STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razlika med svetlovlečno in luščeno površino

Razlika med svetlovlečno in luščeno površino

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Razlika med svetlovlečno in luščeno površino

OdgovorNapisal/-a PEME » 22.10.2021 7:24

Pozdravljeni,

kot že sam naslov pove, kakšna je razlika med povšino svetlo vlečenega in luščenega okroglega jekla.
Vem da je razlika v tolerancah. Mene bolj zanima če lahko potem postružim luščeno in dobim h8 toleranco na oseh.

Lp
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Razlika med svetlovlečno in luščeno površino

OdgovorNapisal/-a vili » 22.10.2021 8:14

kot prvo ni "svetlo" vlečeno ampak HLADNOVLEČENO, palice namreč na hladno zlužene, brez oksidov res vlečejo skozi matrice, luščijo pa toplovaljane palice, podobno struženju z noži v obliki u- ja malo podalšanega, imaš potem pa če brušene palice, v kakšni toleranci pa luščilci delajo te palice, vlečene kolikor vem so h11, kako pa misliš dobiti z recimo h11 h8, malo hecno..., edino, če boš nadrejal :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 22.10.2021 9:06

vili napisal/-a:...HLADNOVLEČENO, palice namreč na hladno zlužene, brez oksidov res vlečejo skozi matrice, luščijo pa toplovaljane palice,...

Aaa... super tema za nas ki nismo "strokovnjaki"...
Zdaj pa, lepo prosim, še malo razlage o uporabi, prednostih in pomanjkljivostih za posamezne namene hladnovlečenih in toplovaljanih (luščenih ali ne) ter katere se brusijo, kakšne so za navojne palice, vijake, cevi, korozija, inox izvedbe i td. .... :o
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 22.10.2021 12:29

vili napisal/-a:kot prvo ni "svetlo" vlečeno ampak HLADNOVLEČENO, palice namreč na hladno zlužene, brez oksidov res vlečejo skozi matrice, luščijo pa toplovaljane palice, podobno struženju z noži v obliki u- ja malo podalšanega, imaš potem pa če brušene palice, v kakšni toleranci pa luščilci delajo te palice, vlečene kolikor vem so h11, kako pa misliš dobiti z recimo h11 h8, malo hecno..., edino, če boš nadrejal :D :D

Sem potem sam ugotovil da ni primerno. Brzina glih ni vedno dobrodošla. Bom vzel 5mm dodatka pa postružil. Rok dobave, za svetlovlečeno, so mi dali 6mesecev. In to trije različni dobavitelji. Dva Slovenska in en Avstrijski. Zanimivo še bo.

Hvala Vsem

lp
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.10.2021 13:03

z brzino se lovi samo muhe..., haha, pa bo spet kdo rekel ne vem kaj... :D :D :D

hladno vlečene, luščene, brušene palice in to je glavni namen, so primerne za delo na avtomatih, kjer se palice vpenjajo na obdelovalnih strojih v "špancange" - vpenjalne čeljusti, ki imajo pač neko toleranco, si predstavljate vročevaljano štango na enem avtomatu, grrrr..., mi smo vse drejli iz vroče valjanih štang..., to je to..., nismo imeli "avtomatov", srtojev za delo iz palic, smo imeli pa cca 30 mašin..., samo toliko, naj še kdo drug...

še to: ker je pa namen podoben, so pa tolerance, vsaj mislim podobne...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 22.10.2021 19:05

https://www.sij.si/assets/magazine-file ... 10-web.pdf
http://www.store-steel.si/Vsebina/Proiz ... ogram.aspx
Sem bil v Štorah pred 45 leti. Me je vzel sabo prof. Hlebanja, ker so ga klicali zaradi močne obrabe na pogonskih zobnikih glavnega vretena Waldrich stružnic, kjer so stružili valje (premer 1m, globina struženja najmanj 4cm) za valjanje pločevine, šlo je za reklamacijo. Z vodjo obdelave sva naredila plan merjenja torzijske obremenitve med struženjem testnega valja, na ležajni čep so nalepili uporovne merilne trakove in nabili drsne obroče(naredili so jih sami in posrebrili) za odjem signalov,ki so jih posneli na laboratorijski magnetofon ter jih pozneje analizirali: to je opravil na FS takratni asistent mag. M.Fajdiga.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost