STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izračun jermenice

Izračun jermenice

Vprašanja v zvezi z našimi storitvami in servisi. Vaša kritika in predlogi za našo stran.

Izračun jermenice

OdgovorNapisal/-a MARČ » 4.4.2017 5:23

Pozdravljeni, mene zanima če mi lahko kdo izračuna fi jermenice za stari elektro motor obrate. Bom ga zamenjav z novim zato me zanima tudi koliko bi morala biti nova jermenica da bi bili obrati isti.

Se pravi imam ( STARI ) elektro motor ki ima 3500 obratov izhodnih in fi jermenico 175mm zunanji fi zanimajo me končni obrati.

Prenos poteka z jermenom na drugo jermenico oz. sedaj (STARO JERMENICO) ki je fi 130mm da omogoča pogon šajbe preko osi.

Jermen je sedaj ploščati na novi jermenici bi bil klinasti. 17

NOVI MOTOR ima 1420 obratov zanima me jermenica koliko bi morala biti fi glede na stare obrate.
IN še ena jermenica na kateri je šajba za razrez koliko bi morala biti fi.

Gre za rezalko za rezanje železja šajba je fi 400

Hvala za pomoč
MARČ
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Izračun jermenice

OdgovorNapisal/-a Pitur » 20.5.2018 21:20

Živijo!
Mene pa zanima kompresorska glava. Motor ima 1440 rpm, na glavi je fi 400 mm jermenica. Zanima pa me kolk mora biti fi jermenica na motorju, da dobim na glavi 1300 rpm.
Hvala za odgovore. LP
Pitur
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dakomat » 20.5.2018 21:25

Pitur napisal/-a:Živijo!
Mene pa zanima kompresorska glava. Motor ima 1440 rpm, na glavi je fi 400 mm jermenica. Zanima pa me kolk mora biti fi jermenica na motorju, da dobim na glavi 1300 rpm.
Hvala za odgovore. LP

361 mm
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pitur » 21.5.2018 15:15

Hvala lepa za izračun. Pa sem imel prav. Sem se hotel prepričat, več majstrov več različnih izračunov. Hvala in lep pozdrav.
Pitur
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dakomat » 21.5.2018 15:42

Pitur napisal/-a:Hvala lepa za izračun. Pa sem imel prav. Sem se hotel prepričat, več majstrov več različnih izračunov. Hvala in lep pozdrav.

Če bi sam zares vedel izračunati, ne bi dvomil v svoj izračun. :D
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a valdo » 24.5.2018 6:32

Za vse, ki se mučite s temi in podobnimi problemi,
tu je mogoče lažje določiti - računati, ker se nekaj vidi oz. vrti
samo mere si spremenite iz iperial v metric :)

https://www.blocklayer.com/pulley-belteng.aspx
valdo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 24.5.2018 7:03

kar sem nazadnje preračunal kak par jermenic je že kakšnih 10let ampak se spomnim, da je pri prenosi z jermeni cca 1-3% izgube vtljajev zaradi raztezanja jermena v natezni veji. za sekular ali kompresor je to brez veze upoštevat, pri kakšni drugi aplikaciji pa lahko pride do problemov, ali pa vsaj na relaciji investitot-izvajalec.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.5.2018 8:24

ja boris, klinasti in ploščati jermeni po jermenicah "polzijo", napetost v vlečni veji je večja in je veja bolj rzategnjena, v vračajoči pa je napetost manjša, ta razlika deformacije se na obodu jermenice "izenači" in se kaže kot zaostajanje št. vrtljajev gnane jermenice od računskih za tisti procent..., za cirkular ni to nič, za pogon odmične gredi motorjev pa...???!!!

za izračun je pa potrebno razmišljati tako, če ne poznaš enačb: mala jermenica se vrti hitro, velika počasneje, ti dve jermenici, pa sta v nekem razmerju, ki da prestavo, ta pa je premer velike jrmenice / premerom male jermenice, in dobiš neko število - kvocient, potem pa znane vrtljaje s tem številom deliš ali množiš..., če imaš pa znane vrtljaje pa zopet deliš ene z dugimi in potem s tem kvocientom množiš ali deliš premer znane jermenice..., enostavno...

podobno je z zobniškimi pari ali verigami le, da namesto premerov delimo in množimo št. zob, da dobimo prestavo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 30.5.2018 20:03

Z razmerjem boš pa ja rešu.
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na STROJNISTVO.com

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov