STROJNISTVO.com • Poglej temo - Obdelava AL pločevine

Obdelava AL pločevine

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Obdelava AL pločevine

OdgovorNapisal/-a masinist » 7.6.2021 9:26

Kar se tiče namena uporabe, ga ne poznam.
Zaenkrat sem izdelal 1 kos in ga po poslal v potrditev naročniku.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 7.6.2021 13:00

Ali lahko sedaj zaupaš postopek in točnost, ki si jo uspel doseči.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 7.6.2021 15:18

Prebral sem material, ki sem ga imel na zalogi in izbral najbolj ravne plošče.
Plošče nisem dodatno nič obdeloval po debelini. Izdelal sem druge potrebne obdelave in poslal v potrditev. V kolikor jim bo izdelek ustrezal bom izdelal še preostale kose. V kolikor pa ne bo OK, pa bodo iskali drugega izvajalca.
Že v štartu sem imel dogovorjeno, da se plošče po debelini ne obdelujejo.

LP, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.6.2021 15:29

si dal na valc mašino z gumo, ali pa si pritisnil na štaci..., če ti je ratalo super...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.6.2021 6:28

Večina teh, ki "lepi" takšne tolerance na risbe tako nima kapacitet za kontrolo kvalitete, da bi jih preverila. Lahko daš sicer ven, kar se pa večinoma tudi ne dogaja.
Včasih se kot inženir o kakšni toleranci res sprašuješ. Na koncu vidiš, da jih večino ne rabiš, pa še ponudbe za cene obdelave gredo v nebo, pa večina takšnih toleranc sploh ni dosežena, plača se pa kot da je...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 8.6.2021 8:53

Dobavitelje izdelkov vedno ob dobavi kontrolira kontrola. Vedno se vtakne v najbolj zahtevne tolerance in mere. Koordinatni merilni stroji so že zelo prisotni v kontrolah. Ravnost bi kontrolor tudi hitro preveril z lasastim ravnilom in spijoni. Seveda ne bi videl ploskovne ravnosti ampak linije. Za oceno kvalitete tudi mogoče dovolj.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.6.2021 10:57

vrzi:

si poznal profesorja pepota puharja, imam zgodbo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 8.6.2021 11:23

Nikoli nisem študiral. Poznam pa zgodbo, ki jo je pravil njegov sin.
Puhar pelje študenta v delavnice. Stojita pri pri brusilnem stroju, kjer delavec brusi. Puhar vpraša. Kako je pritrjen obdelavanec na mizi stroja? Vedeti je treba, da je bil Puhar tudi izredno občutljiv na uporabo slovenskih izrazov v strojništvu.
Odgovorji študenta:
Prisravfan, no ali vidiš kakšen vijak, no potem je pa prsvasan. No študent ni naredil, Puhar je pa moral vzeti tableto za pod jezik, saj je bil v starosti srčni bolnik.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.6.2021 11:59

vrzi:
ja od kod veš to zgodbo, tudi nas je peljal stare obdelovalce v delavnice na faksu (imeli so res en lep CNC borverk cincinati), res, dobro mi je bilo malo smešno, kot staremu "drejarju", ampak nič hudega, sem moral opisati karaktristike strojev..., pač bil je stari TAM - ovec, vedel je "skoraj" vse... ja nam je pa naredil v litostroju eno ekspetizo, da nam "demag" ni zavrnil par deset ton moških sveričnih zobatih "kuplung", ker je "prufriš" pokazal anomalije, pa je on potem analitično - matematično kontrolorju razložil zakaj do te anomalije pride pri sferičnem frezanju na "fauterju", sem ga šel iskat na dom in je to nardil...

samo mimo grede, puhar je bil recenzenzent pri strojniškem vestniku za SLOVENSKI jezik...

tudi del strojniškega KRAUT ovega katekizma je njegov..., imam prav ali ne...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 8.6.2021 14:51

Na tistem Cincinnatiju je delal moj sošolec, ki je potem doštudiral in postal profesor na naši bivši šoli.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.6.2021 15:00

vrzi
"pizzda" stari kako je lepo iti mao v nostalgijo, se ga spomniš..., ha ha..
mislim, da vem kdo je bil, a je bil soko..., takrat še asistent, povej...

lani so tu pri nas postavili ene šest JAMAZAKIJV za "šalo" u nulo...., lepo naj, se dela..., haval bogu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.6.2021 17:24

vrzi1 napisal/-a:Dobavitelje izdelkov vedno ob dobavi kontrolira kontrola. Vedno se vtakne v najbolj zahtevne tolerance in mere. Koordinatni merilni stroji so že zelo prisotni v kontrolah. Ravnost bi kontrolor tudi hitro preveril z lasastim ravnilom in spijoni. Seveda ne bi videl ploskovne ravnosti ampak linije. Za oceno kvalitete tudi mogoče dovolj.

Za neke serije sigurno. Za prototipne oz. kose v manjših serijah pa malo verjetno. Je pa koordinatnih merilnih strojev vedno več, to je res. Samo ko ni to vse. Kje bo kdo kontroliral neke ostre tolerance, pa nikakršnih pogojev določenih, itd. Merilni stroj že kupiš, samo denar rabiš, pa fajn je pokazati da ga imaš...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.6.2021 17:46

ma pustimo ta lpeh, je sasal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 8.6.2021 18:51

V današnjem času brez je merilni stroj kar potreben. Kontrola izdelka iz več osne obdelave ni možna drugače. Pogledati izdelan kos, ki pade z mašine na oko in ga poslati nekam v tujino pa ni resno.
Kontrolirati plano ravnost kar se obravnava v temi je možno tudi z merilno roko. Imajo pa te roke kar veliko neponovljivo št meritev.
Se pa prav prototipni kosi praviloma pedantno merijo.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov