STROJNISTVO.com • Poglej temo - tehnologija izdelave vp. stročnic

tehnologija izdelave vp. stročnic

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

tehnologija izdelave vp. stročnic

OdgovorNapisal/-a hartan » 25.1.2020 9:29

Iz materiala 1.8159 bi mogli naret vp. stročnice... Zdaj me zanima, če kdo prb. ve tehnologijo, kako je ta pravo zaporedje postopkov. Najprej bi se v grobem postružilo na dodatek.

Najprej je bilo mišljeno, da se bi se dalo potem toplotno obdelat, pa nato na žično erozijo, da se naredi vzdolžne utore, ki lučijo stroke med sabo. Potem bi se pobrusilo na končno mero.

Baje pa je problem, ker naj bi po eroziji material vrglo, bi stroki šli narazen, pa je potem problem brusit in obdelat na mero. Naj bi se baje prej naredilo utore, lahko kar na CNC-ju s krožno žago, na koncih pa se pusti material, tolk da drži skup. Potem se popušča, nato zbrusi, potem pa šele se bi naj odvzelo material, ki je prej držal stroke skupaj...

A ma kdo te postopke kaj bolj nagruntane, oz. če se komu kaj bolj sanja, kak naj bi bilo to v praksi optimalno izvedeno?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: tehnologija izdelave vp. stročnic

OdgovorNapisal/-a fogl » 25.1.2020 10:42

To sem tudi sam enkrat tuhtal kako naredijo. Katero stročnico imaš v mislih (kater standard) - tiste s tremi utori/stroki ne moreš na erozijo odrezat.

Jaz sem misli da moraš luknjo obdelat na končno mero pred rezanjem. Potem prerežeš. Potem pa vtakneš v luknjo magnetni trn da ti drži stroke na mestu in obdelaš na zunanji strani.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 25.1.2020 11:14

Tudi meni je tole zanimivo. Drugače pa iz kitajske lahko dobiš te stročnice precej poceni in jih skoraj nima smisla delat.

Super ideja je, da jo vpneš v luknjo (ki bi bila že prej pobrušena) z magnetnim trnom in nato zunanje z vseh strani brusiš, lahko kar na stružnici. Treba pa je kar se da točno nastavit konus. Zareze bi sigurno naredil s krožno žagico na rezkarju. Bi bilo pa treba za vsako fazo narediti neko namensko vpenjalo, da bi lahko zelo točno vpel in hitro obdeloval.

A mogoče lahko kdo še kaj več in bolj točno pove o izbiri materiala in toplotni obdelavi.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 25.1.2020 11:32

fogl napisal/-a:To sem tudi sam enkrat tuhtal kako naredijo. Katero stročnico imaš v mislih (kater standard) - tiste s tremi utori/stroki ne moreš na erozijo odrezat.

Pri nas mamo vse s simetričnimi utori, take bi tudi delali, tak da glede tega ne bi bil problem. Če bi pa hotel na koncih pustit material, kot opisujem v prvem postu, bi moral pa prej še navrtat ob vznožju luknje, da bi tam lahko začel rezat z žico...

fogl napisal/-a:Jaz sem misli da moraš luknjo obdelat na končno mero pred rezanjem. Potem prerežeš. Potem pa vtakneš v luknjo magnetni trn da ti drži stroke na mestu in obdelaš na zunanji strani.

To z magnetnim trnom bi blo za preštudirat...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 25.1.2020 11:34

hartan napisal/-a:Zdaj me zanima, če kdo prb. ve tehnologijo, kako je ta pravo zaporedje postopkov.

hm...
https://www.youtube.com/watch?v=fGaLNMUVRxA

ali je to smisleno sam izdelovati ?
https://www.youtube.com/watch?v=wzDiC74qQic
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 26.1.2020 7:52

Deutz napisal/-a:ali je to smisleno sam izdelovati ?

Hehe... Glede smiselnosti izdelave se bom še pomenil s strici šefi, oni so to predlagali, haha...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 26.1.2020 9:13

Če bi že delal, pa mislim, da res nima smisla, razen za kaj namenskega, ali pa, da potem ti serijsko to delaš, za prodajo... Mislim, da bi moral najprej stružiti, toplotno obdelati, potem brusiti, idealno v enem vpetju zunaj in znotraj.Kako, ne vem, morda surovec dvojna dolžina, enega vpneš, drugega obdeluješ, obrneš in ponoviš vajo. S tem bi imel 100% koncentričnost in soosnost. Potem pa na žici prerezat vzdolžno obe in prečno na dve stročnici. Tudi če ju takrat "vrže", so naležne površine po vpenjanju v držalo še vedno relativno točne. Ne vem, morda delati iz MERILA, da so deformacije minimalne
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 28.1.2020 9:46

Tu se gre za izdelavo stročnic na vp. glavah stružnic, v stročnice se vpenjajo obdelovanci, ne gre se tu za stročnice vpenjal orodij, če mogoče kdo to misli... Sem pozabo zgoraj omenit...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.1.2020 10:06

Koliko pa jih porabite letno ??? ...in kakšne premere vpenjate (10mm ? ...110mm?) ?? ... cilindrično ?... ali kakšen drug profil??? No podaj neke osnovne podatke ! ...in KAJ stružite?... plastiko?? ...medenino, bron ?? ...poboljšano jeklo?? ....ali pa celo granit??
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Accu500 » 30.1.2020 19:18

Na koncu, ko delaš ž žično erozijo ne prerežeš komada do konca, ampak pustiš recimo 0.5mm stene, da ga ne razpre. Ta ostanek lahko potem z lahkoto prerežeš s flexom s tatanko šajbo. S tem bo komad ostal točen.
Accu500
Novinec
Novinec

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov