STROJNISTVO.com • Poglej temo - Problem z navoji v aluminij

Problem z navoji v aluminij

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Problem z navoji v aluminij

OdgovorNapisal/-a hartan » 16.2.2014 7:36

V sredo sem potem naredo noter še ta M8x1 oh in sploh vtiskovalec, sem mislil, da je s tem konec problemov, ampak sem potem zraven zabluzil pol šihta, da zdaj zadeva dela. Ni mi sicer najbolj jasno, M10x1 ni delal problemov, luknjo sem razširil na optimalno mero, pa je blo ok. Tu pri tem M8 pa sem lahko čaral z rezkarjem kaj sem hotel, če mi je "NE IDE" trn prijelo, mi je potem tudi "IDE" nekje na sredini zagrablo in sem ga moral s silo privit, da je šel skozi... Sem preveril, če mi rezkar slučajno ne dela preveč ovalno ali konično, al kaj jaz vem kaj, pa je bila porezkana luknja čisto ok.

Men se zdi, da se je AL malenkost prilepil na koncu in ga je pri vračanju s sabo potegnilo in napacalo v navoj, glih tolko, da so bli problemi... Ko sem videl, da tako ne bo šlo, sem potem iz 1600 obratov najprej prestavil na 2400, je bil isti šmorn, potem sem pa probal na 800, no s takimi režimi pa zdaj ni problemov...

Me zanima, če je možno, da se material zaradi višje rezalne hitrosti bolj zagreje in je zato bolj pocast, pa ga pri vračanju s sabo potegne in nalepi na steno navoja? Ker je zanimivo, da pri M10 mi pa tega ne dela, kljub 1600 obratom... Vtiskovalca sta sicer povsem enakega tipa.

Problematično je tudi to, da imata vtiskovalca kanale za skoznje hlajenje, jaz pa nimam trenutno na razpolago držal, ki bi to omogočala, čekam zdaj stročnici, ki imata reže tesnjene z gumo, tako da bom lahko probal s hlajenjem skozi vreteno.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 28.5.2014 11:48

Mam spet problem s tem navojem M8x1, zdaj se je en cajt delalo na enem stroju bp, prejšnji vikend so menjali emulzijo in vtiskovalec M8x1 takoj zapače, navadno že po prvem navoju. Emulzija naj bi bla prej enaka, koncentracija je bla prej 8.5%, zdaj je še malo več, ampak je šlo prej brez vsakih težav, zdaj pa katastrofa...

A se komu kaj sanja, kaj bi to blo?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a skakac » 28.5.2014 16:49

Definitivno najboljša izbira petrolej (nasvet, ki ga je nekdo že dal)
skakac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 29.5.2014 7:07

S petrolejem so druge komplikacije, ne vem, a kje v serijski proizvodnji uporabljajo to? Potem bi bla potrebna mašina samo za ta namen, pa problem z vnetljivostjo, pa to...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Špena2 » 30.5.2014 11:19

Pozdravljeni,

Uporabo petroleja odsvetujem že zaradi varnostnih razlogov (vžig itd ..) pri fini obdelavi obdelavi se lahko tvori tudi alu prah ,ki pa lahko povzroči v skrajni meri tudi negativne učinke, posebno v statični obliki z petrolejem lahko povzroči tudi eksplozijo.

Priporočam dobro hladilno mazalnih sredstev ki so posebej koncipirana za uporabo aluminija, ali pa posebna nizko viskozna olja za minimalno mazanje, ali pa nizko viskozna olja za obdelavo barvnih kovin.

Poznam podjetje ki vam lahko pomaga in svetuje v tovrstni problematiki.

http://www.kemol.si/
Špena2
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a antonio78 » 30.5.2014 21:28

Moj nasvet je da preizkusite še navojne vtiskovalce drugih proizvajalcev. Smo imeli podoben problem z 'zapacanimi' vtiskovalci v Al, vendar ne vedno.. naključno.. po parih serijah smo material in stroj izključili-ostane orodje!?

Emulzija.. ja, je lahko velika razlika med različnimi proizvajalci, vendar ne tolikšna kot nas nekateri (prodajalci) prepričujejo :-?

PS. za lastno radovednost , ali so dosedanji vtiskovalci Italijanski?
MEMENTO MORI
(pomni, da boš umrl)
antonio78
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hartan » 31.5.2014 6:58

Vtiskovalci niso italijanski, ampak sem pa res samo ene sprobal... Čist možno, da bi šlo s kakimi drugimi čist fajn. Men se zdi, da je problem tudi prevleka, ki ne ustreza temu materialu in se potem lepi, čeprav je posrednik reko, da naj bi bil tudi za Al...

Sicer sem pa zdaj prešaltal na rezkanje in ni nobenih problemov, navoj je gladek, tolerance niso problem, pa še hitreje gre, prej sem moral za vtiskovanje najprej razširiti zgornji del tolerirane izvrtine... Z direktnim rezkanjem tako nadomestim z enim rezkarjem tri orodja... Rezkar je sicer trikrat dražji od samega vtiskovalca, ampak zdaj rabim samo enega, medtem ko prej sem moral met dva vtiskovalca in en HM rezkar, tako da je to boljše tudi z vidika cene.

Ta rezkar M6x1, s katerim zdaj delam, ima rezni del dolg 12.8mm. Globina navoja je sicer od vrha izvrtine do konca 14mm pri M10x1 in 13mm pri M8x1, ampak je zgoraj konični prehod, ki preide v navoj nekje prb. pri 3mm globine. Tako lahko naredim navoj v enem obhodu, kar je časovno povsem sprejemljivo... Edini problem je bil, da se rezkar pri 12.8 mm razširi pod kotom 45° na fi 8, zato smo ga dali zgoraj ene tri mm pobrusit na fi6, da ne nasede in zdaj gre bp.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bostjan_b » 22.6.2017 13:53

predator3 napisal/-a:Pozdravljen
To je AlSiMg1Mn ali po domače največje sranje od aluminija.
Ko sem tole obdeloval sem delal z orodjem striktno za aluminij(zelo ostro) navoje pa sem delal brez problema z dormerjevimi nav.svedri "blue shark" za rostfrej.Emulzijo sem imel 10-12%.
Pa lp.

Pozdravljen;

Vidim da si obdeloval tale ALU ALsiMg1Mn. Ali mi morda lahko svetuješ, kje bi ta material dobil. Na enem standardu za preizkus je deklariran prav ta material pa sem malo spraševal okoli in me vsi samo debelo gledajo.

Hvala ti za odgovor.

Boštjan
bostjan_b
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov