STROJNISTVO.com • Poglej temo - Porozen var

Porozen var

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Porozen var

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.7.2022 7:05

Zelo grešiš. Pa še vinogradnik si :o ?

Pred 30 leti ko so se NR posode za vino začele, so bile delane izključno iz 316 kvalitete (1.4404) in znotraj elektropolirane.Iz tehnološkega stališča točno zaradi niklja ki je kancerogen. Niso pa vrli kletarji vedeli za težavo klasičnih vodovodnih pip, ki so pa narejene iz medenine in ponikljane.

Takoj ko se je noviteta prijela, je pa nastopila konkurenca z 1/3 cenejšim 304, nikoli pa nihče ni preverjal kako je s kemijo v takem sodu. Medtem ko v mlekarski industriji do amena! Tam je pa vsak v verigi prisiljen plačati kvalitetno posodo in to brez pardona. Ker - vino je "razvada", mleko pa osnovno živilo.

Nikar, @ALG, spoštujem tvojo strokovnost, toda tule pa grdo grešiš.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko321 » 20.7.2022 7:58

Demz napisal/-a: Medtem ko v mlekarski industriji do amena! Tam je pa vsak v verigi prisiljen plačati kvalitetno posodo in to brez pardona. Ker - vino je "razvada", mleko pa osnovno živilo.

Časi se spreminjajo. Proizvajalci in prodajalci mlekarske opreme navajajo; v celoti izdelano iz nerjavečega jekla AISI 304.... "Skladno s standardom ISO 5708 in EN 13732". :)
marko321
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 20.7.2022 9:20

kar delamo posode za mlekarsko industrijo, jih želijo nekateri imeti mešane 316 v kontaktu ostalo 304 (LJM) ali pa komplet 304(MC)
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 20.7.2022 10:08

Demz napisal/-a:Zelo grešiš. Pa še vinogradnik si :o ?

Pred 30 leti ko so se NR posode za vino začele, so bile delane izključno iz 316 kvalitete (1.4404) in znotraj elektropolirane.Iz tehnološkega stališča točno zaradi niklja ki je kancerogen. Niso pa vrli kletarji vedeli za težavo klasičnih vodovodnih pip, ki so pa narejene iz medenine in ponikljane.

Takoj ko se je noviteta prijela, je pa nastopila konkurenca z 1/3 cenejšim 304, nikoli pa nihče ni preverjal kako je s kemijo v takem sodu. Ker - vino je "razvada", mleko pa osnovno živilo.

Nikar, @ALG, spoštujem tvojo strokovnost, toda tule pa grdo grešiš.

Kot prvo : Pred 30 leti se je ŽE delalo posode za vino iz 304, iz lastnih izkušenj, OK; Imam 1 cisteno ,ki je stara 40 let in je na tej lepo ročno vtočena 304 , tako da dobro vem.....Če bi bilo to tako res kar pišeš kdo bi še preživel od vinogradnikov in tistih ,ki so uživali to vino 30 let ?
Če uživaš vino razumno, ti je ŽIVILO,( v nekih primerih lahko kot blago zdravilo ) , če pretiravaš je druga zgodba in zaradi tega so imeli neki težave, OK;
Spet bluziš, da ni nihče preverjal kako je z kemijo v taki posodi , res si TRD ; VSAK VINOGRADNIK KI JE KDAJ KOLI PRODAJAL VINO MALO BOLJ je dal vino v analizo , in številni tudi na razstave vin, kar je tudi predpogoj da je vino uvrščeno , nehaj že enkrat nakladat ,če nisi siguren, OK,
Glede pip pa takole, Takrat ni bilo v izobilju pip, ker je bila že posoda dokaj draga se jih je mnogo odločilo za najcenejšo pipo,oziroma, da se je kompetirala posoda, ki je bila nujno potrebna tik pred trgatvijo , ni bilo na razpolago CNC mašin za izdelavo le teh, ker so bile druge prioritete,
Pipe nimajo nič veze z to temo ,,OK.
Dal bi ti plačan dopust do penzije, če bi bil v frmi tvoj šef , in zaposlil enega drugea v firmi, bi firma imela večji profit.
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.7.2022 5:55

Ok, sedaj lahko pišem..

Veš kaj, porabi tisti denar raje zase. Jaz ga ne maram. Kupi si kako knjigo o metalurgiji ali kak obnovitveni šnelkurz iz gradiv, ker očitno ne veš kemije v sistemih FeCrNi (tudi jaz je vem premalo). Če bi jo vedel, bi ti bilo jasno, zakaj AISI 304 ne zdrži žvepla niti pri sobnih temperaturah, medtem ko 316 pa celo do 800°C. S klorom je še huje, ker je halogen. Da pa zadevo opravičuješ s ceno materiala - :-?

Daj tisto svoje vino malce v analizo, ampak tudi na težke kovine in ne samo na sadne kisline, aldehide in stopnjo alkohola. Boš presenečen in garantirano boš postal manj aroganten.

Hvala za dosedajšnji tvoj prispevek tule, pomagal pri mojem problemu nisi nič.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 25.7.2022 8:26

...VSAK VINOGRADNIK KI JE KDAJ KOLI PRODAJAL VINO MALO BOLJ je dal vino v analizo ...
Predpostavljam, da se ne da v analizo vino iz NR soda po več mesecih ali letih, ker se koncentracija kovin v vinu s časom povečuje. Hodim nad Izolo k vinogradniku po odlično malvazijo, ki mi jo nalije iz NR soda. Vedno je enaka, vendar poleti me zatišči v želodcu in ravno razmišljam, da jo zlijem v odtok.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 25.7.2022 9:28

Demz napisal/-a:Ok, sedaj lahko pišem..

Veš kaj, porabi tisti denar raje zase. Jaz ga ne maram. Kupi si kako knjigo o metalurgiji ali kak obnovitveni šnelkurz iz gradiv, ker očitno ne veš kemije v sistemih FeCrNi (tudi jaz je vem premalo). Če bi jo vedel, bi ti bilo jasno, zakaj AISI 304 ne zdrži žvepla niti pri sobnih temperaturah, medtem ko 316 pa celo do 800°C. S klorom je še huje, ker je halogen. Da pa zadevo opravičuješ s ceno materiala - :-?

Daj tisto svoje vino malce v analizo, ampak tudi na težke kovine in ne samo na sadne kisline, aldehide in stopnjo alkohola. Boš presenečen in garantirano boš postal manj aroganten.

Hvala za dosedajšnji tvoj prispevek tule, pomagal pri mojem problemu nisi nič.

Kar se tiče teorije varjenja ti prepuščam zmago, ha ha . Teorija in praksa marsikdaj ne prideta skuaj, OK .

Vsak , ki ve kaj o diplomaciji , se v kakšnih težavah obrne na neoformalne kanale, ter doseže veliko več kot ......................................verjetno bil bil problem že presežen.

O žveplu v teoriji veliko veš, v praksi pa boš še moral malce porast , ha.

Silom razmer ko sem moral prevzeti pred mnogimi leti že prvo leto najboljše mešano belo vino za en kakovostni razred boljši od vseh ostalih- Velika zlata medalja . Tudi od organizacij ,ki so imeli na razpolago vso strokovno kletarsko znanost z doktorjem na čelu......................
Ćez dve leti po tem :
Velika zlata medalja rumeni muškat
Velika zlata medalja renski rizling
Velika zlata medalja laški rizling
zlata medalja šipon

itd.............

Škoda je zgubljat čas z teoretikom, ker nikdar ne prideš do konca, .............

Na to temo se oglasim samo , če bo naneslo , da se bo razpravljalo o lepotah ženskega telesa, ha.
( v osnovi je že naslov zgrešen )
Priponke
20220718_200605 (2).jpg
za vzorec
20220718_200605 (2).jpg (312.55 KiB) Videno 6174 krat
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cr7 » 27.7.2022 7:34

Probam, če bo življenje na forumu za malenkost lažje ->

Screenshot_20220727_083136.png
Screenshot_20220727_083136.png (46.33 KiB) Videno 6028 krat
cr7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.7.2022 9:20

cr7 napisal/-a:Probam, če bo življenje na forumu za malenkost lažje ->
Za lažje življenje moraš (velja za vso populacijo, ne le posebej za tebe) iz svojega besednjaka izbrisati besedo "sovražnik". Avtomatsko potem izpade tudi vsako negativno ocenjevanje posameznika.
Kdo je tvoj sovražnik? Ne glede na mnenje kar množice: je nekdo, ki mu je je prvenstvo škodovati tebi in šele potem iz tega izvlečene njegove koristi.
Kupi si kako knjigo o metalurgiji ali kak obnovitveni šnelkurz iz gradiv, ker očitno ne veš kemije v sistemih FeCrNi
Ne uporabljaj tovrstnega besednjaka. Tudi če si prepričan, da se sobesednik moti, uporabi izraz "moje mnenje je tako, ti pa kakor hočeš". Resnične resnice pa nikdar nikjer nihče ne ve.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cr7 » 27.7.2022 12:58

Žerjavar napisal/-a:

To se pa strinjam, hvala. Če bi prevajal jaz, sigurno ne bi uporabil besed sovražnik, niti prijatelj če sem prav natančen.

Nisem pa zadosti pameten ta trenutek, da bi predlagal katere prevode bi uporabil.

Mogoče namesto sovražnik "ne beri" filter, ne bom zdaj ugibal.

Če sva še bolj natančna, bi bilo dobro zbrisat tudi besedo moraš. Kaj praviš?
cr7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.7.2022 13:57

cr7 napisal/-a:?
Ne bom debatiral. Sem povedal le svoje mnenje o povedanem. Tovrstna debata pa ne spada v ta forum. Obvestilo o izboljšanju medčloveških odnosov pa ni moglo škoditi.
Tudi neki prevodi spadajo v ta forum le če služijo kot potrditev nekega strokovnega stališča.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.7.2022 17:27

Žerjavar napisal/-a:..... Ne uporabljaj tovrstnega besednjaka. Tudi če si prepričan, da se sobesednik moti, uporabi izraz "moje mnenje je tako, ti pa kakor hočeš". Resnične resnice pa nikdar nikjer nihče ne ve.

Hvala za presek. S tvojim navodilom se popolnoma strinjam in ga v življenju največkrat tudi izvajam. Toda tu je ALG preprosto nastopil preveč arogantno. Pa še moti se.

Nekako smo zašli iz teme in ošvrknili tudi težavo kletarjev, o kateri se ne govori. Alg bo morda rekel da sploh ni težava, ampak - ok.

@cr7, zares, še nikoli nisem nikogar niti označil za sovražnika, niti ga dal na ignore listo. Zato ker je dejstvo, da tudi največji nasprotnik kdaj pa tudi kaj dobrega pove ... sicer je pa dobro vedeti, kaj se dogaja tudi za repom, kajne?

Kakorkoli, dejstvo je, da bom delal nov bojler. Material bo tokrat 4404 (prej je bil 4571, ker ga poznam in se zaradi Ti čudovito vari), podnice d=3 mm in plašč d=2 mm.
Podnice so fi 400mm, dolžina plašča je 1200 mm. Zadevo bom imel med varjenjem v podpihu argona, varilni tok 60A (TIG).
Prej nismo izvajali podpiha (tudi ni bilo nikoli težav glede tega), kadar pa, smo za NR uporabljali dušik, argon pa pri črnih jeklih.

Star bojler bom prinesel domov in ga odprl, da vidim kaj se dogaja notri. Gre za to, da je ob popravilu ki smo ga izvedli pred enim mesecem, ven tekla umazana voda, kar pomeni neko korozijo, najverjetneje interkristalno. Kot že rečeno, takega primera še nisem imel, podobnega sem imel pred ~25 leti, ko sem pri starših menjal prejšnji bojler, ki je bil pa narejen iz 4301 kvalitete. Na površini plašča se je pojavljala jamičasta korozija in v cca. 8 letih je bojler spustil. Novega sem izdelal iz 1.4571 in še danes drži.

Korozijske težave 4301 so znane od samega začetka, je pa to najenostavnejši (najcenejši) avstenit za splošno uporabo. Kako je neodporen, lahko vidimo kje na morju, v Laškem v Termani, kjer so imeli resno težavo ravno zaradi izbire tega materiala, pri vinskih cisternah, pa pri cenejših izvedbah dimniških tuljav. Niklja se je treba bati oz. imeti kontrolo nad njim. Pri 4301 je te kontrole bolj malo, pri 4404 ali 4571 je je pa že solidno dovolj. Včasih so ljudje umirali zaradi svinca, ker niso znali narediti rdečega emajla na keramiki drugače kot s svincem, danes imamo nikelj. Izgovor da je 4301 toliko cenejši, pač ni uporaben.

Toliko.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 27.7.2022 20:47

Videl sem že korozijo na galvanskem bobnu iz 1.4571, boben iz 6mm pločevine, prerjavel pa na cca področju 100x100mm. Boben cca fi 800. to območje je bilo naluknjano kot bi ga črvički pojedli. Najbolj zanimivo je pa dejstvo da gre sicer za galvanski boben ampak na tem območju ni bilo nič varjeno in tudi drugih stvari ni bilo v okolici. Ves drugi del bobna nedotaknjen. Nepojasneno do danes. Čez sem, ker se je mudilo navaril drugo ploščo z mag 316 žico ter plinom 18/82, polna penetracija, varjeno iz obeh strani, nič pasiviral, pa je zaenkrat ok.

Čudno da ti je korodiralo zraven samega vara. Glede varjenja je edina možnost napake da si resno pregrel nerjaveče jeklo ob varu, pri čemer se legirni elementi odkurijo. Var in območje ob varu mora vedno imeti nekaj barve, če je črno ni ok. Ne pomaga niti pasivacija. Seveda mora biti tudi podpihano. Kaj drugega mi ne pade na pamet. Samo sem že videl razne zmazke pa še kar držijo vodo.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko321 » 27.7.2022 21:05

Demz napisal/-a:Kakorkoli, dejstvo je, da bom delal nov bojler. Material bo tokrat 4404 (prej je bil 4571, ker ga poznam in se zaradi Ti čudovito vari), podnice d=3 mm in plašč d=2 mm.
Podnice so fi 400mm, dolžina plašča je 1200 mm. Zadevo bom imel med varjenjem v podpihu argona, varilni tok 60A (TIG).
Prej nismo izvajali podpiha (tudi ni bilo nikoli težav glede tega), kadar pa, smo za NR uporabljali dušik, argon pa pri črnih jeklih.

Pri določenih pogojih tudi 1.4404 ni dovolj. Ena teorija je, da težave nastanejo zaradi stoječe vode in razvoja bakterij. https://www.researchgate.net/publicatio ... ide_waters

V priloženem članku so lepo navedeni primeri, ko tudi material 316 ni bil dovolj dober. Celo pri temperaturah okolice! Po vsej znani teoriji (o koncentracijah klora, elektro potencialih,...) bi moral zdržati, pa ni. Kot alternativo predlagajo 1.4462 ali 1.4539. Verjetno pa je to predrag material za en navaden tuš. :-?
Jaz sem pri drugem bojlerju odnehal. Kot sem že omenil, tudi 316 ni zdržal.
marko321
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost