STROJNISTVO.com • Poglej temo - Karbon v sloveniji

Karbon v sloveniji

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Karbon v sloveniji

OdgovorNapisal/-a Miha » 8.10.2003 21:51

Pozdravljeni

Zanima me, kdo v sloveniji se ukvarja z karbonom. Se pravi, da zna naredit kak izdelek oz. ima vse tehnološke zmožnosti (peči,...), saj lahko modeliramo sami. Mislim na razne lupine oblikovane po kalupu.
Pa tudi naslov koga, ki prodaja polizdelke iz karbona, kot so palice, cevi, plošče.

Pa kaka okvirna cena materiala ne bi bla odveč. Zanimam se predvsem za kvalitetnejše vrste, saj bo morebitni izdelek podvržen dokaj velikim silam in še večjim varnostnim zahtevam.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

Karbon, ki to ni!

OdgovorNapisal/-a Gost » 9.10.2003 8:11

S kompoziti iz ogljikovih vlaken se ukvarja podjetje MS Production, Bled, pa tudi Elan v Begunjah (Marine in Flight), pa Seaway ter še nekaj podjetij, ki se ukvarjajo z letali in plovili.

PS. karbon -a m (o) = geol. obdobje mlajšega paleozoika, v katerem
so se pojavili prvi iglavci in plazilci
[vir: SSKJ]
Gost

OdgovorNapisal/-a Miha » 9.10.2003 18:24

Hvala ... za oboje, informacijo in opozorilo. Sem malo preveč angleško bral zadnje čase. :D

Ima kdo izkušnje z polaganjem oglikovih vlaken in kasneje izdelava kompozita. Malo me celotna tehnika zanima, težave in metode. Največ težav mi ( v mislih) povroča "zlitje" jeklenega ogrodja s kompozitom, tako da bo le to zelo togo vpeto - kako to izvest? (Gre za zlitje varnostnih ogrodij in raznih priključkov v ogrodje)

Morda kako slovensko knjigo? - Drugač pa bom ob prvi priliki itak malo internet prebrskal.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a PI » 9.10.2003 19:19

Z gradnjo letal iz programa Elana se sedaj ukvarja podjetje AMS Flight iz Ljubljane . V ta letala je vgrajenega precej karbona in imajo s tem materjalom precej izkušenj. Proizvodnja še vedno poteka v prostorih Elana v Begunjah.
http://www.ams-flight.si/

Lp
Gregor
PI

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov