Napisal/-a EMBelektronik » 12.11.2025 19:44
Pozdravljeni Viktor,
Ko me je že grabil obup, ste se oglasili vi...
Hvala za kontakt in zapisano. V vmesnem času sem še naprej vrtal po vzbujanju. Kolega, ki se precej giblje po strojih v papirni industriji, je rekel, da se tam vzbujanje lahko menja zaradi boljših karakteristik. Premeril sem tiristirski modul-usmernik in tudi probal pod napetostjo in dela.
Premetal sem tudi kup starih načrtov, ker sem pred več kot 20 leti malo popravljal cnc stroje in našel servisni papir (takrat seg ga dobil od firme Emco) o nastavljanju vzbujalnega toka. Ta mora znašati v mirovanju 0,7A in pri 1000 obratih cca 1,1A (tudi na baumuler motorju sta navedena tadva toka).
Ker sam dobim cca 0,69A, si mislim, da je vse ok in mogoče samo ne dela dobro kontrola - mogoče kakšen kondenzator suh in kontrola prehitro reagira.
Zato v kontrolo vgradim zunanjo reset tipko in veselo pritisnem ko se pojavi IF MIN napaka. Napaka se odstrani, nakar odbije dve 50A varovalki glavnega vretena (skupni za armaturo in vzbujanje) in potem se prižge več LED.
Čeprav dela varovalke gR tudi ETI, jih čakam do danes. Danes jih vstavim in ugotovim, da dodatno gorita še led NETZ, čeprav na kartico pride 3f napajanje iz novih 50A varovalk in pa TEMP, ki signalizira, da je bimetal od prisilnega hlajenja ven. Ugotovim, da je bimetal ok, le njegov NC kontakt je sedaj fuč. TEMP odpravil takoj, čeprav bo treba bimetal zamenjat.
Kartico vzamem ven, da vidim zakaj noče ugasnit led NETZ, pač da malo preštudiram.
Glede na to, da je moral biti velik štrom, sumim, da je napaka še v armaturi. Module tiristorjev armature sem premeril že pred časom in so se mi zdeli ok. Kaj mislite?