STROJNISTVO.com • Poglej temo - Strojček za ostrenje svedrov

Strojček za ostrenje svedrov

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Strojček za ostrenje svedrov

OdgovorNapisal/-a Deutz » 24.3.2022 22:54

Demz napisal/-a:Ja, zanaša ga. Če reže samo ena klina, luknja ni ravna ampak zavita. Vrtati začneš v centru, na drugi strani ko komad prevrtaš, si pa oornk iz centra.

Na katero stran pa zanaša ??? :roll: :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.3.2022 8:29

Kamorkoli samo v center ne. In - zakaj se čudiš?
Če reže samo en rob, je sila izven centra in sveder pobegne. Ker je upogljiv (elastičen), ga samo še čedalje bolj vleče v tisto smer kamor je začel.

Ko ste bili še ler-pobje in še niste znali dovolj dobro nabrusiti sveder - niste nikoli doživljali tega? :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.3.2022 9:10

demz:
ja smo namenoma brusili iz centra, da je bila večj luknja, da ni bilo potrebno dodatno drejat na večji premer, dobro bili so pa svedri 10mm +, nisem pa nikoli gledal kam je sveder zašajtal..., je bilo pa to vse na stružnici...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a F1B » 25.3.2022 9:52

Mogoče izraz "zanaša" ni ravno primeren,res je tudi,da se je včasih brusilo malce po občutku,da je sveder naredil večjo luknjo,samo to lahko delaš na dejponku kjer vrtaš po en oz.par komadov za serijsko proizvodnjo pa to ni,ker ne moreš z takim brušenjem zagotoviti konstantne dimenzije izvrtine ker z obrabo svedra se tudi luknja spreminja,na CNC struznih centrih kjer je velika produkcija,bi hitro imel eno "karjolo" šrota,tako brušen sveder se tudi obrablja neenakomerno pa četudi je HM,se "znuca"po premeru ne samo na reznem robu!
LP
F1B
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 25.3.2022 10:21

f18:
kaj pa je to HM, mi razložiš prosim, samo vprašam, (to so sintrani praškasti karbidi povezani s kobaltom, tako na kratko)..., ja glede brušenja in obrabe se strinjam, pred destletji smo brusili svedre ročno, dobro ni pa vrtanje z običajnimi vijačnimi svedri neka huda toleranca, je vedno kar nekaj "lufta"..., glede na ostalo konstrukcijo, na to mora paziti pa konstrukter..., sem pa pred destletji vozil tako NC-je, kot CNC- je nič bat..., vedno isti problemi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.3.2022 10:27

Jaz imam tisti strojček od WD-ja, pa moram reči, da ga poženem samo enkrat - morda 2x na leto, da osvežim vse svedre ki so v uporabi. Grem raje na šmirgelšajbo na roke, sem prej fertik :P . Nismo orodjarji in nam brušenje na roke čisto zadostuje.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glicerin » 25.3.2022 11:19

Pri nas tudi imamo podoben strojček (model VDG-13). Se odlično obnese, je pa treba včasih sveder popravljat ker ne rata v prvo. Kot vsaka stvar če hočeš točno morš bit natančen, vse lufte polovit in z občutkom ... pa potem reže tud boljš kot nov. Definitivno pa se splača na brusu grobo pripravit sveder, ker gre drugače prepočasi.

Mi imamo dve brusni plošči, dokupili smo ploščo CBN za brušenje trdokovinskih svedro, ki jih uporabljamo na cnc-jih.

Še vedno pa večino svedrov pošiljamo na brušenje v Kovinos, ker mislim da ni računice da bi vse sam brusil.
glicerin
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a F1B » 25.3.2022 19:29

[quote="vili"]f18:
kaj pa je to HM

Kar se HM(material) svedrov tiče mislim,da vsi vemo kaj to je,ali je pravilno ali ni se ne bom spuščal,imajo pa tudi proizvajalci tako oznako!In glej vsi vemo da imaš dosti kilometrine v strojništvu,ti pa napišem,da tudi sam nisem ravno mladinec.Če pa hočeš iz muhe slona naredit vedi,da potrebuješ veliko muh :D
LP
F1B
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 26.3.2022 10:15

f18
ne delam nobenega slona..., haha, glej želim samo pravo terminologijo, ne pa neke butaste prevode iz nemščine, dobro saj so nemci top, ampak ga pa tudi zaserjejo... :o :o
glej, če smo strojniki, poimenujmo stvari to kar so, no s temi" HM" so začeli ameriji (oni to poimenujejo karbajt), s steliti (lit wolftamov karbid), ja, no ker so pa krhki, so pa v "krup" u tam leta 20...30 izdelali "kao" WIDIA" (trgovsko zaščiteno ime), zmleli so karbide v praške in kobalt, potem pa to stisnili in segreli, da je kobalt povezal zrna karbidov), sem pa imel "segen" to tehnologijo "sintranja" videti v SINTAL zagreb, njihove ploščice so bile VOTANIT, saj ni bilo nič presenetljivega, so mi pa vse razložili, kako in kaj je zadaj..., so bile pa ploščice boljše od švedov, so pa to KOMPOZITI..., dobro hebeš trgovce, ja je prišel k meni potnik in je ponujal HM orodja, potem pa ta debata od prej..., če spoh ve kaj prodaja..., ponujal je kompozite...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov