STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako konstruirati plastičen kos z osvetlitvijo

Kako konstruirati plastičen kos z osvetlitvijo

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Kako konstruirati plastičen kos z osvetlitvijo

OdgovorNapisal/-a a001 » 5.11.2020 19:13

Pozdravljeni,

prvič se srečujem z načrtovanjem plastičnega kosa, ki bi bil črn ali siv, zadaj pa bi ga osvetljeval z svetlobo. Dosegel bi rad čim bolj neviden napis, ki je viden šele, ko je osvetljen, saj nebi rad da se napisi vidijo pri ugasnjenem izdelku. Lep primer so stranske tipke pri miški logitech g600.

Zanima me ali se to naredi z enim samim brizganjem ali je potrebno to plastiko kako nadaljne obdelovati, npr. ko je odbrizgana barvati ali zadaj kako podlagati.

Kako dosežejo bolj temen efekt ugasnjenih tipk in kako svetlega, kot jih imajo nekatera stikala.

Za referenco prilagam sliko levo neosvetljene miške in desno osvetljene miške.
Priponke
Untitled-1.jpg
Referenčna slika
Untitled-1.jpg (71.96 KiB) Videno 3010 krat
a001
Novinec
Novinec

Re: Kako konstruirati plastičen kos z osvetlitvijo

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 6.11.2020 8:30

Pa saj plastičarji že dolgo poznajo dvobarvno brizganje. (Je pa gotovo nekaj dražje.) Črke morajo biti iz prosojnega materiala; pa lučka not'. V čem je problem?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.11.2020 9:01

kako pa misliš, da imaš v eni avtomobilski zadnji luči tri različne+ barve v eni "šipi"..., ja, če so tri, gre trikrat v različna orodja... in vsakič druga barva, kolikor vem..., če snameš to "šipo" vidiš z notranje strani stike, dobro moraš biri pozoren..., namreč z vidne je še enkrat vse zalito z brezbarvno..., mislim, da gre tako nekako...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 6.11.2020 9:25

Dvokomponentno 2k brizganje..
Konstruiras samo izdelek ali tudi orodje? Iz katerega materiala se bo brizgalo?

Lp
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 6.11.2020 9:27

vili napisal/-a:kako pa misliš, da imaš v eni avtomobilski zadnji luči tri različne+ barve v eni "šipi"..., ja, če so tri, gre trikrat v različna orodja... in vsakič druga barva, kolikor vem..., če snameš to "šipo" vidiš z notranje strani stike, dobro moraš biri pozoren..., namreč z vidne je še enkrat vse zalito z brezbarvno..., mislim, da gre tako nekako...

Bi te samo popravil,da se vse zabrizga v eno in isto orodje,niso tri razlicna..pac 3k brizganje,znano podjetje pri Celju najvec to dela,ravno zadnje avto luci..

Lp
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.11.2020 10:10

oskar:
hvala, za učenje, ko sem pred kakimi štirimi destletji malo risal orodja ampak samo za eno barvo nič posebnega, je bilo tako, dobro zdaj imaš stroje z več šobami ali kako, morajo pa biti orodja deljena za večbarvno brizganje???, sprašujem, sem ornk aut...

dobro, če se greš večbarvno, moraš dobro poznati tehnologijo - stroje, takega brizganja, materiale in izdelave orodij, ja to so kar zalogaji...

še to: mi lahko na hitro razložiš, kako v enem orodju ostro ločijo med seboj različne barve, malo tuhtam pa mi ne potegne..., jebiga...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 6.11.2020 10:30

Vili:

Za 2k brizganje imas 2 cilindra(horizontalna,vertikalna,..),za 3k 3 cilindre,kjer je ponavadi tretji cilinder iz "strani"..obstajajo tudi 4k stroji.

Orodja so kar zakomplicirana,vsaka barva oz komponenta ima svojo toplo sobo..pri 2k brizganju se pri vsakem cilindru zapiralni del obrne za 180stopinj,zapre in zabrizga..
Pri 3 delnih orodjih pa se ponavadi vrti srednji "jarem"!
Tako da potem istocasno zabrizgata oba cilindra,ponavadi druga komponenta "oblije"prvo..in vsaka ima v orodju svoj tesnilni rob,da ne pride do prelivanja..

Lp
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.11.2020 10:52

oskar:
bravo to sem hotel :D :D , ja pač moraš imeti več cilindrov, orodje mora pa biti deljeno - pregrada za prvo brizganje, potem se pregrada odmakne za drugo, da se stakne s prvim, podobno za tretle, četrto..., ja orodja pa so "nasa" tehnika vsaj zame, a gre tako??? :o :o , dobro ne bom počel nič kaj takega ampak se educiram..., hvala

ja imam soseda dela v hella na brizganju nastavljanec, imajo tudi krause s štirimi valji, me bo enkrat peljal v fabriko, da vidim ta čuda od orodij..., pa bom poročal... :D :D

pa še to:, smo pred kakimi 25 leti delali "drukplatte" za krausa, velikosti blizu 2m kvadrat, pa cca 300 mm debeline..., pa je že malo izpuhtelo iz glave...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 6.11.2020 19:21

Pozdrav

So že predhodniki kar nekaj povedali o dvokomponentnem (2K ali večbarvnem) brizganju in ustreznih orodjih za brizganje. Moraš pa pri konstruiranju 2K kosa vedno misliti tudi na orodje, da ne narediš kakšne zadeve, ki bi pri kosu, sestavljenem iz dveh delov, bila povsem OK, pri izvedbi za 2K orodje pa ne bi več šla skozi. Je tudi za premisliti, ali bi kos sestavil iz dveh ločenih,enega netransparentnega in enega transparentnega, ki ju naknadno sestaviš. je pa to odvisno predvsem od kalkulacije, ali si lahko privoščiš strošek montaže, ali pa verjetno malo dražjo investicijo v orodje in pa dosti manj univerzalni stroj, saj ima vsak proizvajalec brizgalnih strojev specifične rešitve.

Pa še nekaj o barvah. Najmanj težav bo, če bo kos črn, saj bo takrat transparenten del prav tako črn, če le za njim ne bo kakšnega vira svetlobe. Svetlejša kot bo barva kosa, tem bolj se bo videl prosojni kos. Druga možnost je, da sam kos narediš iz transparentnega materiala, ki ga obarvaš z barvilom, za njim pa skonstruiraš neprosojno zaslonko, v katerem je izrez v obliki simbola, ki bi naj bil osvetljen. Je pa tu težava raztros svetlobe, ki je tem večji, čim debelejši bo kos. Skratka, tukaj je kar nekaj trikov, kako doseči želeno...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a vili » 6.11.2020 20:25

dobro, če smem nadaljevati, a001 je nekje to videl in se mu je dopadlo, kaj zdaj???!!!, gremo fant naprej ali je to kot ono od braće: ćula žaba, da se konja kuje, pa digla nogu..., dobro naj pa za kako fensi plastiko proba z 2 ali več barvnim tiskom, kaj vem no, morda pa gre..., ne pa, da smo šli zdaj v eno hello, pa kraus mafaje, pa nevem kaka orodja..., ha ha..., ma nas je malo dvignil..., a ima "jaca" da nadaljuje..., sodeljuje...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 6.11.2020 23:03

Ze CADfreak je dobro opisal glede barv, pa tudi jaz mislim, da je skoraj nemogoce narediti(v tem primeru) stevilke da se nebi cisto nic videle,ko ni svetlobe..dvomim da se pri tej miski ne vidijo,ko ni lucke..
Tudi ce se naredi orodje,da je npr tisti del, ko so stevilke,zelo tanka stena,1 mm ali se manj,v vsakem primeru se bo videlo..se vec tezav bo,ker bo tam tezko doliti material!najbolj da se naredi neke estetske oblike,lahko se speska tisti del in bo prav tako lepo izgledalo..
Je pa tudi res, da se odlocis za izdelavo takega orodja, moras prej res dobro preracunati,ce se ti splaca,ker to res ni poceni..ze samo orodje je cena za novejsega mercedesa,potem pa se brizganje..
Vili: haha jaz sem zacel s plastiko v helli in na kraussmaffei:) zelo dobra in zanimiva izkusnja..sedaj sem v drugem podjetju in prav tako brizgamo 2k ter trenutno tudi razvijamo dva nova orodja za 2k brizganje(si kar belimo glave hehe,ampak saj bo)

Lp
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.11.2020 23:13

oskar; a poznaš morda mojega prijatelja bil je v helli, zdaj ima orodjarno...

haha, ja orodja gredo v ferarija...+, ha ha..., ko to vidiš te peće glava...

če še malo nadaljujem glede 2...3k tiska, aha pa še ona luštna iz; legendarnega: ko to tamo : "ma i tata bih sine", pravi stari pajo vuja..., ma sram ga bilo..., matorog..., ma legenda :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost