STROJNISTVO.com • Poglej temo - Grezenje luken

Grezenje luken

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Grezenje luken

OdgovorNapisal/-a brzifast » 31.10.2022 15:04

Dragi strojniki,
na vas se obračam, ker mislim da bom tukaj lahko dobil pomoč.
Imam probleme z grezenjem luken v materialu st37. Na laser izrezane plošče v katerih so luknje od fi13 do fi20, moram pogrezniti z grezilom 90°, za vijake z vgrezneno konusno glavo, ali pa za klasične imbus vijake z cilindrično glavo.
Sedaj sem to hotel delati na vrtalnem stroju MK3 (jermenski prenos). Imam novo samozatezno glavo ROHM in nov konus MK3/B16. Problem imam v tem, da mi vrtalna glava izpada na konusu B16. Število vrtljaje sem dal na minimum, to je 200 vrt/min.
Zanima me kako naj to rešim?

lp, brzi
brzifast
Novinec
Novinec

Re: Grezenje luken

OdgovorNapisal/-a vili » 31.10.2022 16:33

če glava izpade iz vretena - konusa, včasih pomaga običajna šolska kreda, probaj..., steblo glave, nakredaj in jo zabij v vreteno - glavo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 31.10.2022 21:20

Jaz sem enkrat rahlo naoljil in posipal z finim šmirgl-prahom... :wink: ....potem pa je več nikoli nisem uspel sasneti čeprav sem uporabil tudi srpsko mehaniko... :D :D :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2022 9:21

ja, v mašinstvu je "fint", da peče glava :o :o ..., ni vse "premočrtno", so tudi kake devijacije, samo se o tem ne sme govort preveč naglas, haha, pa veliko sreče... :D :D :D :D, če bi videl majst tisto finto o "šmirgl" papirju, bi letel, smo na "hefte" navili tudi vodni glas papir..., ne da se je prekrival, samo dotikal na spoju, da se razumemo..., dobro te finte je potrebno malo nadrk...ati..., ne gre iz prve..., dobro to gre za kake "podrejene" namene, na pa za konse pogonskih gredi, tu gre kreda...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.11.2022 9:30

Kolofonija. Al pa nova pinola/konus.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a brzifast » 1.11.2022 11:28

Glava in tudi trn B16-MK3 je oboje popolnoma novo, od proizvajalca ROHM, kupljeno v BTS-u. Kot sem že napisal izpada glava iz trna (torej popusti konus B16).
Danes sem probal naslednje:
Še enkrat sem oboje (glavo in trn) očistil in ponovno sestavil. Nato sem šel testno vrtat luknje fi12 v St32. Je šlo brez problemov.
Ko pa sem dal gor konusno grezilo, je spet začelo izpadati na konusu B16.

Nato sem šel k znancu, ki ima ALG100 in sva tam pogrezila brez problemov z mojim grezilom. Grezilo je bilo vpeto v vrtalno glavo, ki je z vlečnim vijakom privijačena v vreteno ISO40, tako da ne more izpasti. Vrtljajev sva imela 80/min.
Se je pa čutila razlika pri grezenju na tisti strani, ko je laser začel je bilo precej lažje delati.

Kaj naj napišem za zaključek:
- Ali je na mojem vrtalnem stroju preveč vrtljajev (200vrt/min),
- ali pa konus B16 ni primeren za grezenje tako velikih lukenj (fi20) odrezanih na laser,
- ...

Pozdrav vsem,
brzi
brzifast
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2022 12:19

rezalna hitrost grezenja naj bi bila cca 20...50 % hitrosti pri vrtanju luknje z vijačnim svedrom, probaj majstore..., ha se pa znajo v jeklu pri rezanju z lasejem in plazmo pojaviti kaki nitriti, ti so pa trdi kot svinja... :evil: :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 5.11.2022 14:32

Mi je kolega orodjar povedal recept za lepilo. V tvojem primeru pljuneš na konus, razmažeš, posoliš s fino soljo, malo počakaš in zabiješ. Deluje tudi kot lepilo za vijake :D Drugače pa locktide

Če ti b16 konus ne drži je verjetno problem da sam konus ali konus v glavi ni ok, oz. se konusa ne ujameta. Lahko je kakšna smet, lahko pa slabo pobrušen konus. Sem imel ene tri primere samo na cenenih kitajskih konusih.

Edino če ti grezilo trese, pa če je še čudno nabrušeno da ti glavo vleče dol, pa ti jo izpuli. Sam vedno grezim s navadnim svedrom, nabrušenim na 90 stopinj, z minimalnim prostim kotom - peto.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.11.2022 14:37

ja, ko pluneš na "heft" in posoliš, moraš malo počakati, da zarusta, pol pa glava nebo več padala dol..., ta je luštna... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot], Google [Bot] in 1 gost