STROJNISTVO.com • Poglej temo - Boilie pištola

Boilie pištola

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Boilie pištola

OdgovorNapisal/-a Elesan » 19.1.2009 10:40

Torej gre za pripomoček za izdelavo ribiških vab(konkretno za krapa). Pištola služi prvemu delu izdelave vab-izdelavi klobas(različnih fi-jev). Vabe izdelujemo iz posebne mase(kot nekakšno testo).

Princip delovanja: cev je zaprta iz obeh strani, na eni strani imamo pokrov z luknjo za dovod zraka pod pritiskom na drugi strani pa imamo pokrov, ki ima luknje skozi katere lezejo klobase. V cevi se nahaja bat,na katerega deluje zrak pod pritiskom, ustvari se sila, ki potem potiska bat. In bat potem potiska maso naprej proti izhodu, torej proti pokrovu z luknjo(ami), in tako dobimo klobase. Vse skupaj deluje pri tlaku 4-5bar

In pa slike kako taka zadeva zgleda:
http://boiliemaschine.eu/5.html

Sam se nameravam lotiti izdelave zadnje in največje -Top Gun 4
Ne mislim, da bo dimenzijsko enaka,ker bo malo manjša, ampak sam princip montaže pokrovov, ki je veliko bolj ugoden kot navoji in še cenejši je.

Sedaj me pa zanima kakšno cev bi poteboval? Najbrž debelostensko? Bi bilo 4mm dovolj? Druga stvar, ki me muči je toleranca bata. Najbrž moramo imeti ohlapni ujem(npr.H8/f8)? Ali mora biti to res tako natančno izdelano, ker cev bo imela tako toleranco kot jo bo imela, tu se ne da več veliko narediti?

Potrebujem tudi oddušnik, na zadnjem pokrovu, kakšnega priporočate.
Elesan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zakl » 19.1.2009 11:39

cev vzames znotraj honano, H8, bat ca 1 mm manjsi, das nanj plastični vodilni obroč ter tesnilo. Zapreti bi bilo najenostanveje s navojem, ca x3, da imas hitro odvitega. Stvari dobis pri izdelovalcih hidravličnih cilindrov ali pa pri meni:)

Lahko ti stvar tudi izdelam, sem delal ze vec ribiskih pripomockov, predvsem za vezanje muh in navijanje vrvi.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Elesan » 20.1.2009 21:38

Potreboval bi samo cev in pa bat. Cev je najbrž debelostenska? Zakaj bat potrebuje plastično vodilo? Sam sam mislil, da bi bil bat plastičen, njegova debelina pa bi bila recimo 3cm. In potem bi na ta bat namestil gumijasto tesnilo.
Elesan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sergej » 20.1.2009 22:01

Delaš to zase ali za prodajo?
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Elesan » 21.1.2009 10:25

Predvsem zase.
Elesan
Novinec