STROJNISTVO.com • Poglej temo - Postopek za varjenje debelih cevi

Postopek za varjenje debelih cevi

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Postopek za varjenje debelih cevi

OdgovorNapisal/-a vili » 23.2.2016 20:21

žerjavar:
kdaj pa si se upal dati kotni var pri dinamiki???, vem, da nikoli, vedno je moralo biti prevarjeno ali ne ???
malo se učimo :o
demz:
glej, ne poznamo problema bol podrobno, zato...???, kaj vem, morda je pa čisto v redu, tako kot je... :roll:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.2.2016 21:05

Ja, vem. Ampak po opisu zadeve si ne morem sam pri sebi, da ne bi protestiral ... (komentiral, ...)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.2.2016 21:24

ja seveda to pa smeš, kadarkoli... :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 23.2.2016 21:28

Detajl zvara je na
Slika
Če prav berem risbo, gre res za zvar a=4mm in cev z debelino stene 14.2mm. Sicer sem pogledal statično poročilo in kolikor razumem, je za statične obremenitve upoštevana cev z debelino stene 8mm, ter kontrolirana napetost v zvaru z debelino 4mm. Potem je pa obdelan še primer zamika ene podpore zaradi potresa, in v tem primeru poveča profil iz 8mm na 14.2mm. Ni mi pa čisto jasno kakšne so predpostavke, da je maksimalna napetost kjerkoli drugje kot na mestu zvara. Steber bo namreč zgoraj in spodaj fiksno vpet.

Aja, steber je za 10 stopinj nagnjen. In res gre za jeklo S355. Prej nisem niti posvečal pozornosti materialu, saj sem sklepal, da pri taki konstrukciji ne bodo komplicirali s kakšnim posebnim jeklom.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.2.2016 21:57

kdaj pa si se upal dati kotni var pri dinamiki???, vem, da nikoli, vedno je moralo biti prevarjeno ali ne ???
Je šlo tudi s kotnimi vari. Tipičen primer cevasta konstrukcija nosilca velikega razpona in majhne nosilnosti (recimo kozičasti žerjav 5 t x 60 m). Uporabljene so cevi zaradi uklona (lambda 130 do 160), v samem priključku pa so napetosti zelo nizke, tako da je tudi kotni var zadoščal, če ni bila ravno čisto izemnična obremenitev.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 23.2.2016 22:00

Bolj kot razmišljam, bolj se mi dozdeva da tu sploh ne gre za problem tehnologije varjenja, pač pa za problem dimenzioniranja zvara. Celotna konstrukcija je na spodnji sliki. In zanima me, če si je sploh mogoče zamisliti tako obremenitev, da bi bila maksimalna napetost kjerkoli drugje, kot v zvaru. Gre za relativno kratke nosilce, tako da uklon verjetno ni kritičen.

Slika
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 23.2.2016 23:02

Kolikor sem uspel ugotoviti iz statičnega poročila, je kritičen bočno-torzijski uklon. Je to možno? Če je tako, je verjetno vse OK tako z izbiro debeline zvara, kot z izbiro debeline stene cevi.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.2.2016 8:02

@:usimoncic:
Če si le izvajalec del, naredi v skladu z načrtom.
Če delaš za svoje potrebe (imaš interes, da bo uporabno), pa povej kaj več o obremenitvi. Kaj podpirajo ti 4 stebri? Morda jih je več?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 24.2.2016 10:02

Žerjavar napisal/-a:@:usimoncic:
Če si le izvajalec del, naredi v skladu z načrtom.
Če delaš za svoje potrebe (imaš interes, da bo uporabno), pa povej kaj več o obremenitvi. Kaj podpirajo ti 4 stebri? Morda jih je več?

Delam za svoje potrebe. V bistvu niti ne bom jaz varil, ker sem na tem področju amater. Ker pa nočem, da bi mi izvajalec kaj zamočil, in navsezadnje tudi zato, da ocenim, če je nek izvajalec dovolj usposobljen za to delo, skušam dobiti neodvisno mnenje o tem kako se prav zadeve lotiti.

Tole so stebri, ki podpirajo betonsko ploščo, na kateri bo zidana konstrukcija. Ti stebri so na eni strani plošče, na drugi pa malo drugačna konfiguracija stebrov (dva stebra v obliki črke V). Torej nekateri stebri so bolj nagnjeni, drugi manj, pa tudi obremenitve so različne.

Če prav razumem statično poročilo, je statik naredil predpostavko, da se zgornja plata zamakne v obeh horizontalnih smereh za nekaj cm zaradi potresa. In ker so nekateri stebri nagnjeni, bi prišlo do vzvojne obremenitve, zaradi česar bi lahko prišlo do torzijskega bočnega uklona stebrov. Kolikor jaz razumem, je to isto, kot se zgodi s prazno pločevinko ob vzvojni obremenitvi. Naredil pa je preračun za najbolj nagnjen in najbolj obremenjen steber, potem pa izbral vse iz enakih cevi.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.2.2016 10:24

usimoncic napisal/-a:Tole so stebri, ki podpirajo betonsko ploščo, na kateri bo zidana konstrukcija. Ti stebri so na eni strani plošče, na drugi pa malo drugačna konfiguracija stebrov (dva stebra v obliki črke V). Torej nekateri stebri so bolj nagnjeni, drugi manj, pa tudi obremenitve so različne. .
.
- Približno skupna masa plošče z nadzidavo? Verjetno lahko tudi sneg?
- So vsi štirje stebri v eni ravnini? Drugi štirje tudi? Ravnini sta med sabo vzporedni?
- Lokacija (potresna in snežna cona)?
zaradi česar bi lahko prišlo do torzijskega bočnega uklona stebrov
O tem pa v mojem času na faksu nismo nič slišali. Morda kdo drugi kaj ve o torzijskem uklonu?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 24.2.2016 11:04

Žerjavar napisal/-a:
usimoncic napisal/-a:Tole so stebri, ki podpirajo betonsko ploščo, na kateri bo zidana konstrukcija. Ti stebri so na eni strani plošče, na drugi pa malo drugačna konfiguracija stebrov (dva stebra v obliki črke V). Torej nekateri stebri so bolj nagnjeni, drugi manj, pa tudi obremenitve so različne. .
.
- Približno skupna masa plošče z nadzidavo? Verjetno lahko tudi sneg?
- So vsi štirje stebri v eni ravnini? Drugi štirje tudi? Ravnini sta med sabo vzporedni?
- Lokacija (potresna in snežna cona)?

Hja, za odgovor na to lahko kar pol statičnega poročila prepišem. Poglej ZS

Žerjavar napisal/-a:
zaradi česar bi lahko prišlo do torzijskega bočnega uklona stebrov
O tem pa v mojem času na faksu nismo nič slišali. Morda kdo drugi kaj ve o torzijskem uklonu?

Tudi jaz na srednji strojni nisem nič slišal o tem, potem sem pa šel na faks, na katerem niti ni za pričakovati predavanj o tem. Ampak za pločevinke pa iz prakse vem kako jih najlažje stisniti :-)
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.2.2016 11:37

Torzijski uklon je enako kot bočna zvrnitev nosilca, če se pravilno spomnim.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.2.2016 12:49

grega09 napisal/-a:Torzijski uklon je enako kot bočna zvrnitev nosilca, če se pravilno spomnim.
Bočno zvrnitev nosilca poznam, nastane zaradi upogibnega momenta. Le deformacija se manifestira, kot torzijska. Nikor pa to ni (torzijski) uklon, je le podoben stabilitetni problem, kot uklon.
Ampak za pločevinke pa iz prakse vem kako jih najlažje stisniti -
To nastane zaradi izbočenja (stabiliteta plošče) zaradi strižne napetosti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 24.2.2016 13:03

Žerjavar napisal/-a:
grega09 napisal/-a:Torzijski uklon je enako kot bočna zvrnitev nosilca, če se pravilno spomnim.
Bočno zvrnitev nosilca poznam, nastane zaradi upogibnega momenta. Le deformacija se manifestira, kot torzijska. Nikor pa to ni (torzijski) uklon, je le podoben stabilitetni problem, kot uklon.
Ampak za pločevinke pa iz prakse vem kako jih najlažje stisniti -
To nastane zaradi izbočenja (stabiliteta plošče) zaradi strižne napetosti.

Kot rečeno, moje znanje glede stabilnosti konstrukcij se konča pri upogibnem uklonu (to je v mojih časih dala srednja šola, kaj več ne). O ostalem nekaj sklepam in iščem relevantne vire, a pri tem je velika verjetnost, da si kaj razlagam napačno.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.2.2016 18:43

če se bo to zaguncalo - bo prišlo do upogiba rorov, bodo tisti vari a4 odleteli kot bi jih "odraziral" :o , ma vse skupaj prevari ali pa kotni tja do 0.7 debeline najtanjše stene v sestavu in boš mirno spal, bo malo dražje, bo pa držalo, ker, če bodo vari pokali bo vpetje palic čisto nekaj drugega, kot če var drži, spreminjati se začne tisti l v enačbi uklona???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost