STROJNISTVO.com • Poglej temo - Material za izdelavo zavornih diskov

Material za izdelavo zavornih diskov

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Material za izdelavo zavornih diskov

OdgovorNapisal/-a hemiv8 » 7.5.2018 7:00

Pozdravljeni, Potreboval bi zavorne diske 355mmx10mm(mogoče par desetink manj).Mogoče kdo ve kakšen material bi potreboval, najbolje da se ga dobi v pločevini, ki ga bi dal zrezat na laser ali vodo in potem dal še iz obeh strani prebrusit.

hvala

Slika

Slika
hemiv8
Pripravnik
Pripravnik

Re: Material za izdelavo zavornih diskov

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.5.2018 7:59

Nisi napisal, za kaj rabiš! Avto, motor, . . . . Na sliki so za motor, debelina pa je kar konkretna.

Če hočeš nerjavne diske, ti za material ne morem pomagat. Sicer so pa diski iz čisto navadnih materialov (liti ali jekleni)! Nič posebnega. Material se pri segrevanju ne sme zvijat. Za to lahko uporabiš (če bo npr. za traktor) kar navaden St-37 ali St-52, po možnosti žarjeno.
Sem delal hidravlične zavore na traktor in uporabil St-52. Dela par let in ni težav.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hemiv8 » 7.5.2018 13:08

Slika

ni glih za traktor, nekaj večje hitrosti so, sam če gledamo obremenitve, recimo da pri traktorju lahko da več časa skupaj zaviraš, ko si obremenjen.

Inox baje da ni vredu
hemiv8
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hemiv8 » 7.5.2018 13:45

tej na sliki niso za motor, ampak točno za takšena avto
hemiv8
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.5.2018 13:53

Inox je problematičen, ker ti ga rado zvije zaradi temp. , če ti ta pravi in še drag je. Za tvoj primer mislim da bi bilo navadno konstrukcijsko jeklo dobro. Po možnosti žarjeno, da ni notranjih napetosti v materialu in je zato manj občutljivo na temp. spremembe.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.5.2018 20:33

fikus: zakaj bi nek cr rf bolj zvijalo od nekega c nelegiranega jekla, no verjetno ne bo šel z nikljevim, z repo, ... ne vidim razlike, oboje je dobavljivo, če je pločevina je pač pločevina z neko že "usmerjenostjo" kristalnih zrn - valjanje, (pa še to z velikimi zrni, dolgo časa na visoki temperaturi, če po valjanju ni ponovno žarjeno na temp. prekristalizacije... kdo ve???) no zdaj bodi pa "pameten" na katero temperaturo žariti, da to "usmerjenost" zahebmo", iti mora čez T prekristalizacije ali sem kaj zeznil..., to je pa 790 C pa še kaj..., za cr jekla ne vem, bi moral pogledat..., pa ta čas mora biti kratek, da zrna ne zrastejo, si zopet zahebal, lahko tudi vržeš v vodo in potem popuščaš...

če bo vzel pa kak hardox (mn) pa tudi nič narobe, po moje še najbolje (pa žariti, zopet je pleh, zvijanje)..., za ta avto ne rabi "šminke" iz rf-a ali pač..., saj morajio žlafi zgrabiti, ne pa biti "lepi"... :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 7.5.2018 22:11

Ja kaj tu nekaj komplicirate? Vsak kamjončin ima danes take zavore.....

https://www.euroton.si/avtodeli/textar- ... 37651.aspx
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.5.2018 22:42

hscnc:
zdaj si pa "pameten" :oops: itak gussssss , gre pa za diske rezane iz "pleha" ne "guaste"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 8.5.2018 0:16

Ma nisem pameten,...ne vem pa zakaj izumljat toplo vodo z nekim plehovjem ....??
To se nardi tko...

Slika

Slika
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 8.5.2018 7:53

Diski so lahko tudi iz nerjavnega! Vendar jaz ne poznam tako dobro tega materiala, da bi rekel, ta je pravi.
Če te ne moti rja, je čisto navadno konstrukcijsko jeklo OK.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hemiv8 » 9.5.2018 13:27

vili napisal/-a:fikus: zakaj bi nek cr rf bolj zvijalo od nekega c nelegiranega jekla, no verjetno ne bo šel z nikljevim, z repo, ... ne vidim razlike, oboje je dobavljivo, če je pločevina je pač pločevina z neko že "usmerjenostjo" kristalnih zrn - valjanje, (pa še to z velikimi zrni, dolgo časa na visoki temperaturi, če po valjanju ni ponovno žarjeno na temp. prekristalizacije... kdo ve???) no zdaj bodi pa "pameten" na katero temperaturo žariti, da to "usmerjenost" zahebmo", iti mora čez T prekristalizacije ali sem kaj zeznil..., to je pa 790 C pa še kaj..., za cr jekla ne vem, bi moral pogledat..., pa ta čas mora biti kratek, da zrna ne zrastejo, si zopet zahebal, lahko tudi vržeš v vodo in potem popuščaš...

če bo vzel pa kak hardox (mn) pa tudi nič narobe, po moje še najbolje (pa žariti, zopet je pleh, zvijanje)..., za ta avto ne rabi "šminke" iz rf-a ali pač..., saj morajio žlafi zgrabiti, ne pa biti "lepi"... :D

tudi lepi morjo bit, super bi blo če ne bi rjaveli, po drugi strani pa se itak avto očisti in spravi na suho po vsaki dirki, tko da bi bil lahko tud navadno

tisti gusasti pa res nimajo veze s tem kar jaz iščem
hemiv8
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 9.5.2018 15:55

kaj boš vzel je tvoja odločitev, če boš nerjavno probaj dobiti cromovo ima dobre trnostne lastnosti, to je tisti, ki ga magnet prime :-?, NE nikljevo, nikljev je repa..., tega magnet ne prime ali pa tudi za parkrat na leto, glede zvijanja..., smo pa malo "naložili" kaj in kako...

fikus: zakaj naj bi se fr bol zvijal od črnega, ja mi je "potegnlo", rf ima slabo toplotno prevodnost, slab odvod toploto, lokalno gretje, to pa ja, ma bo pa diske bolj navrtal ali pa sfrezal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hemiv8 » 10.5.2018 16:28

bom nekaj izbral in testiral, ce se mi slučajno zvijejo, je se vedno zasilno vozno,. Ko gledam kaksne slike, zgleda res kot navadno črno železo

Hvala vsem
hemiv8
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hemiv8 » 10.5.2018 16:29

hscnc napisal/-a:Ma nisem pameten,...ne vem pa zakaj izumljat toplo vodo z nekim plehovjem ....??
To se nardi tko...

Slika

Slika

to je pa itak 3x pretežko, saj ne da je tak problem v teži, ampak če stvari ne rabiš. se mi zdi brezveze nakladat
hemiv8
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hscnc » 11.5.2018 12:10

Za rit po blatu res ne rabiš nekih hudih zavor. Imajo pa jeklene diske gradbeni stroji, tisti za nakladat npr...
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov