epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com

Obračalnik? - verjetno krožna žaga bo imela jermenico 170 mm?Obračalnik ima jermenico fi-170mm . Na osovini imam jermenico fi 95mm.

Žerjavar napisal/-a:Obračalnik? - verjetno krožna žaga bo imela jermenico 170 mm?Obračalnik ima jermenico fi-170mm . Na osovini imam jermenico fi 95mm.
Osovina? ... misliš na štrclju iz motorja z menjalnikom? Koliko so tam obrati?
Imaš že predvideno obodno hitrost (hitrost rezanja) krožne žage?

iz motorja bi šlo, če poznaš prestavno razmerje med motorno gredjo in pogonskim štrcljem.bi mi lahko izračunali na podlagi podatkov iz motorja.

Žerjavar napisal/-a:Sliko pokaži tukaj. Bo še komu karistilo za lažje razumevanje.
Brez vsaj približne hitrosti (vrtljajev) pogona ni možno odgovoriti.iz motorja bi šlo, če poznaš prestavno razmerje med motorno gredjo in pogonskim štrcljem.bi mi lahko izračunali na podlagi podatkov iz motorja.

kozolec napisal/-a:Žerjavar napisal/-a:Sliko pokaži tukaj. Bo še komu karistilo za lažje razumevanje.
Brez vsaj približne hitrosti (vrtljajev) pogona ni možno odgovoriti.iz motorja bi šlo, če poznaš prestavno razmerje med motorno gredjo in pogonskim štrcljem.bi mi lahko izračunali na podlagi podatkov iz motorja.
Z veseljem bi poslal slike a jih ne znam pomanjšati saj so večje od 1 MB,če mi jih uspe pomanjšati jih pošljem
lp

Abarth1 napisal/-a:Kot vidim imaš zadevo že zmontirano. Mogoče bi lahko obrate kar izmeril z laserskim merilnikom obratov, nato bi lahko videl kakšen premer lista lahko daš gor?
Lp

Ranger napisal/-a:Najprej izračunaš razmerje med jermenicama:
170 deliš s 95 ali koliko pač že imaš
170 / 95 = 1,789
potem pa izstopne vrtljaje na motokultivatorju pomnožiš s tem in rezultat obratov na osi cirkularja je tu:
X * 1,78 = ...
Potem pogledaš max obrate navedene na cirkular "šajbi" in se odločiš katero boš dal gor.
npr. tale majhna za ročni cirkular, 160mm ima max 9500 obratov
Potrebuješ pa vsekakor vedeti kolikšni so vrtljaji na izstopu motokultivatorja. Brez tega ne gre.
Obodna hitrost za pa je: obseg cirkularja * št. obratov/sec
npr.
premer cirkularja 0,5m = 500mm
obseg: premer cirkularja x PI - 0,5m X 3,14 = 1,57m
št. obratov: če jih je 2000/min potem deliš to s številom sekund v minuti: 2000/60 in dobiš 33,333 obr/sekundo
Obodna hitrost: obseg pomnoženo s št. obratov v sekundi - 1,57m x 33,333 = 52,35m/s
Še vedno pa moraš najprej nekako dobiti podatek vrtljajev v minuti na izstopu iz motokultivatorja.

kozolec napisal/-a:Ranger napisal/-a:Najprej izračunaš razmerje med jermenicama:
170 deliš s 95 ali koliko pač že imaš
170 / 95 = 1,789
potem pa izstopne vrtljaje na motokultivatorju pomnožiš s tem in rezultat obratov na osi cirkularja je tu:
X * 1,78 = ...
Potem pogledaš max obrate navedene na cirkular "šajbi" in se odločiš katero boš dal gor.
npr. tale majhna za ročni cirkular, 160mm ima max 9500 obratov
Potrebuješ pa vsekakor vedeti kolikšni so vrtljaji na izstopu motokultivatorja. Brez tega ne gre.
Obodna hitrost za pa je: obseg cirkularja * št. obratov/sec
npr.
premer cirkularja 0,5m = 500mm
obseg: premer cirkularja x PI - 0,5m X 3,14 = 1,57m
št. obratov: če jih je 2000/min potem deliš to s številom sekund v minuti: 2000/60 in dobiš 33,333 obr/sekundo
Obodna hitrost: obseg pomnoženo s št. obratov v sekundi - 1,57m x 33,333 = 52,35m/s
Še vedno pa moraš najprej nekako dobiti podatek vrtljajev v minuti na izstopu iz motokultivatorja.
najlepša hvala za izčrpni odgovor ,sem že v iskanju laserskega merilca obratov upam da mi ga uspe najti...
bi bil takšen merilec vredu ?
http://www.bolha.com/rekreacija-sport/s ... 50506.html

Ranger napisal/-a:Npr. Muta
https://www.struc.info/slovensko/struc- ... anizacija/
v katalogu najdeš podatek:
in potem računaš:
prestavno razmerje jermenic:
pogonska=170
gnana=95
razmerje 170/95 = 1,789
št. obratov na odgonu: 786 obr/min
to pomnožiš s prestavnim razmerjem: 786*1,789 =1406,52 obr/min
dobil si št. obratov na osi cirkularja to deliš s 60 sek
1406,52/60 = 23,44 obr/sek
premer cirkularja: 0,5m
obseg cirkularja= 0,5 * 3,14 = 1,57m
pomnožiš št. obr./s in obseg: 23,44*1,57=36,82m/s
Obodna hitrost pri 0,5m premeru cirkularja in 786 obrati na odgonu motokultivatorja bi bila 36,82m/s.
Gor daš "šajbo" od 0,7m do 0,8m pa bo med 50 in 60 m/s in bo drva rezalo.
Seveda, to drži samo, če so obrati na odgonu takšni...

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost