ki jo je (če se prav spomnem) imel že preden je končal šolo zaradi prakse in diplomske naloge.
Kaj pa pri mehatroniki? Ali je plača enaka, kot če imaš samo srednjo, saj sem velikokrat prebral, da je višja strokovna le malo bolj zakomplicirana od srednje in je le ponovitev in izi za ljudi, ki so šli na x srednjo in potem na x višjo strokovno. Želim delati le dovolj dolgo, da imam dovolj denarja, da začnem nekaj svoje, tako, da me magisterij ali doktorat ne zanimata. Torej, ali delodajalce briga? Ali je oseba z visoko ali uni izobrazbo opazno več plačana?

Hvala in lep pozdrav,
Bosanski mehatronik.
bosanski_mehatronik
Novinec
Novinec

Re: VIŠJA ALI VISOKA/UNI (MEHATRONIKA) Ali delodajalca briga

OdgovorNapisal/-a tehnik » 11.5.2023 9:41

Kar imam jaz izkušnje je plača v gospodarstvu vezana na delovno mesto in ne na izobrazbo. V javnem sektorju je plača vezana na delovno mesto + izobrazbo. Prva zaposlitev v gospodarstvu je za tiste, ki vstopajo na trg dela bolj nabiranje izkušenj in spoznavanje delovnega okolja. Plača naj bi bila v drugem planu. V javnem sektorju je ravno obratno. Najprej pravice in potem dolžnosti.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.5.2023 11:46

Ti bi s čim manj švica zaslužil čim več? Eee, čuden si mi ti bosanac.

Izobrazi se najvišje kot je možno, potem boš lahko s tem operiral tako, da bodo tudi delodajalci zadovoljni s tabo in ti s colngo :roll: . Plača je vedno po učinku. Učinek je pa seveda v skladu z izobrazbo itd.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.5.2023 13:56

eh vid ti bosandjerosa jarana on bih lebac bez motike, malo heca, daj pojdi, na stopnjo , kjer misliš, da se boš našel..., pa brez zamere...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bosanski_mehatronik » 11.5.2023 13:59

Demz napisal/-a:Ti bi s čim manj švica zaslužil čim več? Eee, čuden si mi ti bosanac.

Izobrazi se najvišje kot je možno, potem boš lahko s tem operiral tako, da bodo tudi delodajalci zadovoljni s tabo in ti s colngo :roll: . Plača je vedno po učinku. Učinek je pa seveda v skladu z izobrazbo itd.

Ne, ravno nasprotno. Na izobrazbo želim porabiti le toliko, kolikor se zares splača. Potem želim čim hitreje delati denar, nabirati delovne izkušnje in začeti svoj biznis. Če pa za samo 1 leto več imam večjo zaposljivost in/ali veliko boljši denar me švic čist nič ne moti.
bosanski_mehatronik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 11.5.2023 14:36

jaro, če si sposoben in, če imaš partnerje zakaj bi se zajebaval z neko univerzo, odpreš SP za začetek in pičiš..., pravilno razmišljaš..., tudi jaz sem imel SP 10 let, samo kot konstrukter...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.5.2023 14:55

Mogoče se pa vendarle odločiš za višjo in zraven delaš v tej smeri, da nabiraš kilometrino. Zna biti, da ti kot s.p.-ju koristi naziv inž. mehatronike.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.5.2023 15:00

ma naziv ing. to je brez veze...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.5.2023 16:31

bosanski_mehatronik napisal/-a:
Demz napisal/-a:Ti bi s čim manj švica zaslužil čim več? Eee, čuden si mi ti bosanac.

Ne, ravno nasprotno. Na izobrazbo želim porabiti le toliko, kolikor se zares splača. Potem želim čim hitreje delati denar, nabirati delovne izkušnje in začeti svoj biznis. Če pa za samo 1 leto več imam večjo zaposljivost in/ali veliko boljši denar me švic čist nič ne moti.

Potem pa ne izgubljaj časa z izobrazbami in ostralo navlako, ampak začni čimprej na svoje. Zakaj bi delal dobiček nekemu delodajalcu, ko pa lahko vse zaslužiš sam !? 8)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.5.2023 16:37

Upam da vidiš moj sarkazem. Tvoj nastop je vse drugega, samo delavskih navad primerno ne. Če hočeš na šihtu nekaj zaslužiti, moraš tudi v sistem nekaj dati. Mislim da ti naziv izobrazbe pred imenom ne bo na storilnosti prav nič pripomogel. Kvečjemu posmeh, ko bodo videli, da nek "magister" ne zna izpeljati projekta samostojno.

Nima smisla spraševati se o stopnji izobrazbe - v tem kontekstu. Pojdi na šiht in na svoje. Dovolj si izobražen.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 11.5.2023 18:14

bosanski_mehatronik napisal/-a:

Kolega, jaz sem na SP od leta 1989 in še aktiven !
Nobenega ne briga tvoja izobrazba, če boš deloval kot sp.
Prvi projekt , ki ti ga bodo zaupali ( če ? ) boš oddelal hitro in kakovostno ( za primerno plačilo :o ). V tem primeru lahko še gdaj računaš, da te pokličejo za sodelavo. Vedno boš dobil oni del projekta, ki je najbolj zaguljen - bodi v to prepričan.
Da bi pa delal kar nekaj "na svoje" boš pa verjetno bolj kratke sape. Pa veliko sreče želim, probat ni greh !
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 12.5.2023 13:34

Če imaš višjo izobrazbo si ponavadi tudi bolj sposoben in obratno. Jasno da vsakega briga samo efekt, ampak koliko možnosti je, da bo efekt boljši z nižjo izobrazbo... to velja tudi za sp.

Študiraj dokler si mlad, kasneje ne boš nikoli več...
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.5.2023 13:50

Študiraj dokler si mlad, kasneje ne boš nikoli več..

tle si pa mal zaje..., študiranje - učenje je stalno - permanentno ali ne, ni nujno, da je to ravno faks...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 12.5.2023 13:53

Študira se na faksu. Učiš se itak ves čas, ampak potem nimaš več časa študirat, ker moraš bit učinkovit... :D
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.5.2023 14:03

Če si se dokopal do ... diplome na faksu, pomeni da si učljiv. In SAMO v tem je štos .
Ker - če je tvoj smoter delovati po bližnjicah, potem pač nisi "učljiv" in imaš osnovno navodilo v življenju "kramp in lopata". Kar ni prav nič nižjega, le da terja malce več difuzije vode skozi mišice. Med študijem (če bi ga delal) bi pa ta difuzija potekala skozi možgane, yebiga :roll: . Oboje boli, itak.
Saj - kdo je pa rekel, da je življenje pesmica.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost