STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ponudniki vročega cinkanja

Ponudniki vročega cinkanja

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a bpod » 10.8.2009 6:29

Demz, narobe bi bilo, če nebi "stegnil"...

Se moram popraviti, v zgornjem postu sem napisal ponudbeno ceno cinkanja 6,5€, prav je 6,22€.

Kot vidim, pa tudi drugi ne plačujete dosti manj ali pa celo več. Nazadnje bom še ugotovil, da je cena ugodna.. :lol:
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a coldplay » 9.9.2009 17:24

Ker tudi sam dajem cinkat že več let, bom še jaz povedal moje izkušnje, ki so malo drugačne. Mislim da v Celju še največ vedo o cinkanju in tudi najbolj kvalitetno pocinkajo. Vozil sem že v Avstrijo OTN in prek Metre v Vilesse pa nisem bil zadovoljen. Če imaš slabo jeklo, se v Celju še najbolje pocinka, ker imajo v talini dodatek proti siliciju.Če je kaj narobe pripravljeno, te v Celju vsaj prej pisno opozorijo,v ITA ali AVST, ti pa kar pocinkajo potem pa se slikaš z slabo prevleko, upoštevajo te pa ne, češ da to niso oni krivi.Sem pa bral o siliciju in res dela v prevleki samo slabo, zato naročam vedno material , kot svetujejo v Celju. Od takrat nimam več problemov z kvaliteto, pa luknje je treba prav navrtat.Poglej na:
http://www.pocinkovalnica.si
Mislim da imajo tudi v Celju dva tovornjaka ki vozita, tako da ti ni treba skrbeti za prevoz. Jaz imam ceno 0,622 EUR/kg, lahko pa je tudi precej nižja če imaš debelejši material.
Bpod, narobe si napisal, spredaj mora biti nula in vejica,prav je 0,622, če bi bilo 6,22 ni variante da cinkaš. Demz ti pa si očitno imel smolo, drugi Celjane hvalijo, pa še pocinkovalnico imajo zelo moderno bolj kot tista v Villeseju in OTN. :D
coldplay
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.9.2009 20:06

Pocinkovalnica v Celju je letos v začetku junija prvič! v zadnjih 15 letih dobro pocinkala naše izdelke. Ampak po dveh predhodnih poizkusih, ki so bili zelo slabi, vendar vsakič bolje, z močnim priokusom, da jih posel prav tako matra kot vse nas in so začeli vendarle obnavljati kopel. V tretjem poizkusu mi nismo mogli verjeti, da je to njihovo vroče cinkanje, glede na to, da jih poznamo že toliko časa! Bil je pa vsakič prisoten naš tehnolog.

Kar se pa preteklosti njihovega dela tiče, te pa lahko peljem preko cele države, da boš videl razliko med "cinkom" in "hard cinkom".

Ups, šele sedaj vidim : dodatek proti siliciju? Lahko poveš kaj več o tem? Lahko tudi bolj strokovno, prosim, kemija mi ni problem.
Prav fino bi bilo kdaj pocinkati tudi v St.52 kvaliteti, res!
Zadnjič spremenil Demz, dne 9.9.2009 20:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bohor » 9.9.2009 20:27

Demz hardcink se ne spodliva ampak se odstrani s pomočjo situ podobne žlice,ki jo imajo v uporabi že približno pol leta!!Če je cinkanje v Celju tako drago,kako potem vozijo avstrijci,italijani,čehi,slovaki,hrvati.....cinkati v celje!Kar se tiče pa kvalitete zadnje čase dajejo zelo velik povdarek nanjo!
bohor
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.9.2009 21:10

Hardcink se spodliva.
Ima večjo specifično maso od čistega cinka in se nabira na dnu kadi. To je zlitina FeZn in je težja od taline Zn.
S sitom se pa odstranjuje površina kopeli, ki je oksidirana zaradi, pač kisika v zraku. Da se ta oksidacija nebi dogajala, je kar nekaj tehnologij, še najbolj poceni je morda ta, da nekaj (turkov, romunov, južnih bratov, ...) z grebljicami odstranjuje površinsko mreno stran od predmeta, ki ga pravkar dvigujemo iz kopeli.

Morda so začeli uporabljati sito tudi za precejanje taline, ker je bila vedno polna smeti in ostankov škaje, kar je bilo posledica slabe priprave materiala. Taka pocinkana površina je bila, kot bi predmet najprej po pesku povaljal in potem cinkal. To ni "hardcink", temveč "svinjarija".

Vroče cinkanje ni enostaven postopek. Proces je kemijsko zelo natančen, od priprave materiala do samega cinkanja.
Vendar, če hočeš delati kvalitetno, ni isto kot poceni. Zato so pri postopku marsikaj zanemarili v cilju čim več prometa. Če je predmet tako potonil v globino, kjer je bila že prisotna mešanica FeZn, si dobil krhko, razpokano površino. Grdo na izgled. Penasto. Cink se kar odlušči! Korozijsko je pa zaščita seveda še vedno učinkovita, že zaradi prisotnosti cinka. Za težke konstrukcije je bilo to zadovoljivo, ti proizvajalci so pa tudi potencialni partner pocinkovalnice.

Predstavljajte si pocinkano pločevino v tej kvaliteti ... Ko jo zakriviš, se cink odlušči. Ali eden od mojih primerov: 6 m dolge cevi, pol cevi je bilo lepe, pol pa kosmate od hardcinka. Pri krivljenju se je kompletna polovica cevi odluščila!

Ob reklamaciji so ti pa predstavili, da je pač vsebnost Si v materialu previsoka. Kar je običajno predrago dokazati glede na vrednost celega predmeta za cinkanje.

Pocinkovalnica Celje bo lahko naslednjih 10 let zelo delala na izboljšanju dobrega imena.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a coldplay » 10.9.2009 17:02

Vem da trdi cink vlečejo z zajemalko, ki so jo dobili pred nekaj časa - zelo kvalitetno, prej pa so delali s pnevmatsko ki ni bila tako učinkovita.Trdi cink je vsepovsod problem.Celjani res cinkajo za avstrijce in madžare, menda so na referenčni listi pocinkovalnic za avstrijskega izdelovalca vlećnic ki postavlja po celem svetu, tudi na Rogli je ta velika od njega. Nekaj sem našel o siliciju in njegovih vplivih na izgled prevleke, tule je link:
http://www.galvanizeit.org/aga/inspecti ... pearances/

Sicer ima Celje kar dosti nasvetov glede materiala na svoji spletni strani. Mislim da oni dodajajo nikel, začeli so s tem že dolgo nazaj, ko se drugim še sanjalo ni.Drugače pa ni važna oznaka jekla, važna je vsebnost silicija in fosforja.
Nikelj se menda vrine v plasti in ustavi rast prevleke zaradi silicija. Če imaš silicij v neugodnem območju boš imel temno sivo prevleko, ali hrapavo kosmato, lahko se ti celo lušči.Vem pa da pocinkanega elementa ne smeš upogibati ker bo cink poknil, še posebej če je debel nanos.Pocinkano pločevino, ki pa jo lahko do neke mere upogneš pa delajo v posebnih pocinkovalnicah, kjer ni isti postopek.
coldplay
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bpod » 10.9.2009 17:52

Dal sem na cinkanje tisto malenkost, kar sem imel za pocinkat. Ker ne gre za kakšno Hi-tech zadevo, se ne oziram pretirano na kvaliteto ampak me je bolj sekirala cena. Moram pa pokomentirati tudi izgled oz, kvaliteto. Kosi niso ravno za v izložbo. Precej je nečistoč (bunkic) v prevleki, na nekaterih mestih pa se celo lušči. Moti pa me tudi zatečen cink v precej debelih (kapnikih), nekatere so pobrusili, nekatere pa ne. Imam občutek, kot da bi cinkali na prenizki temperaturi.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a coldplay » 11.9.2009 16:00

Enkrat sem pri kotlu gledal cinkanje. Temperaturo imajo 450 stopinj, tališče cinka pa je pri 420. Tam kjer so bile majhne luknje se je videlo, kako raztaljeni cink še kar teče iz cevi, element pa je bil že skoraj pol metra iz taline, nakar se je zateklina v nekaj sekundah strdila. Kjer so bile velike odprtine teh sledov ni bilo. Je pa na vsakem spodnjem oglišču elementa ostala kapljica, ki so jo z grebljico poskušali odstraniti, a vsepovsod sploh ne pridejo zraven. To potem pobrusijo na razlaganju.Mene so opozorili da moram vedno delati luknje po njihovi tabeli, diagonalno v najnižji točki obešanja in čisto na koncu ob zvaru. :o
coldplay
Novinec
Novinec

Re: Ponudniki vročega cinkanja

OdgovorNapisal/-a Toni92 » 20.6.2014 19:05

Pozdravljeni,
mene pa zanima, če mogoče kdo ve, koliko so trenutne cene cinkanja EUR/kg? :)
Toni92
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mali5 » 16.2.2015 11:41

mali5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a masinist » 6.10.2018 22:03

Kako je pa kvaliteta pri Koritniku v primerjavi s Pocinkovalnico Celje?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov