STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prehod na pločevini

Prehod na pločevini

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Prehod na pločevini

OdgovorNapisal/-a eustahije » 1.9.2005 8:17

Dobro jutro!
September začenjam s problemom, prosil bi za pomoč! Problem je sledeč: moram sestaviti dve večji pločevini posebnih oblik v soležni spoj, sledi kitanje in barvanje. Vse bi bilo v redu, če ne bi prihajalo do gibanj in tresljajev, katera izničijo barvanje in se čez nekaj časa na mestu spoja pojavlja razpoka, kar me ne bi presenečalo če bi spoj bil tog in s tem tudi pločevine varjene! Nasprotno, pločevine plavajo na lepilu, spoj je pa do zdaj bil izvajan s punktiranjem s podloženo pločevino! Če ste imeli podobne probleme in ste že ugotovili rešitev, prosim, če jo podelite!

Vsake pomoči bom hvaležen!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Bojan Bricman » 2.9.2005 6:07

Zdravo

Dve pločevini zvarjeni s točkovnim zvarom je skoraj nemogoče izdelati tako, da nebi pokala barva in kit. Tudi jaz sem to doživel, kljub temu, da sem spoj prekital s poliestrom in steklenimi vlakni. Misllim, da je edina rešitev spoj neprekinjeno zvariti, najbolje na avtomatu.

LP
Bojan
Bojan Bricman
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slovenj Gradec

Sanacija!

OdgovorNapisal/-a eustahije » 2.9.2005 7:33

Hvala za odgovor, problematična je debelina pločevine, ki je 1 mm (zvilo bi jo tako, da je noben kit več ne bi popravil), dodaten problem je da je to estetska zunanja površina in mora biti izdelana, kot ena površina... saj je na preizkušnji že več variant: cikcak punktiranje, lotanje, mehki lot, ali konec koncev pločevina 3x3 m! Za naprej se bomo nekako opredelili, problem je sanacija nastalega problema. Moram priznati, da ne najdem logične rešitve :oops: in preverjam ostale možnosti. Razmišljam v tej smeri, da se izbrusi reža cca 2mm široka, zaščiti s prekrivno barvo in zalije s silikonsko tesnilno maso bele barve, najbolj se obnaša kot elastična zadeva, zatem pa pobarva, seveda naj me nekdo popravi če bledem!

Se bo treba še s konstrukterji dodatno posvetovati, tudi o tvoji varianti, nikoli se ne ve. Pa zelo rad bi vedel zakaj prav tukaj nastaja razpoka...grrrr!

A se sploh da dobiti pločevina 3x3 m debeline 1 mm, ali lahko kdo valja iz debelejše pločevine, kdo bi imel kaj takšnih strojev?

Hvala za pomoč!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a werther » 2.9.2005 11:27

Vsaka pomoč (nisem imel podobnih problemov):

Sanacija: morda bi bila rešitev zapolnitev razpoke z lepilom enake barve kot je ostala površina te plošče.
Ne vem sicer kako bi bilo z elastičnostjo materialov in toplotnimi raztezki (odvisno od poteka spoja in velikosti soležnih pločevin), ampak pri Kemis-u so pripravljeni (so bili pred nekaj leti) zmešati tudi lepilo z drugačno barvo od standardne. Prehod bi verjetno vseeno ostal viden.

lp w.
Bolje pozno, kot nikoli.
werther
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a eustahije » 2.9.2005 11:36

werther napisal/-a:Vsaka pomoč!!!
Sanacija: morda bi bila rešitev zapolnitev razpoke z lepilom enake barve kot je ostala površina te plošče..

Hvala, pomagajo vse možne variante, probali bomo čim več jih bomo lahko!
Prehod bi verjetno vseeno ostal viden.

To je problem, samo če ne bo šlo drugače, se bomo probali dogovoriti z odjemalci, da ostane tako in da se fuga vidi!

Ugotovitev: Razpoka pa nastaja tukaj ravno zaradi extra obremenitev na tem mestu, je na takem mestu, da zelo oscilirajo pločevine in sicer s središčem verjetno prav na začetku razpoke!
eustahije
Moderator
Moderator

Nekaj naslovov

OdgovorNapisal/-a miropi » 4.9.2005 10:33

Jaz sem včasih uporabljabljal izdelke in barvo tega proizvajalca, samo ne vem če se jo dobi pri nas
http://www.gruppogani.com
Tako velike kose pločevine mogoče valjajo razni proizvajalci cistern. Povprašaj pri temu
http://www.skrlj.si
Za varjenje bi pa najbrž bila najbolj uporabna ultrazvočna metoda, samo ne vem kdo se pri nas ukvarja z tem pri kovini. Za plastiko jih je kar nekaj.
http://www.staplaultrasonics.com/c2-ult ... tm#plastic
LP :cry:
miropi
Novinec
Novinec

Kraj: Godovič

Hvala

OdgovorNapisal/-a eustahije » 4.9.2005 10:46

Hvala miropi, bom se pozanimal v ponedeljek, kaj konkretnega si pa ti imel kot problem? Mogoče je kaj v sorodu z mojim :)!

Vglavnem, razposlal bom tudi ponudbo za pločevino teh dimenzij pa bomo videli. A je transport težaven? Mislim, da se to da rešiti s pomočjo lesenega polkrožnega ležišča z določenim radijem (~1m, se pravi širine 2m) v katerega položimo pločevino! Kakšna je možnost močnega plastičnega upogiba, da bomo morali še ravnati zadevo potem?

Nažalost, poln sem vprašanj in malo manj odgovorov, je novo področje za mene :oops: ! Vnaprej hvala za potrpljenje!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Janez1 » 4.9.2005 11:50

Živijo Eustahije!

Pred časom sem imel po rokah poliuretansko lepilo Sicaflex. Moram priznati, da sem bil prijetno presenečen nad kvaliteto tega lepila. Mislim, da bi lahko zadevo rešil tako, da bi malo širšo režo (recimo 1,5 do 2mm ) premazal s primerjem in nato zafugiral s Sicaflexom. Ker je kit poliuretanski se ga da lepo pobarvati, seveda je pa treba uporabiti elastično barvo (tudi poliuretansko dvokomponentno ) Fantje na firmi Sika v Ljubljani so zelo prijazni in radi pomagajo s tehničnimi nasveti. Za sanacijo bi bilo to kar Ok, zdi se mi pa, da boš moral tudi za naprej uporabiti neko elastično povezavo, če ne moreš izdelati zadeve iz enega kosa pločevine.

Lep pozdrav
Janez
Janez1
Janez1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tlozej » 4.9.2005 12:31

Glede valjanja pločevine ti mogoče lahko pomagajo v podjetju Fluid:

http://www.fluid.si/kontakt.html

LP
tlozej
Strokovnjak
Strokovnjak

Pozdravljen

OdgovorNapisal/-a miropi » 4.9.2005 18:26

Jaz ravno takega problema nisem imel, imel pa sem slučaj ko je bilo treba plastični del in pločevinasti del prikovičiti, ker je plastika malo vibrirala, vse skupaj pokitati in prekriti z barvo koviskega izgleda, da je zgledalo kot en sam kos.
miropi
Novinec
Novinec

Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a eustahije » 5.9.2005 9:31

Janez1 napisal/-a:Pred časom sem imel po rokah poliuretansko lepilo Sicaflex.

Jaz se pa bojim, da smo nehali sodelovati s Siko pred kratkim, jaz razloga ne poznam, ker sem v podjetju na praxi, vem samo, da so takrat nehali in preusmerili nabavo barv in kitov na drugega proizvajalca(brez reklame)!

Bom verjetno poskušal vsaj za ta slučaj dobiti kaj tega kita, vse variante pridejo v poštev, za pokušino. Mogoče ga je tudi kaj v skladišču in ni bil porabljen.

Zdaj se gre najbolj za sanacijo, za naprej pa bo treba naročati pločevino v enem kosu, to je ogromna zguba časa, kako se zdaj izdeluje ta element!

Hvala še enkrat!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a eustahije » 6.9.2005 7:56

Prototip našega izdelka je bil narejen s produkti iz Sike. Baje je bilo še hujše kot zdaj. Katerega pa si sploh mislil od Sicaflex-ov, V122, V260,... Sploh pa nimajo UV zaščite in čez čas porumeni, to sem izvedel danes zjutraj, zato smo začeli od drugega ponudnika nabavljati kit, ki že vsebuje MS polimere za UV zaščito. Pokanje barve pa sploh ni čudno, različna sta razteznostna koeficienta in je logično, da se lepilo ali tesnilna masa bolj raztegne kot katera koli barva!

Lep dan in hvala za trud!
eustahije
Moderator
Moderator

Rešitev, ne glih optimalna!

OdgovorNapisal/-a eustahije » 6.9.2005 11:44

Sanacija bo potekala takole približno: brušenje reže z zaobljenima stenama in takojšnja antikorozijska zaščita s temeljno barvo, zalivanje z fugirno maso (lepilno tesnilna masa, Terostat 935 MS), brez barvanja, ni pa to najboljša rešitev za sanacijo...pa tudi estetsko ni kaj extra!

Lep dan in hvala za trud!
eustahije
Moderator
Moderator

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost