STROJNISTVO.com • Poglej temo - Software za vodenje proizvodnje

Software za vodenje proizvodnje

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Software za vodenje proizvodnje

OdgovorNapisal/-a cnc123 » 9.9.2022 13:40

Pozdravljeni,

zanima me kateri software uporabljate za vodenje proizvodnje?
Sam delam v podjetju s samimi CNC frezalnimi stroji. Do sedaj sem to reševal nekako na pamet, ampak ker se število strojev vsako leto povečuje, je to vedno težje.

Hvala in Lp
cnc123
Novinec
Novinec

Re: Software za vodenje proizvodnje

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 9.9.2022 13:45

Pri nas imamo CCleap.
Top zadeva, sploh če imaš tudi zahteve po spremljanju sarž materialov, dela zaposlenih...
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zenf182 » 13.9.2022 9:52

Pri nas uporabljamo Business Central ERP, vse je odvisno za koliko veliko podjetje gre.
Zenf182
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 13.9.2022 15:02

Ko sem l.1991 dobil nalogo voditi proizvodnjo mehanskih delov našega najkompliciranega in obšinega izdelka, sem imel na voljo proizvodne postopke(operacije, izvajalci, časi, zaporedje operacij, prioritete) za vse mehanske sestavne dele vnešene v naš centralni računalnik, ki pa ni imel programa, ki bi izračunal, kdaj bom delne serije predvideno končal. Uporabil sem Super Project program, delal je še na DOS. Podatke smo prenesli s funkcijo export- import. Sedaj je na voljo Microsoft Project na Widows-ih.
Super Project so uporabili l.1956 pri razvoju podmorniške rakete Polaris in dosegli 3x krajši šas realizacije projekta, v primerjavi z drugimi podobnimi nalogami. SP so uporabili tudi gradbeniki, ki so v tistem času (l.1991) gradili našo proizvodno stavbo.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.9.2022 22:24

čiro1950 napisal/-a:Ko sem l.1991 dobil nalogo voditi proizvodnjo mehanskih delov našega najkompliciranega in obšinega izdelka...

Kaj pa je to bilo, če smem vprašati?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Greegor » 15.9.2022 5:16

Kaj pa uporabljate za manjša podjetja? Smo družinsko podjetje, v katerem se ukvarjamo z cnc obdelavo, struženje in rezkanje.

Veliko delam po urah, natisnjene imam excel tabele, v katero vpisujem ident, partnerja in koliko časa sem porabil za izdelavo, ko se projekt zaključi, se stvari prepišejo v excel, tam pa izračunaš stroške.
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 15.9.2022 17:54

Kaj pa je to bilo...
EFCS3
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.9.2022 8:16

U, zanimivo. Namerilni sistem za tank. Dark side torej... :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.9.2022 9:04

to je bilo za 72 in 84, če se ne motim, samo ne preveč okol govort, ker "OZNA sve dozna in UdBa vreba svuda, ne tu ni zabancije", smo pa tudi mi nekaj drejali za djurota in za bregano, pa ne bom "odajau vojne tajne", ker me ni še nihče odvezal "molčečnosti", te zadeve so še vedno zavite v tančico skrivnosti, "strogo poverljivo - vojna tajna", haha... :o :o :o, ja je pa tank brez učinkovitega namerilnega sistema samo "gomila ćelika", sem gledal 72 ali 84 na park placu po končani vojni v slo 91, ja je bi res kup jekla, samo podvozje, kupola pa ježala kak kilometer ob cesti ob krki, fasal je pa kumulativko iz RBjca...

mi smo pred 20 leti imeli en integralni program - pokrival je vse segmente poslovanja ene ribniške firme, ta pa danes recimo pokriva nekaj firm tu na našem področju, med njimi tudi "jaskavo", torej niso pič. dim in tudi po evropi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a en šlosar » 17.9.2022 10:17

U teh stvari je veliko. Težko karkoli priporočat ali posebej hvaliti, brez namenskih dodelav verjetno ne bo šlo - ne bo dobro služilo. Zelo odvisno od velikosti firme in koliko ste pripravljeni vložiti.

Lahko naštejem kar sem videl po firmah: Largo, Syteline, GoSoft, mogoče Saop, ... za planiranje M$ Project.

Absolutno pa resno odsvetujem karkoli bazira na Oraclu! Sem se leta jebal na prejšnji firmi s tem (že po videzu) zastarelim sranjem in nerodnim za uporabo. A na trunutni firmio smo spet to dobili, da norimo od živčnosti vsi.
en šlosar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a PEME » 17.9.2022 11:13

Greegor napisal/-a:Kaj pa uporabljate za manjša podjetja? Smo družinsko podjetje, v katerem se ukvarjamo z cnc obdelavo, struženje in rezkanje.

Veliko delam po urah, natisnjene imam excel tabele, v katero vpisujem ident, partnerja in koliko časa sem porabil za izdelavo, ko se projekt zaključi, se stvari prepišejo v excel, tam pa izračunaš stroške.

Nas je 22 + 4-6 kooperantov. Pri lokalnem računalničarju smo si dali izdelat namenski program po naših željah in lahko samo rečem da zadeva deluje odlično. Program uporabljamo za beleženje delovnega časa,naročilo malice,dopustov, vodenje delovnih nalogov z urami, stroški, materiali...... Možnost izvoza v excel za nadaljno obdelavo podatkov. Že v sami osnovi je možnih ogromno različnih izpisov..... Imamo tudi telefonsko aplikacijo da lahko zaposleni vnašajo ure in porabljene materiale na delovne naloge. Deluje kot digitalna oglasna deska.... v pisarni velik monitor z seznamom delovnih nalogov z roki dokončanja, barvno kodiranje glede na preostali čas do izdobave izdelka..... Tedenski ali mesčni koledar z prikazom dopustov, bolniških... skratka vse kaj smo si namislili in se nam je zdelo uporabno so nam uredili. Smo pa v prvih 6tih mesecih uporabe izvedli ogromno sprememb in nadgradenj.... ker neke stvari ali so bile nepotrebne ali prezahtevne... skratka zadevo smo si prilagodili na naše potrebe ko smo ga začeli uporabljati. Pa še vedno si kaj dodamo da si zadeve olajšamo. Zadeva deluje prek spleta in je možen dostop od koderkoli samo da imaš internetno povezavo. ....
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 17.9.2022 11:15

.
Zadnjič spremenil PEME, dne 17.9.2022 11:51, skupaj popravljeno 1 krat.
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.9.2022 11:36

peme:

ja mi smo počeli podobno, z dos - ovega programa smo se "preselili" na okna, ja smo delali z lokalnim softverašem - firmo kak mesec dva, da smo začeli produkcijo, tehnologijo, skladišča, nabavo, prodajo počasi aplicirati v živo, dobro finance in računovodstvo, osnovna sredstva se mi zdi, da gredo po nekih regulativah, smo imeli pa tudi to, ja celotna firma - poslovanje je bilo zajeto v ta program, smo pa to delali pred več kot 20 leti, sem pa že napisal, da ta firma pokriva kar nekaj lokalnih in tudi evropskih firm, med njimi tudi "jaskavo" (japonska), mislim, da z njo ni šala, fantje pridejo v firmo posnamejo stanje in predlagajo aplikacijo konkretno prilagojeno naročniku..., seveda je pa potrebno zadevo potem še dokončno sfrizirati, oziroma vedno se pojavi kaj novega in ti to znajo in naredijo..., ni paket, ki ga kupiš in potem samo jokaš, nič ne dela, kot bi moralo :evil: :evil: ...

še malo nadaljevanja, so me poklicali v bivšo firmo, če pridem malo na pomoč, kr jih vse JEB..E, so v slepi ulici, odpiranje identov, sledljivost, nedokončana produkcija, spremembe,.... skratka, ko sem to videl sem se najprej razpiz..dil, kako so moje konstrukcijsko delo vse zjeba..li, sem imel na disku in glede identov vse zastavljeno tako kot v enem redu mora bit, da pa o produkciji ne govorim , čista tema, sicer imajo neka "jajca od kitajca" sama zmeda E-računi???, se nisem trudil niti zapomniti, no potem sem jim dal tel. tega mojega prjatla, da reši zadevi integralno, bomo videli kaj bo iz tega???, ja pa vpeljati en resen sistem v firmo ni samo "klik" ampak njprej trdo delo, ščiješ kri, ni šala...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov