STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako pošropati v enem šponu

Kako pošropati v enem šponu

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Kako pošropati v enem šponu

OdgovorNapisal/-a hartan » 15.11.2008 14:40

Komad na sliki (material je jeklo neke srednje trdote):

Slika

je treba pošropati do globine 4.3 mm. En del mora ostat. po rezkanju zgleda tak:

Slika

komad je vpet z notranje strani na špancango, ki ga drži samo ene 3mm v višino po površini (označeno rdeče). Fi vpetja je okol 60mm. Leži pa komad na površini, na sliki označeno rumene barve. pritisk na stročnici je 7 barov.

Slika

Kak je zaj manjša sila (da komada ne premakne, oz. da ne spoka vse skup), če se na globino 4.3mm pošropa z rezkalno glavo D40 (tako kot kaže plava črta), al je boljše z D20 hardmetal šroparjem (po rdeče označeni črti)? ker če gre rezkar v krogu (tako kot kaže rdeča črta), je baje večja možnost, da komad premakne.

Slika

Kaj je bolš, da so obrati nizki, al visoki (manjši odjem na obrat, manjša sila)?
A se bi dalo to kak preračunat (sila rezkarja na obdelovanec in vpetje, kolk zdrži)?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 15.11.2008 19:16

Ven ga bo ziher vtrgalo,oz vsaj zamaknilo....drugače pa malo se znajdi,pa stvar "pripikaj" ko boš imel vpeto...var ni težko odstraniti se čisto nič ne vidi....biax pa na koncu fini smirkov papir....samo če gre pa za serijo pa odpade moj postopek. Sicer tudi "pripikati nisem ziher če je v tem primeru možno... :-?
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 16.11.2008 1:17

ja, za serijo gre, ja.
Zadnjič spremenil hartan, dne 16.11.2008 10:19, skupaj popravljeno 1 krat.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 16.11.2008 8:24

Mislim, da ne bo šlo. Mogoče 1 mm globine naenkrat več si jaz s tem načinom vpetja ne bi upal brez reskiranja. Spremeni način vpetja to je najboljša rešitev.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 16.11.2008 12:38

Zadnjič je šlo z dvema šponoma po 2.2 mm z rezkalno glavo D40 na štiri vidie, po poti, kot je prikazano na sliki (plava črta, blo je pa 3000 obratov in 400 pomika). Ampak ker špancanga ni bla zaštiftana, je enkrat komad zasukalo s špancango vred. potem sem dal 3 špone (tak je šlo). Zaj pa je špancanga fiksna (je štift, da je ne more zasukat, edino če zasuče komad).

Zanimle me zaj predvsem, kje je večja možnost, da komad zasuče. Po plavi črti z rezkalno glavo, al po rdeči črti s paličnim rezkarjem?
Zadnjič spremenil hartan, dne 17.11.2008 20:12, skupaj popravljeno 1 krat.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 16.11.2008 17:37

Vsekakor je manjša sila z glavo fi20. S 3500 obrati in
španom 0.5 mm in 3000 pomika, boš izdelal z enakim časom in se ti ni treba bati, da bi komad zasukalo. Rezkaj po rdeči krivulji, vendar istosmerno.

Če pa je velika serija, pa malo poizkušaj z večjo globino, da vidiš kako daleč gre.

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a klaant » 16.11.2008 21:13

Glede na moje poreklo iz Primorske, lahko prevedete vaše poste vsaj v Slovenščino -
klaant
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dsf » 16.11.2008 22:16

Ne vem zakaj ne uporabiš rdečega premera samo za centriranje komada na pripravi ,rumena flha naj bo naležna,pritrjuj pa z pokrovom kateri bi držal komad nad rumeno površino ( se pravi višino nižje kot je rezkan del. Za pritrjevanje uporabi zategivanje z rezkano klančino v obodu pokrova tako da samo obrneš pokrov in pokrov ti sam pritisne dol. Je pa še varjanta z zapirali ali pa s pokrovom na pantu in hidravličnim ali pnevmatskim cilindrom.
dsf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 17.11.2008 21:18

franca napisal/-a:Vsekakor je manjša sila z glavo fi20. S 3500 obrati in
španom 0.5 mm in 3000 pomika, boš izdelal z enakim časom in se ti ni treba bati, da bi komad zasukalo. Rezkaj po rdeči krivulji, vendar istosmerno.

Če pa je velika serija, pa malo poizkušaj z večjo globino, da vidiš kako daleč gre.

Lp

Pri rezkalni glavi D40 je bil tut problem velika obraba vidia ploščic (najbrž zaradi visokih obratov). Če bi bil D20 pri 3500 obratih, bi bla rezalna hitrost že precej nižja napram D40 s 3000 obrati. To bi najbrž zmanjšalo obrabo.

Ampak bi se pa orodje prej obrabilo pri tako velikem številu španov? Mislim, če greš npr. z enim španom do končne globine, se vidie obrabijo po večji površini (večja je delovna površina), kot pa če je več manjših španov (takrat je obraba le pri dno ploščice, ampak je pa tam prej odkrhana). kako je s tem v praksi? Ker nimam nevem kakih izkušenj s tem in govorim zaj kar tak bol na pamet nekaj.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 17.11.2008 21:21

dsf napisal/-a:Ne vem zakaj ne uporabiš rdečega premera samo za centriranje komada na pripravi ,rumena flha naj bo naležna,pritrjuj pa z pokrovom kateri bi držal komad nad rumeno površino ( se pravi višino nižje kot je rezkan del. Za pritrjevanje uporabi zategivanje z rezkano klančino v obodu pokrova tako da samo obrneš pokrov in pokrov ti sam pritisne dol. Je pa še varjanta z zapirali ali pa s pokrovom na pantu in hidravličnim ali pnevmatskim cilindrom.

Priprava za vpenjanje komadov je pač tak nareta, sicer je za vpet 6 komadov na enkrat. Bi se pa dalo nekak naret, da bi držalo tudi po zgornji flehi s pokrovom, ja. Pol komad res nebi mel kam it.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 18.11.2008 16:22

hartan napisal/-a:
franca napisal/-a:Vsekakor je manjša sila z glavo fi20. S 3500 obrati in

Lp

Pri rezkalni glavi D40 je bil tut problem velika obraba vidia ploščic (najbrž zaradi visokih obratov). Če bi bil D20 pri 3500 obratih, bi bla rezalna hitrost že precej nižja napram D40 s 3000 obrati. To bi najbrž zmanjšalo obrabo.

Ampak bi se pa orodje prej obrabilo pri tako velikem številu španov? Mislim, če greš npr. z enim španom do končne globine, se vidie obrabijo po večji površini (večja je delovna površina), kot pa če je več manjših španov (takrat je obraba le pri dno ploščice, ampak je pa tam prej odkrhana). kako je s tem v praksi? Ker nimam nevem kakih izkušenj s tem in govorim zaj kar tak bol na pamet nekaj.

Teoretično že drži, da se bo ploščica prej obrabila pri večjem številu rezov. V praksi pa se dela z manjšo globino reza in večjim pomikom - manjša obremenitev stroja, manj tresljajev in tudi zmanjšana možnost loma ploščice. Vse skupaj pa zavisi od vlikosti obdelovanca in velikosti stroja.

Če gre v tvojem primeru za večjo serijo, je smoterna nabava ustrezne glave in ploščic glede na material katerega boš obdelova in optimizacija (izdelava vpenjalne priprave - dodelava in testiranje do kod gre).

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M5 » 18.11.2008 20:36

Poizkusi rezkati z D40 istosmerno pa manjše obrate. Enkrat sem nekje našel en provizoriš programček z katerim si kdaj pa kdaj mal pomagam. http://www.freewarecorner.de/sdaten_sch ... -6138.html

in če v ta program vnesem razpoložljive podatke izgleda vse skupaj precej počasneje...
Obilo uspeha in lep dan vam želi D.>..
Zateguj vijak z glavo ne z roko
M5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 20.11.2008 19:35

M5 napisal/-a:Poizkusi rezkati z D40 istosmerno pa manjše obrate. Enkrat sem nekje našel en provizoriš programček z katerim si kdaj pa kdaj mal pomagam. http://www.freewarecorner.de/sdaten_sch ... -6138.html

in če v ta program vnesem razpoložljive podatke izgleda vse skupaj precej počasneje...
Obilo uspeha in lep dan vam želi D.>..

Ja, sem že videl ta program. Ampak ga še nisem ekstra uporablal. drugače pa sem razne variante sprobaval v GibsCamu in mi prej naredi po rdeči črti. Tut krajša pot je. Sem probal naret tudi po onem predlogu z več šponi in 3000 obrati in pomiki po rdeči črti z glavo D20 in je tudi prej kot ono z D40 glavo. Večja ko je glava, bolj daleč od komada mora začet z delovnim hodom, medtem ko bi lahko s potopnim rezkarjem začel že s pol rezkarja nad komadom. Zaj tak dobim v simulaciji, vprašanje je, kak bi se na mašini obneslo eno pa drugo.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frodo » 21.11.2008 7:44

Nedvomno so dosti manjše sile če boš se odločil za 4 rezni palični rezkar 20 mm(za fino obdelavo- ne šropar).Seveda mora bit rezkar dosti kvaliteten, čeravno je dražji.Jaz bi se odločil za 3 reze cca3000 obr.,pomika pa cca 1200- 1500mm/min(malo testiraj).Za glavo fi 40 imaš nedvomno prevelike obrate,treba pa je tudi vedet da je pri rez. glavi dosti večji vprijem in posledično dosti večeje sile.Izrazito istosmernega- protismernrga rezkanja v tem primeru ni, razen pri vteku in izteku v komad. Jaz bi se odločil za tvojo rdečo označeno pot,vendar v smeri urinega kazalca,se pravi z obratnim vtekom ,oz. iztekom kot imaš narisano;pa dosti uspeha.
frodo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hartan » 24.11.2008 19:11

frodo napisal/-a:Jaz bi se odločil za 3 reze cca3000 obr.,pomika pa cca 1200- 1500mm/min(malo testiraj).

S kakim pomikom se bi pa lahko rezkar potapljal pri takih obratih (Pa če se upošteva, da ga gre samo pol v material)? Kolk manjši so sicer pomiki pri potapljanju, v primerjavi z navadnim šropanjem po konturi? saj ne, da bi se s temi 4mm kaj pridobilo, samo tak nasplošno pač.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost